Pamperşi sau o plimbare la Roma?

Săptămâna trecută încă eram pe drumuri când am văzut fugitiv articolul absolut oripilant din Ziarul Financiar şi n-am avut timp fizic să mă iau de el cum se cuvine.

Ideea de bază a textului era simplă: că au apărut călătoriile low-cost şi multe alte lucruri frumoase, şi din cauza asta, natalitatea e mică. Că femeile sunt de vină că vor să se simtă oameni, să trăiască, să viziteze lumea, să experimenteze viaţa, în loc să treacă instant la fătat, ca nişte animale de prăsilă ce se află. Şi în loc să aleagă încă de pe băncile şcolii să ducă nişte vieţi goale de orice satisfacţie personală, de orice scop individual, de orice vis al lor, nesimţitele dracu’ îşi permit să-şi dorească să trăiască acest scurt periplu pământean numit viaţă bucurându-se de tot ce se poate descoperi.
Desigur, individul n-o să scrie niciodată un articol în care să întrebe: “Dat cu aspiratorul sau o poziţie de CEO într-o companie de top”, referindu-se la bărbaţi, pentru că simpla comparaţie de termeni e ilară şi stupidă. Evident că orice individ cu minimum un neuron funcţional o să aleagă lucrul care-l avantajează cu adevărat, aşa cum e firesc să fie, şi datul cu aspiratorul poate să-l facă şi tanti Lenuţa, pe care o chemi o dată pe săptămână. Nici măcar nu se pun pe acelaşi plan: datul cu aspiratorul sau cariera de CEO. Decât să renunţi la o carieră de succes, preferi să dispară aspiratorul ca unealtă şi să uiţi că există. Normal.
Şi atunci, de ce se presupune că femeile, doar pentru că-s femei, ar trebui să fie mai fraiere?

*

Serios, vă dau eu un mod de a proteja natalitatea. Singurul funcţional.
Natalitatea se poate proteja încetând să mai agasezi femeile cu construcția acestei opoziţii fioroase între lucrurile necesare pentru împlinirea unui om (cariera şi hobby-urile, ca de exemplu călătoriile) şi disponibilitatea de a te împui. Când pui problema la modul “disponibilitatea de a făta e opusă tuturor lucrurilor frumoase din viaţă”, te asiguri TAMAN de faptul că maternitatea va fi mai indezirabilă ca niciodată.
Natalitatea se poate proteja încetând să hărţuieşti mintal femeile legat de “rolul lor biologic”. Democraţia şi libertatea implică un lucru: că nu le poţi spune altora cum să trăiască. Nu e treaba ta ce face femeia X. Nu e treaba ta în ce mod simte ea să-şi împlinească viaţa. Iar un om care şi-a tocit coatele pe banca şcolii de mic va avea exact zero răbdare să-i poesteşti tu care crezi că îi e “rolul biologic”.
Eu, una, am refuzat să învăţ să gătesc până după 30 de ani, dintr-un singur motiv: o sumedenie de cretini au încercat să mă trimită la cratiţă.
Dacă sumedenia asta de cretini şi-ar fi ţinut râtul, pur şi simplu, şi şi-ar fi văzut de simulacrele lor jalnice de vieţi, probabil că la ora asta găteam de rupeam bucătăria. Gătitul în sine e un hobby plăcut, sănătos, care te ajută să îţi introduci în corp nutrienţii adecvaţi, preparaţi într-un mod care să-i combine corect. Acest adevăr are exact zero legătură cu detaliul anatomic care îmi dă prima cifră din buletin, de vreme ce nutriţia corectă e recomandată ambelor sexe.
Am refuzat să fac copii în tot acest timp pentru că nu mă interesează “rolul biologic” desenat de aceiaşi idioţi. E un rol care nu include decât un munte de obligaţii şi absolut zero drepturi. “Să fii o remorcă cuminte, să fii mereu pe locul 100 în propria ta viaţă, să nu iei decizii în legătură cu tine, să slugăreşti un prost nerecunoscător, să îţi distrugi corpul dând naştere, apoi să-i auzi pe toţi idioţii comentând că te-ai îngrăşat şi că nu mai arăţi ca înainte”. OK, şi drepturile care sunt? “Cum care sunt? Nimic!”
Mersi, dar nu, mersi. Ţine-ţi “rolul biologic” pentru tine şi mă-ta.

*

În general, după ce ajunge la un nivel de stabilitate profesional-emoţională (şi nu în ultimul rând financiară), omul, de orice sex ar fi el, se linişteşte şi-şi alege singur momentul în care să lase urmaşi. Şi ce diferenţă e între părintele fericit, care a trăit şi nu caută să-şi răzbune prin tine ratarea, şi părintele plin de ranchiună, care datorită existenţei tale n-a făcut nici aia, nici ailaltă, şi ţine să ţi-o reamintească de câte ori se ceartă cu tine!
Nu mai căutaţi să învinuiţi femeile că sunt oameni şi vor în primul rând să trăiască. Nu mai căutaţi să le impuneţi să plodească cu sila şi să-şi lepede visele. Nu veţi obţine decât rebeliune şi refuz.
Fetele, vizitaţi câte oraşe vreţi voi. Munciţi. Cumpăraţi-vă case, maşini, deveniţi conştiente de lucrurile pe care le puteţi face. Trăiţi din plin. Şi asta vă va ajuta să transmiteţi copiilor nu frustrarea şi eterna ciufuţenie de care au beneficiat copiii generaţiilor trecute, ci putere de luptă pentru propriul lor viitor.

*

Iar când vine momentul în care veţi alege din proprie iniţiativă Pamperşii din întrebarea care dă titlul, veţi şti. Nu lăsaţi pe nimeni să vă grăbească din acest punct de vedere.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. jademan says:

    E obositor să scrii la orice post “ai dreptate”.

  2. Laura says:

    Romania traieste in Evul Mediu si nu am aflat eu? Wtf? Vrei copii faci, nu ii vrei nu ii faci si absolut nimeni nu are cum sa fie judecat pt.o alegere sau alta. Ca mama a doi pot doar spune: e greu? Hell yeah..mega greu, nu pot descrie. mai ales cand mama are cariera si nu o freaca ca ” desperate” houswife” ( macar alea din film aveau barbati bogati 🤣) . I- am vrut, i-am facut , sunt asumati si lupt pt ei si shit telenovele style. Dar, tinand cont de toate greutatile-
    : Sarcina, dureri, nopti nedormite, probleme fara sfarsit: gen se termina una incepe alta + munca …gisus, sa ii faci doar de gura lumii, fara sa fii pregatita, fara sa ii doresti? Are you fucking crazy??? Lasati femeile in pace. Eu i-am facut pt.mine nu ca datorez cuiva ceva. Asa pe gura lumii mai faceam vreo 3, ca e bine sa fie mai multi. Stati calme astea care nu vreti . Nu scapati oricum de gura lumii trust me. Il faci pe.primu: cand vine al.doilea? Il.faci si pe ala( ca il.vrei tu) , aaaaaa dar al treilea? Cum? Dar se poate? Fa – l si pe al treilea. Dar nu le iei si lor un animal de casa?( P.s o sa.imi iau de indata ce mai cresc jumulitorii astia 2 de energie astfel.incat sa isi asume.responsabilitati,pt ca vreau, nu pt ca imi spune lumea: acum trebuie sa…!!!) De ce dracu nu incetam sa dam sfaturi altuia despre cum ar trebui sa fie. Nu trebuie nimic, regula e simpla: fa ce vrei!!! Ce te face fericit! Nu rani pe altul, sigur, nu da in cap si evita totusi sa iti dai tie ( prin diverse dependente, gen alcool si etc) dar traieste asa cum.vrei, nu datorezi nimic nimanui. Multi isi dau cu presupusul de te lasa.paf, gen : mama a 3 , nu a lucrat ever, copiii sunt mari: vai laura, dar nu e greu cu 3…no shit? Cand p…calului ai muncit tu si ai avut si copii? Mai precis? Never??? Aaaaa..ok si cam cam cat timp ai avut bunci ajutor?? Aaa …minim 6 luni pe an? Misto
    .si presupui ca nu e greu he? Cu bunici canci si mama cu job. Vai , dar nu castiga barbatul? Nu ma ce dracu..sta cu curu pe canapea toata ziua, m-ai prins. Hai ca divaghez. Nu stiu la voi, dar la replici ce te fac piff paff adaug asta: dar de ce muncesti? Nu castiga sotul suficient? ..mai zii ceva aici…ai zice sigur, dar in fata ta nu mai vezi un om cu un dram acolo de minte, ci doar o gasca tembela cu care nu poti comunica…hai ca m-am ambalat si o iau pe aratura 🤣. Concluzionez: bine spus Lorena.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading