Gânduri despre Ofelia

După ce mi-am lansat singurul volum de poezii pe care m-am încumetat să-l scriu, Hyde Park, am avut o serie de lecturi şi lansări comune cu Ofelia Prodan.
Mi-aduc aminte cum m-a surprins de când a deschis gura cu o poezie incredibil de proaspătă, frumoasă, vie, emoţionantă, senzuală, diafană, expresivă, o poezie care m-a cucerit până şi pe mine, care am un radar detector de fals şi de gogonele cât casa poporului, şi o alergie la fals şi gogonele cât tot Cotroceniul.
Puţini poeţi contemporani îmi plac, pentru că majoritatea se folosesc de poezie ca să-şi feleze propriul ego. Ofelia a fost mereu printre cei puţini.

Numai că, în România, ajungi greu să-ţi faci arta să te întreţină. Ceva mai uşor în ultima vreme, că din ce în ce mai multe cluburi găzduiesc teatru şi o să încep cât de curând să fac şi lecturi literare cu bilet, în ideea că dacă îţi place un scriitor, e ok să contribui la arta lui cu costul unui bilet de zece lei. “Ar trebui ca statul să facă mai mult.”

Nu, n-ar trebui ca statul să facă mai mult. Burse şi rezidenţe există; poate ar trebui distribuite corect şi atât. Ar trebui ca media să facă ceva mai mult, să nu-i trateze pe scriitori ca pe idioţii ăia care nu fac rating, şi ar trebui ca publicul să facă mai mult, plătind pentru cărţile autorilor cu condei bun şi plătind bilete la lecturile lor. Pentru ca arta să fie independentă de agresiuni părinteşti.

Citesc nota postată de Ofelia ieri, când şi-a anunţat intenţia de a-şi pune capăt zilelor, şi mă înfior:

“Nu am spus nimic despre problemele mele zilnice. Sunt saptamani cand traiesc cu 10 lei pe zi si nu pt. ca sunt saraca. M-am nascut într-o familie de comercianţi pentru care banul a totul si in acelasi timp se mândresc cu rezultatele mele, desi in ochii lor sunt un nimic pentru ca nu produc bani. Hagi Tudose. Nu doar ca ma dezic de famila mea, dar am ales ca forma de protest sinuciderea.”

Tema asta, a familiei care se umflă în pene cu ceea ce faci, dar totodată refuză să înţeleagă că arta implică susţinere financiară, mi-e atâââât de familiară. Intim. Familiile de români sunt gata să întreţină un membru de familie beţiv sau cartofor, dar nu unul artist, pentru că să pună osu’ la muncă, cine se crede el, Eminescu?
Şi dacă atitudinea asta e, să zicem, cumva de înţeles din partea unei familii de pauperi, e absolut penibilă şi insultătoare din partea uneia care ar avea cu ce să susţină talentul autentic care, prin nu se ştie ce mutaţie genetică, a apărut printre ei.

În fond, familia de Medici a susţinut financiar sculptori şi pictori cât să-i lase Florenţei o întreagă moştenire culturală. Sculptori şi pictori cu care nu era înrudită în nici un fel. Pur şi simplu, din înţelegerea faptului că, dacă vrei o artă reprezentativă, TREBUIE s-o finanţezi. Tu, familia Căcat, să ai un singur poet de valoare în rândurile tale şi, deşi ai de unde, să nu faci nimic pentru el?

Dar totodată să te lauzi la vecini că uite, mai avem un premiu internaţional.

Aş institui o pedeapsă pentru familii care se laudă cu realizări la care n-au contribuit cu nimic. Dacă la musulmani ţi se taie mâna pentru furt de bunuri materiale, umflarea în pene cu realizări pentru care n-ai făcut nimic ar trebui să constituie infracţiune de furt de credit.
Iar pedeapsa pentru furt de credit ar trebui să fie tăierea limbii.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

  1. Laur says:

    Nicely said. Sa curga injuraturile acum:P

  2. adicherish says:

    sper ca situatia in sine de ieri sa se remedieze, iar Ofelia sa fie bine.

  3. Cati mutalai ar fi:)))

  4. octavian says:

    Daca se sinucide sau nu e decizia ei!
    da Hortensia Papadad Bengescu de ce nu s-a sinucis? sau Eminescu? mai bine sa se sinucida artistul decat sa arunce in disperare mii de elevi la bac!

  5. Roxana says:

    Frumos si bine scris , dar ineficient si nematerial ca testamentul ciobanului Mioritei .
    Mioara , gen Ofelia, ii spune cu subiect si predicat omului ca va fi omorat, iar asta incepe sa-i insire toate pretentiile lui in caz de deces..
    Parintii Ofeliei se vor juca in continuare cu nervii si premiile fetei , ignorand-o, necitind in veci ce crede Lorena despre ei , in timp ce Ofelia chiar isi poate lua zilele(Fereasca Dumnezeu!)!
    Concluzia este ca mai eficient este un prieten real si prezent la nevoie, decat o suta de articole bune prin media.
    Inteleg ca fiecare ajuta cum poate dar putem face mai mult decat atat ! Mi-ar fi placut , de exemplu.sa scrii despre cum i-ai apucat de guler pe parintii Ofeliei , sau despre cum ai ajutat-o pe fata sa fuga cu pusculita familiei..
    _________________________________________________________________________________________________
    In octombrie 2013 ne bateam impotriva exploatarii la Pungesti , mediatizand evenimentele si primeam doar like-uri si cuvinte de imbarbatare, in fapt ramanand aceiasi mana de oameni in teren..

    • Lorena Lupu says:

      E blogul meu personal, deci nematerial şi ineficient prin definiţie. Iartă-mă că am o viaţă şi propriile mele probleme şi nu tabăr fizic peste a altora, chit că tu trăieşti cu iluzia că ar trebui s-o fac.

  6. Roxana says:

    Buna , Lorena Lupu!
    Chestia cu blogul e frumoasa dar delicata, creste ca un copil in fiecare zi, pana ajunge sa te absoarba cu totul. Stiu ca dincolo de asta este un om real , cu toate ale lui , prieten bun sau frate al cuiva, la fel cum si dincoace de blog sunt oameni cu bune si cu rele . Interactiunile pe blog sunt mult mai sensibile decat in realitate , se inflameaza dintr-o virgula , cuvintele se ascut , se sterg si se rescriu pana devin arme.Delicatetea comentariului tau te face o gazda buna. Te citesc cu placere.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading