Amenda pe iubire de animale

Când Andreea Cohuţ s-a dus să-şi verifice întreţinerea afişată la panoul blocului, i-a căzut faţa.
“Ceeee?”
Pe lângă rubricile normale, apă rece, apă caldă, agent termic, etc., apărea una nou-nouţă: TAXĂ CÂINI – PISICI, 50 de lei.
În urmă cu câteva zile, administratorul, o persoană pe nume David Ion, a avertizat-o că “Ai dat de mâncare la pisici lângă maşina lu’ vecinu’, şi vecinu’ te-a văzut, aşa că va trebui să-ţi dau amendă”. Lângă el era vecinul cu pricina. Zâmbea. A râs şi Andreea. Gluma i s-a părut genială, mai ales că nu se atinsese de maşina vecinului nici cu o floare. Şi mai ales că nu exista nici o lege pe baza căreia să poţi amenda un om pentru că hrăneşte animale fără stăpân.
Şi totuşi, aberaţia era acolo: TAXĂ CÂINI – PISICI, 50 de lei.
Andreea ştia că nu e singura din bloc care hrăneşte pisicile, de aceea s-a uitat prin tabel să vadă dacă erau şi alţii vizaţi de mânia proletară.
Erau. Pe ici pe colo, ba 25 de lei (probabil reducerea pentru studenţi, pensionari şi militari în termen), ba 50.
“E incredibil”, îmi spune Andreea. “A fost iarna aia îngrozitor de friguroasă. Mă întreb cum e posibil să NU le dai de mâncare?”
“Nu ştiu, frate”, îi răspund eu. “Şi eu port în permanenţă o cutiuţă de boabe pentru motanii blocului.”
Evident, intrările în subsol sunt închise etanş în blocul Andreei, inclusiv în miez de ianuarie, lăsând animalele să îngheţe şi să se îmbolnăvească. “E blocul lor şi treaba lor. Dar ce fac eu cu banii mei deja e treaba mea”.
De câteva săptămâni, David Ion o agasează cu remarci nesărate: “Poate ar trebui să faci şi tu un copil, în loc să dai de mâncare la javrele astea”.
De parcă s-ar exclude lucrurile astea, oftează Andreea sătulă până peste cap. Nici prin minte nu-i trece să plătească amenda, desigur.
Când a lăsat o notiţă în cutia administratorului, interesându-se pe baza cărei legi e amenda, a primit următorul răspuns:

“Faza cu lăsatul mizeriilor e o minciună ordinară”, spune ea. “Am grijă de fiecare dată să adun tot ce rămâne, pentru că sunt un om civilizat. Spre deosebire de individul ăsta, care încalcă legea fumatului. Fumează în holul blocului, iar holul e un spaţiu închis. Da, eu l-aş putea reclama pe baza unei legi reale, în vigoare. Percepţia lui nea Ion asupra bunului simţ nu e o lege în vigoare.”
Zilele astea, Andreea a găsit şi pe uşă un bilet, la fel de prieten cu gramatica, în care era somată să plătească întreţinerea integrală.

Dacă citeşti blogul ăsta şi eşti avocat, o poţi ajuta pe Andreea. Profilul ei de Facebook e aici. Nu are nici un motiv să plătească 50 de lei pe simplă omenie normală şi firească. Dacă eşti pisicar cu experienţă, o poţi ajuta pe Andreea. Ar vrea să prindă mâţele şi să le sterilizeze, apoi să le elibereze, pentru că sunt genul de pisici crescute în libertate, care nu pot fi domesticite. Îi acceptă mâncarea, dar nu se lasă prinse. Şi din experienţa mea de chiriaş prin toate cartierele Bucureştiului – un bloc cu pisici e incomparabil mai plăcut decât unul cu şobolani.

***

Acum ceva vreme, în vechea mea chirie, la parter, aveam un întreg sobor de pisici care veneau să-şi ia masa de seară la fereastra mea. Cooptasem un vecin cumsecade. Când plecam prin ţară cu evenimente, îi lăsam omului pungi de boabe şi pliculeţe cu mâncare umedă, să-mi hrănească tribul.
La etaj, deasupra mea, locuia un bou agresiv şi mârlan. Nefutut cronic. Victima cercului vicios al nefuterii: nu te fute nimeni pentru că eşti animal prost şi violent, tu reacţionezi devenind şi mai prost, şi mai violent, iar lumea refuză cu atât mai abitir să se fută cu tine.
Boul agresiv şi mârlan avea o mare duşmănie pe faptul că hrăneam pisicile. Acelaşi “dar de ce nu faci copii”.
Numai că eu, spre deosebire de Andreea, reacţionez antipatic când îmi dau boii agresivi şi mârlani directive pe banii mei: “Fiindcă nu vrea pula mea să facă copii, ok? Nu-mi câştigi tu banii, nu îmi spui ce să fac cu ei!”
Atunci boul a scos una magistrală:
“Mi se pişă la geam şi îmi miroase!”
La asta, am izbucnit în râs isteric:
“Da’ ce e pisica, băi, idiotule, fântână arteziană? De când se pişă pisica cu boltă, băi, bovina penibilă a universului? Nu-mi miroase mie la parter şi-ţi miroase ţie la etaj, cretinul pământului?”
Mi-a făcut reclamaţie la administrator. Un bătrân simpatic. Mi-a bătut moşul la uşă.
“Ţi s-au făcut reclamaţii că dai de mâncare la pisici.”
L-am invitat pe om în casă, l-am servit cu o cafea.
“Nu ‘mi s-au făcut’, mi le-a făcut vita de la etaj. Ştiu. Pisicile arteziene”.
“Trebuie să existe scandal în bloc?” m-a privit rugător moşul.
“Nu, nu trebuie. Spuneţi-i gunoiului să tacă şi s-a terminat scandalul”.
“Dar tu nu poţi lăsa pisicile în pace?”
“Domnul meu, eu câştig bani. Din aceşti bani, pot hrăni şi crocodili, dacă vreau. E libertatea omului de a face ce vrea cu banii lui.”
“Şi asta e adevărat”.

A plecat. Boul a mai urlat la mine de câteva ori. I-am zis să urle la mă-sa.
M-am pomenit cu bilet în uşă. Eram convocată la următoarea şedinţă de bloc, data de…, ora de…, PREZENŢA OBLIGATORIE.
“Ămnu. Prezenţa mea e obligatorie strict acolo unde e strălucit remunerată”, am scris eu pe bilet cu roşu. Şi l-am lăsat în uşă, să ştie toată lumea că îţi trebuie sume de-a dreptul obscene de bani să-mi faci mie program.
Sume din care o să hrănesc câte pisici vrea distinsa mea pulă.

La un moment dat, boul s-a plictisit – probabil a găsit de futut – , moşii s-au calmat, şi eu am hrănit în continuare pisicile cât am locuit în acel bloc.

***

Dar Andreea nu are stomacul meu de fier şi ruperea în pulă de proştii universului. De aceea, vă rog pe aceia care îi puteţi oferi arme legale de luptă cu imbecilii, să-i scrieţi pe Facebook.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

13 Responses

 1. pisica says:

  sa-i fulgere pe toti care nu incap de pisici si de caini. pe cand amenzi pentru prostie si ticalosie si cruzime? cunosc un pisoi razgaiat pe care-l alint si de fiecare data vrea sa vina cu mine si sa intre in case ce nu sunt ale lui. eu stiind ca propietarii nu -l doresc sunt nevoita sa-i potolesc entuziasmul. jur ca de fiecare data se uita la mine cu ochi frumosi si intelepti si ma injura da’ eu tot il rasfat..

 2. Lorena Lupu says:

  🙁

 3. pisica says:

  lasa, nu te supara Lorena ca pisoiul din povestea mea e ingrijit si rasfatat de stapani. ca sa te inveselesc, am sa-ti spun alta poveste plina de iubire de pisoi. in curtea prietenei mele din copilarie cresteau generatii dupa generatii de pisici. mosi, stramosi, copii, nepoti, veri si matusi pisicesti umpleau curtea si acoperisul casei. fiecare avea un nume si fiecare se bucura de atentia speciala a prietenei mele, aveau voie in casa, pe masa, in pat si-si rupea de la gura ca sa le dea lor. pe urma venea totusi partea trista a povestii in care pisoii erau dati mai departe la cunostinte, rude etc. zilele alea evitam sa trec pe la ea ca era jale, prietena plangea si se certa cu parintii sa nu-i instraineze pisoii ba mai manca si cate o mama de bataie cu strigaturi din cauza asta. dupa ce pisoii erau dati, prietena mea se ducea si-i fura. iar scandal, iar bataie. pe urma se nasteau alti pisoi si povestea se repeta. sper ca nu te-am intristat iar. am vrut doar sa spun ca iubitorii de animale is multi poate mai multi decat neiubitorii…

 4. nish says:

  eu i-as baga scurt la puscarie pe toti nesimtitii care merg cu cainii pe strada si ii lasa sa se caCe peste tot:pe iarba,pe asfalt,pe trotuoar etc etc! mergeti prin brasov ,si mai sus de acesta si nu veti vedea neam da cacat pe strada!cand vad asemenea imagini ma alatur si eu europenilor care venind pe la noi excalama:ROMANI IMPUTITI!!

 5. Lorena Lupu says:

  ce legătură are textul ăsta cu câinii care se cacă?

 6. Ii de ajuns sa vad cum te comporți cu animalele ca sa știu ce caracter ai…

 7. Au mai găsit Dumnezeii blocurilor o sursă de escrocat cotizanții, pe lângă comisioanele și șpăgile de la contracte!

  Andreea ar fi trebuit să conteste (în scris) lista de plată în termen de 10 zile de la afișare, solicitând formal explicații.
  Legea nr. 230/2007 în sub pretextul căreia își fac de cap toți hodorogii securiști e cea e cea mai proastă lege de la Codul lui Hammurabi încoace și permite nenumărate abuzuri. Spre exemplu, dacă escrocii au acoperirea unui vot în Adunarea Generală a Asociației pt. taxa respectivă, e posibil ca Andreea să piardă în instanțele românești, chiar dacă e aberant dpdv logic și uman. La fel, dacă n-a contestat formal la timp.

 8. Ady says:

  Adunarea Generala poate, cel mult, sa decida ca locatarii care detin un animal de companie in casa sa plateasca o suma suplimentara. Decizia adunarii, votata corect, trebuie sa fie anterioara aplicarii taxei.
  Nici macar Adunarea Generala nu poate vota aplicarea unei amenzi (ca cineva a hranit pisicile strazii sau alt motiv). Daca cineva considera ca se incalca ceva, trebuie sa faca plangere la politie sau eventual, Autoritatea Sanitar Veterinara (in cazul asta). Aceste institutii pot aplica amenzi.
  Administratorul, Presedintele, Adunarea Generala nu pot aplica amenzi.

 9. Ce ne da pisica noua??? :))) Lapte, carne, branza oua 😉

 10. Lorena Lupu says:

  Iubire.
  Lapte, carne, brânză, ouă luăm de la magazin.

 11. Madalina says:

  Sa le comunice ca le face plangere penala pentru abuz in serviciu. Si nu are ce discuta cu administratorul ci cu comitetul executiv al asociatiei. Daca nu exista, asta e, inca un punct de discutat cu distinsii… Si daca refuza plata sa o faca in scris si sa le comunice si distinsilor de la primarie. De obicei bipezii care se comporta asa habar nu au de legislatie.

 12. Vasile says:

  Asta e unul din multele motivele pentru care ne-ar fi foarte bine sa ridice din nou Imperiul Otoman si sa ne cucereasca.
  – Peste tot in Turcia pisicile sunt apreciate si ingrijite. Primariile din Istanbul au facut cotete si adaposturi in multe locuri din oras unde oamenii pot sa aduca mancare si apa pentru animale.
  – Fiecare pravalie din Turcia are cate o pisica care se plimba printre clienti si nimeni nu se supara pentru asta
  – Cu toate ca pisicile (si cainii, dar mai rar) umbla libere, nicaieri nu vezi si nu mirosi “reziduuri biologice” de animale ca in Romania,
  – Cand o pisica doarme la soare in mijlocul pietei, lumea o ocoleste zambind, nu o ia la suturi.
  – Nu in ultimul trand, pentru ca iubesc pisicile, turcii sunt mai atenti cu oamenii de langa ei (dar nu la modul suspicios asa cum facem noi)

 13. La mine au sarit la bataie niste bovine idem cu cele descrise aici, ca dadeam de mancare in mijlocul campului la niste catei care cica veneau si latrau sub ferestele lor vecine cu canpul. Am sunat la 112 si am depud apoi plangere penala.Politistuk care s-a ocupat de caz m-a sfatuit sa retrag plangerea fiindca exista o Hot. cons.local ce prevede amenda dc. esti uman si ai compasiuni deastea. M-a sfatuit sa hranesc noaptea cand reptilele dorm .Am urmat sfatul politistului si deocamdata e ok. Dar tot trb.sa platesc 50 lei fiindca am retras plangerea penala care incepuse sa i se dea curs. Daca aveam timp si finante as fi atacat aceasta Hot. de consiliu in instanta si sigur as fi gasit sustinatori fiindca nu este legala desi functioneaza cam la toate primariile de sector.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: