Nu toţi bunicii protestează la Cotroceni (I)

Unul dintre clişeele pe care le auzim în ultima vreme este că persoanele de vârstă înaintată de ambe sexe, vizibil înrăite şi agresive, câinoase şi incapabile să închege o explicaţie validă pentru ura lor, care protestează la Cotroceni, sunt bunicii noştri. Că aşa-s bătrânii, victime. Că nu e vina lor. Că asta e, nu se poate mai bine.

Mi se pare o cruntă discriminare la adresa persoanelor aflate la vârsta de aur să spui că aşa e bătrâneţea şi că toţi sunt la fel. Teoria mea este că vârsta e o simplă cifră, iar un prost în vârstă nu e altceva decât un prost tânăr peste care au trecut anii. Iar înspumaţii de la Cotroceni sunt strict victimele propriilor neajunsuri genetice şi material uman de proastă calitate. Să spui că ei sunt bunicii noştri e o jignire la adresa bunicilor noştri. Ai mei s-au stins, dar categoric n-ar fi demonstrat la Cotroceni.

Pentru a demonstra asta, am creat un quiz pe pagina mea de Facebook. Iată primele zece răspunsuri. Restul, în episodul următor.

 

Precizare pentru cei care au sărit în sus că la 55 de ani nu eşti bătrân: corect. Dar poţi să fii bunic / bunică, relativ lejer, mai ales că pe vremea aia primul copil se făcea cam pe la 20 – 22 de ani, iar acum, pe la 30. Şi e o vârstă la care ştii exact ce ai făcut în viaţă, unde eşti, şi care e traiectoria ta. Unii au ales să-mi scrie încă de pe la 52 – 53 de ani. I-am primit cu braţele deschise. Azi, runda 1.

 

Sorin (59 de ani) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles că: un regim totalitar te umileşte ca individ, dar nu poate să-ţi supună conştiinţa
  2. Pentru mine e important să: pot gandi liber
  3. Nu pun botul la demagogia PSD pentru că: e imposibil ca, după vârsta de 30 de ani, să mai crezi în stânga (la mine, această revelaţie a fost cam pe la 15 ani).
  4.  Sper să: ajungem să avem toţi puterea să gândim liber, nu în clişee inoculate de alţii.

 

Teodor (60 de ani) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles că: este sistemul ideal pentru “nivelarea” la un nivel cât mai scăzut a societății; reprimarea oricărui tip de libertate; nivel de trai infect; promovarea pe linie de partid a nonvalorilor; crearea unei mari dependențe a cetățeanului în raport cu statul.
  2. Pentru mine e important să: se curețe clasa politică și administrația.
  3. Nu pun botul la demagogia PSD pentru că: obișnuiesc sa îmi folosesc creierul, să mă informez din cât mai multe surse cu experiență pe fiecare domeniu de interes.
  4. Sper să: nu readoarmă societatea, iar 2 să devină realitate.

 

Costică (56 de ani)

  1.  Am trăit în comunism, am făcut parte dintr-o categorie privilegiată, dar căderea regimului a fost pentru mine cea mai mare bucurie. Dacă s-ar pune problema revenirii unui asemenea regim, sunt gata să mor cu arma în mână luptând împotrivă.
  2. Pentru mine este important ca acele timpuri, de tristă amintire, să nu mai revină niciodată. Aş vrea o societate în care omul să fie, cu adevărat, suprema valoare iar politicienilor să le pese, cu adevărat, de oameni.
  3. Nu pun botul la nimic, deci nici la PSD. Nu am votat deloc la ultimele alegeri și nu regret deloc asta. Nu mi-au plăcut ofertele de pe piață, nu am încredere în niciunul dintre politicienii actuali. L-am votat pe Iohannis, dar nu din convingere, ci doar ca să nu câștige celălalt. Nu mă reprezintă. Ce a făcut bun, în ultima perioadă, nu șterge deloc greșelile din trecut.
  4. Sper ca momentele istorice pe care le-am trăit în această perioadă, și la care am participat, atât cât am putut, să nu se irosească în zadar. Sper să fie începutul unei ere noi.

Nikos (53 de ani) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles că: pentru a avea noroc, trebuie să fii obedient. Eu n-am avut noroc.
  2. Pentru mine e important să: gândesc liber. Mereu gândesc liber.
  3. Mi-e scârbă de PSD şi doctrina sa.
  4. Sper într-un viitor în care votul să fie un drept al celor care gândesc liber.

Maria (73 de ani) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles: ce bine e să ai o grădină la ţară.
  2. Pentru mine e important să: poată trăi nepoata în țară, să nu plece în străinătate.
  3. Nu pun botul la demagogia PSD pentru că: încă de la început nu mi-o plăcut de ăștia, nici măcar de Roman, doar nu m-oi prosti acum.
  4. Sper să: nu răciţi pe frigul ăsta; vă fac o supă.

Zoe (52 de ani) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles că: sub orice nume ar fi reprezentat, e o calamitate.
  2. Pentru mine e important să: scăpăm de orice formă de manifestare publică viitoare a acestui partid borfaş, care siluieşte România de 70 de ani.
  3. Nu pun botul la demagogia PSD pentru că: nu mă pot adapta genei originare a lui Stalin, devenită, de-a lungul timpului, însuşi ADN-ul partidului.
  4. Sper: ca oamenii cu mintea deschisă să-şi aducă aminte că-l putem scoate în afara legii, şi chiar s-o facă. Pe încă 70 de ani. Membri, familii, rude, amici de borfăşie şi foşti pesedişti culcuşiţi strategic pe la alte partide. Am răspuns suficient de clar sau mai e nevoie de lămuriri?

Mihaela (56 de ani)

  1. Comunismul este o idioţenie. Am trăit o tinerețe plină de lipsuri şi frustrări. Am învăţat o istorie falsă, nu am avut acces la informaţie.
  2. Pentru mine e foarte important să: gândesc cu capul meu, să mă informez, să circul liber oriunde în lume.
  3. Nu pun botul la PSD pentru că: sunt demagogi, corupți şi aroganți.
  4. Sper: cei doi copii ai mei să aibă o viață mai bună ca a mea, şi mai ales, să rămână aici; şi peste ani, când eu o să fiu pulbere de stele, să le spună nepoților mei: am fost cu bunica voastră la proteste, şi împreună, am spulberat corupţia din ţara asta.

Natalia (neprecizat) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles că: a ne minţi unii pe alţii că se vrea binele tuturor şi, în fond, a ne mulţumi cu firimiturile aruncate cu dispreţ de la masa “mai marilor”, e jalnic. Că a avea demnitate în viaţă înseamnă să ţi-o iei în propriile mâini, să creşti, să înveţi şi să munceşti mult şi cu pasiune acolo unde eşti tu bun şi priceput, pentru fiecare bănuţ din buzunar.
  2. Pentru mine e important să: nu depind de nimeni, sau de cât mai puţini de “deasupra” mea, pentru a-mi conduce viaţa.
  3. Nu pun botul la demagogia PSD pentru că: Provin din familie cu foşti deţinuţi politic. Educată. Crescută în casă cu Europa Liberă seară de seară şi învăţată să nu dau la şcoală din coate să mă fac comandant la pionieri. Pentru că am ieşit în stradă la revoluţie şi apoi am fost golancă în Piaţa Universităţii şi m-au fugărit nişte mineri. Şi e cam destul.
  4. Sper să: pot supravieţui în România “mea” (aia din Piaţa Victoriei). Asta dacă tot nu am avut atata putere (sau slăbiciune???) să plec din ţară.

Viorica (72 de ani) 

  1. Am trecut prin comunism şi am înţeles că: democrația se câștigă greu și se pierde foarte ușor. Unii nu știu ce să facă cu ea, alții se lipsesc bucuros,  să aibă mațul plin.
  2. Pentru mine e important să fie dreptate, dar e atât de greu! De zeci de mii de ani, de când din hoarda preistorică s-au ridicat unii mai presus decât ceilalți, dreptatea a început să fie apanajul lor, al celor care conduc.
  3. Nu pun botul la demagogia PSD pentru că: am încă vie în minte propaganda comunistă, și nu sunt în stare să găsesc mari deosebiri între cele două feluri de propagandă. Sigur, orice fel de propagandă, chiar și cea ecologistă, e în stare să ocolească adevărul, dar cea comunistă, cu urmașa ei, cea pesedistă, îl ocolește atât de mult, încât adevărul uneori nu se mai zărește nici măcar undeva, în depărtare.
  4. Sper: ca cei care vin după generația mea să nu se mai preocupe așa de mult de satisfacerea nevilor materiale cum am fost noi obligați de comuniști, să nu mai arunce vina pentru derapajele de la democrație spre străini, și să dea dovadă că sunt în stare să se ocupe și de principii. Cu o floare nu se face primăvară dar cu câteva sute de mii da, chiar dacă afară e ger, vânt, zăpadă și primăvara pare extrem de departe.

Cornelius (neprecizat) 

  1. Am trăit două vieţi: una în aşa-zisul comunism şi a doua în aşa-zisul capitalism. În comunism, am învăţat ce este dictatura politică, omul fiind considerat un animal ,,superior”, crescut precum într-o fermă/închisoare zootehnică, din care nu putea evada, în care era hrănit/adăpat ,,ştiintific”, fiind pus şi la montă în funcţie de interesele partidului unic călăuzitor şi în care cenzura şi ,,organele partidului” îl obligau să cânte o singură melodie (cu mici variaţiuni pe aceeaşi temă) la unison cu restul turmei: ,,Îţi mulţumim, Partid iubit!”. Cei care s-au opus au fost reduşi la tăcere.
  2. Pentru mine e important să gândesc şi să mă pot exprima liber, să citesc fără a fi cenzurat, după o documentare riguroasă, să călătoresc pentru a mă bucura de frumuseţile acestei lumi, să fiu liber fără a atenta la libertatea altora, să încerc să fac bine tuturor (dar ,,primum non nocere”!), să fiu liber şi să mă bucur şi de libertatea semenilor mei.
  3. Pentru ,,a nu pune botul” la demagogia diferitelor partide, m-am documentat asupra doctrinelor politice, am cunoscut şi am comunicat cu oameni politici de diverse coloraturi, am constatat ca toate (!) partidele au fost infestate cu exponenţi (acoperiţi) ai grupărilor de interese economico-financiare, astfel încât la ora actuală nu mai există o luptă ideologică, ci o confruntare între corupţi pentru a fura (cât mai au ce) din această ţară, încă bogată, în care ,,banii vorbesc”.
  4. Sper să mai apuc ziua în care România va fi condusă democratic de români inţelepţi, cinstiţi, cu dragoste de ţară şi de oameni, astfel încât fiecare român să se simtă fericit cu statutul său de român (fără a se bate cu cărămida în piept cântând ,,Noi suntem români!”). Când cei plecaţi se vor întoarce aici, acasă. Sunt prea optimist?

 

Foto: Iulia Kelt. Protestul anti-OUG 13 din Galaţi.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Puiu B. utist sibian says:

    ,,un prost în vârstă nu e altceva decât un prost tânăr peste care au trecut anii”…adevar grait-ai! Zadarnic a trecut prin ani irecuperabili.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading