Musulmanii, ca o femeie cu soţ violent

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH - A body is seen on the ground July 15, 2016 after at least 30 people were killed in Nice, France, when a truck ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday July 14. REUTERS/Eric Gaillard

Pe când eram studentă şi locuiam în gazdă, am avut următorul dialog cu proprietara.
-Vai ce bine că eşti liniştită.
(Paranteză, liniştită nu eram, dar mimam cu talent. Veneam serile târziu, dar mă strecuram în camera mea ca o zeiţă a furişării.)
-De ce spuneţi asta?
-Înainte de tine, am avut pe una care divorţase de bărbat. Un beţiv gălăgios. Şi ăla a aflat unde stă. Doamne, cât scandal a făcut. Telefoane interminabile cu înjurături şi ameninţări. A spart uşa blocului că nu i-am dat drumul la interfon. Altădată a pândit să intre cu cineva şi mi-a bubuit în uşă două ore.
-Groaznic.
-Cu părere de rău, a trebuit s-o dau afară, pentru că nu mai suportam. Bine că tu nu ai aşa ceva.
Dar puteam să am. Am avut şi eu tâmpiţii, obsedaţii şi scandalagiii mei. De aceea impun distanţă în orice interacţiune cu un bărbat până mă conving că e cu toate ţiglele pe domiţil.
-Păi, şi unde s-a dus amărâta aia hărţuită şi abuzată, care se chinuia cu disperare să-şi clădească o viaţă normală?
Baba a dat din umeri.
-Draga mea, habar n-am. Important e că acum am linişte.
Adevărul e că a avut şi mai multă linişte după, pentru că în două săptămâni am anunţat-o că mă mut.

*

Aşijderea, adevăratele probleme ale teroristului musulman nu sunt cu gazda. Ca dovadă că stau bot în bot cu Israelul, şi dacă voiau să bombardeze duşmani, ar fi putut începe de acolo, cu un cost al transportului ceva mai mic. Puteau bombarda ţări ca Japonia, care refuză fără ezitare să primească emigranţi.
Adevăratele probleme ale terorismului sunt cu musulmanii care au scăpat. În ambele cazuri, vorbim despre proprietatea care şi-a permis să acţioneze în neconcordanţă cu interesele deţinătorului.
Franţa are cea mai mare comunitate musulmană din Europa. Şi a practicat atât de îndelungat politica uşilor deschise faţă de ei, încât a început să piardă controlul.
Probabil, dacă i-ar evacua pe toţi în masă, ar scăpa şi de hărţuirea aferentă, cam cum a făcut baba din studenţie.

Toate statele care primesc imigranţi trebuie să fie conştiente şi pregătite că e ca şi cum le-ar primi pe nevestele abuzate din povestea mea. Că teroriştii nu renunţă uşor la ceea ce consideră că e al lor. Că-ţi vor pedepsi crunt generozitatea şi altruismul. Că nu admit ca tu să te bagi în problemele lor de familie. Mai ales că, aşa cum văd ei problema, ei au toată dreptatea şi victimele nu au dreptul la un punct de vedere. Dacă-l aveau, nu erau victime in the first place.

Poţi alege, ca baba din poveste, să elimini problema de la rădăcină, şi implicit deranjul. Poţi alege să îţi asumi un rol de salvator al năpăstuiţilor. Dar în condiţiile astea, trebuie să fii pregătit de deranj.
Problema e evident utopică pentru România, dat fiind că nici un emigrant nu se înghesuie încoace.

De ce am scris totuşi textul ăsta?
Pentru că stau şi meditez cum proverbul ăla, “Facerea de bine e incest matern”, nu a fost niciodată mai actual ca acum.

Foto: Eric Gaillard, Reuters.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

18 Responses

  1. Horia says:

    E totuși prea mult diletantism.
    Okay, tratarea unei probleme atât de complexe în puține rânduri nu avea cum să fi o enciclopedie de adevăr, dar…
    Exntinderea de responsabilitate asupra tuturor musulmanilor nu are niciun sens. Acuzăm acum toți norvegienii că sunt teroriști după isprava lui Breivik?
    Dezaxați sunt peste tot și puterile militare occidentale se întrec în a le oferi motive dezaxaților să facă un astfel de căcat, dar media urlă numai de musulmani, și pe spatele acestui media frenzy cresc în popularitate nenorociți ca Farage, Le Pen, Wilders și al nostru Diaconu. Măcar noi să fim obiectivi și să nu tratăm simplist.

    http://thinkprogress.org/world/2015/01/08/3609796/islamist-terrorism-europe/

    • Lorena Lupu says:

      Horia, unde am acuzat eu toţi musulmanii că sunt terorişti?

      Reciteşte textul. Dacă nici la a doua citire nu-i descifrezi sensul, problema se numeşte analfabetism funcţional şi se tratează în centre specializate.

  2. zaqk says:

    Gazda Israel a avut si ea parte (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_suicide_attacks) dar, precum baba din povestea ta, i-a dat afara si acum e mai greu sa isi faca de cap acolo.

    Ar trebui sa invete Europa din experienta celeilalte babe!

  3. Horia says:

    @Zaqk, oamenii de care zici au fost dați afară din propriile case, și zioniștii au inovat în materie de terorism, mult mai târziu au devenit adversari (în presă) al terorismului, folosindu-se de cuvânt cu ușurința cu care s-a folosit și Iliescu.https://en.wikipedia.org/wiki/King_David_Hotel_bombing
    @Lorena: ”Franţa are cea mai mare comunitate musulmană din Europa. Şi a practicat atât de îndelungat politica uşilor deschise faţă de ei, încât a început să piardă controlul.
    Probabil, dacă i-ar evacua pe toţi în masă, ar scăpa şi de hărţuirea aferentă, cam cum a făcut baba din studenţie.”
    Îmi asum jumătate din eticheta de analfabet funcțional (n-ai zis nicăieri că sunt toți teroriști) și nu o să insist, ca să nu mi-o asum și pe cea de Troll, dar nu are să zicem că Franța (baba ta) ar scăpa de scandal odată cu expulzarea musulmanilor.
    Doar un exemplu: https://en.wikipedia.org/wiki/National_Liberation_Front_of_Corsica
    Mulțam c-ai acceptat commentul și c-ai răspuns.

    • Lorena Lupu says:

      bun. mai aproape de sensul textului meu.
      următoarea întrebare: care e atitudinea autorului faţă de baba din studenţie şi de unde o deducem?

  4. antigelu says:

    Aristotel spunea: “omul este un animal social”. Traim in comunitati, cu diverse forme de organizare.
    Ca sa evitam haosul in aceste comunitati, societatea a dezvoltat, adoptat si adaptat un set de reguli/legi. Tot pentru evitarea haosului si anarhiei, omul a fost inzestrat cu “inhibitie”.

    “Inhibition threshold is a psychological observation that a man is willing to perform a certain action, if this violates learned or inherited behavior, only after particularly intense motivation.
    An example of this is the regular refusal of people to physically/psychologically hurt another person or to kill.”

    Atentie mare: “learned or inherited behavior”.
    Acum poate intelege si ultimul om de ce anumite societati si oamenii care le compun au niste apucaturi si idei pe care noi nu putem sa le intelegem si care in sistemul nostrum de valori nu exista sau se pot explica doar prin “violenta fara rationament”.
    Pragul asta e destul de usor de mutat, in sus sau jos, prin actiunile societatii, in special educatie, legislatie si justitie. Daca usor usor furtul sau minciuna devin ceva obisnuit (sa manince si gura mea), in curand, omorul va fi la fel de comestibil sau anarhia o stare normal a lucrurilor. Vezi de exemplu Berlinul, unde stanga a ajuns sa castge in justitie diverse cazuri, desi pe strada incendiaza masini si raneste sute de politisti.

  5. Nautilus says:

    antigelu: birocrația franceză (și, între anumite limite, cea europeană) nu e competentă să asigure securitatea publicului european. Dacă apar unii cu apucături de sălbatici, nu are mare brânză de făcut împotriva lor.

    Motivul l-a spus deschis un jurnalist basarabean (după încăierarea de pe Maidan) și l-au sugerat și niște occidentali. În lumea post-2000, recrutul tipic al forțelor de ordine e un băiat de la țară sau din cartiere rău-famate, cu prea mulți mușchi și prea puțin creier, care știe că singura lui șansă de a scăpa de sărăcie este să aibă un serviciu stabil, cu uniformă, leafă mărișoară și eventual o casă cu credit subvenționat și garantat de Stat. Pentru asta e dispus să facă sacrificii, să suporte antrenamentele chinuitoare și bocancii instructorului peste fund. Sacrificii pe care unul care vine ”dintr-un mediu puțin mai avut” nu le face; caută să facă o meserie mai profitabilă, la ghișeu, la calculator, la șaormărie, la videochat, oriunde altundeva.

    Dacă te uiți cine e Guardia Civil (jandarm) în Madrid, lucrător la aeroport în Bruxelles, polițist municipal în Florența sau șofer în transportul public din Paris, începi să crezi că Stan și Bran erau niște gentlemani.

    În anii 1970, numărul de atentate teroriste în Europa era de 10 ori mai mare decât în prezent. Dar structura socială închisă (cu autoritatea absolută a părinților, cu angajament pe decenii întregi în aceeași companie, cu serviciul militar obligatoriu, cu presa controlată) crea un sistem de restricții care să te împiedice să ieși în calea pericolului și o formă de cooperare și încredere între diversele clase sociale. Sau, cum ar fi zis Cioroianu, ”în armată se puteau ciocni unul de altul bucureșteanul și ciobanul analfabet dintr-un sat prăpădit din creierul munților, fiindcă altundeva nu se întâlnesc, lumile lor nu se suprapun.”

  6. Radu(din metrou) says:

    Foarte pertinenta asocierea, pacat ca troll-ii autisti nu pot intelege un aspect atat de simplu din conditia umana.

  7. George says:

    daca era mai tanara, probabil, se lasa pacalita in vre-un fel sau altu’. da’ se vede treaba ca baba ta, n-a imbatranit degeaba.
    mi-a trebuit spre aproape juma de secol, sa invat sa dau din umeri.
    din povestea ta, eu tin cu baba. ti-i las tie pe Ali Baba si pe restu’.

  8. antigelu says:

    Nautilus, nu ma refeream la societatea franceza. Ajung ei si in aia. Dar e buna doar ca da ajutor social, restul nu e bun si se retrag la societatea lor. Cu religia si obiceiurile aferente.
    Cum zicea rolena, oriunde s-ar duce, bagajul vine dupa ei. Desi asocierea Mueiere-barbat violent ar implica ca vina ar fi numai intr-o anumita parte. Si nu e. Nu ii obliga nimeni sa care bagajul ala dupa ei. De aia eu zic ca desi grafica, comparatia nu e chiar perfecta.

  9. Nautilus says:

    Bagajul îl cărau după ei și pe vremea când Ceaușescu era june în putere și se pupa pe gură cu Gaddafi. Vremea când numărul de atentate teroriste (când cu palestinieni, când cu basci, când cu irlandezi) era de 10 ori mai mare.

    Dar, în vremea aceea, existau prea puține motive pentru un european (angajat pe viață la companie, sindicalist și catolic devotat) să simpatizeze cu Irakul republican sau cu Afganistanul regal de dinainte de 1979.

    Existau prea puține scandinave care își făceau prieten musulman, ca să se plângă poliției că le-a violat și le-a scos și dinții cu un pumn. Fiindcă nu erau motivate să se îndrepte spre musulmani ca fiind ultimii conservatori cu family values. Europenii de baștină erau la fel de conservatori.

    Existau puține motive pentru birocrația europeană să angajeze arabi ca la primăria din Bruxelles sau țărani semianalfabeți ca în armata și jandarmeria de azi. Fiindcă majoritatea populației erau din clasa muncitoare, făceau armata și veneau de bună voie după joburi la stat. Nu erau facultățile apărute ca ciupercile după ploaie și nici toată lumea să caute joburi ușoare la ghișeu sau la șaorma.

  10. Vdovicenco Dan says:

    Sincer sa fiu singurele femei cu adevărat oprimate, cu ADEVĂRAT OPRIMATE ! Sunt cele din tarile musulmane unde femeile nu au niciun drept: părinții decid cu cine se mărită, cand se marita, de retinut ca profetul pedofil Mohamed sa insurat cu o fetita de 10 ani pe nume Aisha, el,Mohamed avand 60 de ani!Femeile musulmane din tarile Arabe NU pot ieși neinsotite din casa de un bărbat în tarile musulmane abia 30% dintre femei își găsesc un loc de munca (sunt lăsate/încurajate de familie sa muncească, în multe tari musulmane NU AU drept de vot femeile și avortul este legal doar în cazul în care viata femeii este în pericol sau a rămas însărcinată în urma unui viol,femeile musulmane nu se pot duce la plaja în costum de baie).Sunt satul pana încât de prințesele feministe care considera ca bărbații care se duc la escorte sunt violatori sau vai ai zis ca nu îți plac grasele sau slabanoagele gata ești cel mai rău bărbat proastele astea ar trebui sa trăiască măcar câteva luni intr-o tara musulmana sa le iasa fitele din capsa vadă ce înseamnă misoginismul cel mai periculos și anume misoginismul cultural pentru ca asta dezumanizeaza femeia ,prin legea ISLAMICA SHARIA cel mai periculos fenomen acum este migrația ilegala!

    • Lorena Lupu says:

      Nu ştii nimic din lucrurile prin care trece o femeie care vrea să facă o carieră în România. Taci în morţii mă-tii. Ţi-am mai spus, dar văd că insişti să mănânci căcat.

      • În România nu te oprește nimeni din punct de vedere legislativ sa faci cariera poate mai sunt ghertoi pe ici colo dpdv comportamental dar, în România faci ce vrei indiferent de rasa etnie , gen sau orientare sexuala e adava4at pot exista anumite bariere legate de mentalitate dar, legal poți tare tot ce vrei indiferent de gen. apartenenta etnica sau religioasa, tu poți sa înjuri cât vrei ce am spus rămâne un adevăr!!!

        • Lorena Lupu says:

          gigele, dacă aveai parte de măcar 1% din sabotajul pe care îl îndură o femeie normală în ţara asta, erai cu lama la venă. taci în plm.

          • Vdovicenco Udrea Dan Lucian says:

            Fătuco zi mersi ca nu te-ai născut im Orientul Mijlociu ca nici nu mai ieșeai din. casa fără acordul unui bărbat și veleitățile tale cu esență de flatulenta nobila erau complet ignorate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading