Bucureştiul, invadat de ţânţari tigru asiatici

Ieri, savuram eu o cafea rece cu mult lapte,  acum în  oraşul meu natal, când dau de următoarea discuţie pe Facebook.

 

Şi, în comentarii, o discuţie lungă şi întortocheată, din care citez: “D-astea e full și la noi la muncă pe balcon. cu zecile.” Sau: ” Și la mine la birou e plin. Same story with the cigarette.” Sau: “Peste tot sunt… te terorizeaza!!” Sau: “Si eu vreau sa stiu ce sunt, caut pe net si… nimic. Mi-au invadat curtea, piscina fetelor e plina si intra si in casa… Asa ca, daca faci rost de info, mai ales despre cum le pot elimina, da-mi si mie in share, te rog.” Zeci şi zeci de comentarii, toate similare. 

Vizitatorii ăştia nepoftiţi sunt, cum arată şi imaginea culeasă de mine de pe Wikipedia, ţânţari tigru asiatici (aedes albopictus).

 

DE CE SUNT AICI?

 

Conform Wikipedia, flăcăii (mai exact gagicile, că femela e responsabilă cu pişcatul) vin din sud-estul Asiei, unde propagau cu mare artă varii boli periculoase, şi au apărut prima oară în 1979, în Albania, pe o navă care importase mărfuri chinezeşti. Şi tu, care credeai că tricourile alea de 20 de lei din Obor, care put a transpiraţie cu zece minute înainte să le porţi, sunt cea mai naşpa chinezărie pe care o cunoşti!

În anii ’90, s-au răspândit prin sudul Europei, iar din 2000 în sus, în partea centrală, cu climă temperată. În 2012, au fost zăriţi la Bucureşti pentru prima oară.

Pe 7 iulie, ştirile avertizau deja despre o invazie la Constanţa, dar au fost ascunse printre oferte de turism pe litoral.

DE CE SUNT PERICULOŞI?

Pentru că transmit cu deosebit succes vreo 20 de virusuri, dintre care capete de afiş sunt cel al febrei galbene, cel al febrei denga, cel al febrei Chikungunya şi, headliner, virusul Zika.

Practic, fiecare ciupitură din aceea nasoală e o ruletă rusească.

CE POŢI TU SĂ FACI?

La scară individuală, să te aprovizionezi copios cu sprayuri antiţânţari şi să te ungi pe superbu-ţi corp cu Autan sau alţi repelenţi eficienţi.

La scară comunitară, să avertizezi prieteni şi rude, apoi să scrii scrisorici de amor doamnei Firea şi primarilor de sector să ia măsuri urgente de extirpare în masă a monstruleţilor.

Altfel, la toamnă, vom face cu toţii reuniune pe la spitalele de boli infecţioase, reuniţi de cine ştie ce epidemie va fi pe trend printre dungaţii ăştia sângeroşi.

Foto: James Gathany, CDC / Wikipedia; Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Cristi says:

    Nu stiu unde te-ai documentat tu despre tantarii ești, din fericire n-am vazut in Oradea. In schimb, anul asta pentru prima data, am vazut ceva buburuze/mamarute verzi care musca ca dracu.

  2. faza cea mai tare e ca licitatia intre firme pentru contractul cu primaria este in desfasurare:)))) . Suntem la jumatatea lui august. Pe la inceputul lui septembrie, va fi desemnata castigatoarea iar undeva spre inceputul lunii octombrie o sa-i vedem pe aia ca dau cu insecticid. In timp ce voi va scarpinati, undeva se construieste o vila, o diva venita din vacanta de la Loft este proaspat angajata si incepe o cariera de succes in functia de asistent manager la o companie nou infiintata pe numele unei mamaie de 70 de ani, un alt lincoln navigator nou nout sta parcat in cas pe doua locuri in Dorobanti si asteapta cuminte ziua in care pretul lui de achizitionare va fi justificat de cantitatea de insecticid folosita…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: