Ce pui în cafea dacă renunţi la zahăr?

Articol de afiliat. 

Vă tot promit de ceva vreme o rubrică periodică de stay-in-shape, dar deşi ştiu teoria, nici eu nu stau în shape. Ba o iau pe arătură cu mâncatul, ba mă lenevesc la sport. Amândouă împreună nu merg nici împinse. Deşi doar combinate dau rezultate.
Şi totuşi, modul cel mai sigur de a te menţine in shape este cel vechi, bătătorit, pe care-l ştia şi bunică-ta: Costeluş, nu mai mânca dulciuri. Uită de zahăr. Costeluş, nu mai suge acadeaua. Nu mai lua a doua felie de tort. OK, Sau măcar nu pe a treia. Sau măcar nu tot meniul de la cofetărie până-n jos şi înapoi.
În ultima vreme, mi-am retezat fără milă dulciurile din dietă. Cedez o dată pe săptămână unei creme de zahăr ars sau ciocolate cu mentă After Eight. Şi modul de a rezista e simplu: mă gândesc la cum fac eu abdomene, transpirată şi devastată, să dau savarina jos de pe mine. Thanks, no, thanks.
Apoi, următoarea problemă a fost eliminarea zahărului dizolvat cotidian în lucruri. Cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Şi pentru că e o frumoasă dimineaţă de vară indiană, una din ultimele când pot sta pe balcon cu fereastra deschisă şi motanul adormit în poală, şi sorb încet din cafea în timp ce scriu acest articol, vă voi împărtăşi diverse moduri în care poţi maltrata o cafea neîndulcită.
Realitatea e că atenţia pe care o vei dedica meniului tău sănătos pe ziua în curs începe de la cafeaua de dimineaţă. Bea-o neîndulcită şi vei simţi că ai o responsabilitate faţă de corpul tău. Bea-o dulce şi siropoasă, şi vei avea încă o zi în care te vaieţi că viaţa e grea şi lumea e rea. O ştiu, am fost acolo.
Bun, fără alte preliminarii, să trecem la subiect:

A) Lapte integral

“Dar, Lorena, ştii că laptele degresat bla bla siluetă”. Flit. Realitatea de pe teren este că organismul omului are nevoie de lipide zilnic. Pentru echilibru hormonal şi pentru absorbţia vitaminelor liposolubile. Şi e mai sănătos să iei lipidele astea din lapte integral, decât dintr-o şaorma mare cu de toate mâncată obsesiv-compulsiv la trei noaptea.
Cafeaua cu lapte gras de la ţară este atât de bună în sine, încât n-ai nevoie de zahăr nici să ţii cu tot dinadinsul.

B) Lapte de migdale

Pentru aceia dintre voi care sunt intoleranţi la lactoză, vegani şi, nu în ultimul rând, relativ stabili financiar (dat fiind preţul ceva mai ridicat al materiei prime, dacă vrei să-l prepari acasă, respectiv al produsului finit, dacă eşti leneş ca mine şi-l iei de pe raft), laptele de migdale e o veritabilă comoară pentru sănătate, o sursă de proteine şi lipide bune. Cafeaua cu lapte de migdale mai are un avantaj: e atât de săţioasă, încât poţi sări micul dejun.

C) Esenţă de vanilie

Ăia dintre voi care faceţi prăjituri ştiţi că, în raionul aferent al hipermarketurilor, se găsesc flaconaşe cu esenţe, care nu sunt îndulcite. Iei esenţa de vanilie de pe raft, o plăteşti frumos la casă, că nu furi, mergi acasă şi te culci. A doua zi dimineaţa, îţi adaugi frumos lapte şi numita esenţă de vanilie la cana de cafea. Te vei simţi prinţesa orientului.

D) Scorţişoară

Hai, Lorena! Chiar ne pui să demolăm raionul ăla de materie primă pentru prăjituri?
Fuck da. Scorţişoara dă o aromă atât de plăcută cafelei, încât adaug mereu o linguriţă cu vârf. În plus, e plină de antioxidanţi şi-ţi mai reglează şi glicemia. Ceea ce înseamnă că vei pofti mai puţin la dulciuri pe timpul zilei.

E) Lapte sau fulgi de cocos

Şi astea sunt pe zona mai scumpă a alimentelor, dacă eşti angajat cu carte de muncă pe salariu mediu şi ai şi doi copii, dar multitudinea de nutrienţi, vitamine, enzime îţi dau o energie şi o stare de bine matinală de pleci cântând la treburi.

F) Lămâie

Cele de mai sus au fost gândite pentru a transforma cafeaua într-o experienţă plăcută, în absenţa zahărului.
Lămâia e răul care ocazional îţi este necesar.
Să zicem că ai tras o beţie sinistră, sau ai avut o insomnie cruntă, sau ai visat-o pe soacră-ta, dar a doua zi trebuie să fii funcţional.
Extrage-te din bălţile de vomă (preferabil proprie) şi fă-ţi un ibric de cafea tare de stă lingura-n ea, apoi, după ce se pogoară zaţul, stoarce o lămâie întreagă, cu tot cu pulpă şi chiar sâmburi.
Licoarea rezultată va avea gustul atroce al sărutării Satanei.
Tu strânge-te de coaie pe interior şi înghite-o.
În minutul imediat următor, te va catapulta spre ceruri. Nu, nu în sensul că mori, deşi vei avea această senzaţie. Ci vei deveni supraomul care ştiai întotdeauna că eşti.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. February 12, 2020

    […] Și mai e un secret: să nu încarci cafeaua cu zahăr, frișcă, diverse spume din comerț pline de calorii și grăsimi sau toppinguri de la Starbucks. Niște combinații slim pentru cafea, aici. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading