Spune-mi ce duşmani imaginari ai…

Memă de Çiçek Yasemin

E un vechi proverb românesc pe care mi-l cita mama de câte ori nu-i plăcea anturajul meu: Spune-mi ce prieteni ai, şi-o să-ţi spun cine eşti.
Cred că varianta modernizată sună aşa: Spune-mi ce duşmani imaginari ai, şi-o să-ţi spun cât de sănătos mintal eşti.

Ieri, PSD a declarat război ultimului lor monstru care se ascunde sub pat şi-i bântuie noaptea prin somn: “statul paralel şi ilegitim”.
Cine e statul paralel şi ilegitim, s-a pus repetat întrebarea.
Da, a sunat răspunsul.

*
Statul paralel şi ilegitim nu e nimeni, în realitate. Nu poţi nominaliza un grup de persoane, sau o instituţie, două, zece, şi să spui: uite, ăştia formează un alt stat. Ăştia vor să înhaţe puterea.
Măcar de ar vrea s-o înhaţe. Nu s-ar mai petrece fenomenul “eu cu cine plm votez” la fiecare rundă electorală.
Statul paralel şi ilegitim e de fapt fiecare dintre noi, când se trezeşte de dimineaţă, sau îşi bea vodca de seară, aude despre un nou proiect de lege sau OUG aberant, şi începe să protesteze.
Din punctul nostru de vedere, e dreptul nostru firesc să tragem la răspundere guvernanţi plătiţi din impozitele noastre, pentru legi care ne vor afecta viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Din punctul lor de vedere, de baroni boşi stăpâni pe moşie, e o intruziune nesolicitată a maţelor-fripte-coate-goale în micile aranjamente şi permutări dintre polii de putere.
Din punctul nostru de vedere, o democraţie implică dreptul tău de a lua cuvântul când o iniţiativă publică te prejudiciază direct. Din punctul lor de vedere, există stăpânii, care au putere nelimitată, şi sclavii, care ar trebui să tacă şi să execute.

Şi-mi amintesc de un episod din 2014. Vecinii mei de atunci, nişte pensionari cumsecade cu care mă vedeam dimineţile la cafele, erau prieteni la cataramă cu propagandistul PSD pe filiala locală. Pentru că aşa se câştigă alegerile, copii. Nu neapărat cu mită, dar cu o reţea de propagandişti distribuită egal şi uniform pe toată suprafaţa ţării, prietenă cu poporul, plimbăreaţă din casă-n casă şi băutoare de bere Bucegi la 2 litri.
OK. Şi-mi zice ăla, ca şi cum nu ar fi mare lucru:
-Hai să te înscriu şi pe tine în partid.
-Îmi cer scuze, domnule, eu sunt echidistantă şi apolitică, şi prefer să rămân aşa.
S-a uitat lung la mine, de parcă-l înjurasem de mamă sau ceva.
-Tu unde lucrezi? m-a întrebat pe un ton de procuror stalinist.
-La revista cutare.
-A, a conchis. Păi zi aşa, ştiu că patronul de acolo e penelist.
-Stimate domn, m-am enervat eu, revista e deţinută de două patroane, şi mi se fâlfâie de opţiunile lor politice. Ele mă plătesc pe mine să le fac o treabă, eu o fac, şi în rest sănătate.
Şi bătrâna:
-Mai bine să nu te pui cu Lorena, că ea are gărgăunii ei. Las-o în pace.

Asta e mentalitatea din care se nasc statele paralele şi ilegitime. “Dacă asta mă refuză când vreau s-o bag în partid, sigur ia bani de la penelişti / o şantajează peneliştii / o manipulează peneliştii / o ţin peneliştii în puf şi-i suflă-n anus cu un pai de platină încrustat cu rubine şi safire”.
Faptul că tu eşti un om liber şi care-şi propune să rămână liber e “un gărgăune”. Hai, ţie ţi-l tolerăm că eşti simpatică.

*

Sigur, fiecare dintre voi a avut în subsol postacul ăla plin de ură care l-a făcut “tefeleu”. Şi v-aţi întrebat ce rahat e tefeleu şi de unde rahat vine.
Tefeleu e prescurtarea termenului “tânăr frumos şi liber”. Sintagma asta rostită batjocoritor de Mircea Badea, imediat după Colectiv, când s-a început lupta împotriva “micilor aranjamente” care au pus în pericol atâţia oameni.
Practic, valul subit de awareness indus de o tragedie – şi anume, faptul că o nouă tragedie similară poate apărea oricând din cauza incompetenţei şi iresponsabilităţii administraţiei – a primit RAPID o etichetă negativă şi un val de adjective ponegritoare.

Aşa şi cu “statul paralel şi ilegitim”. Se caracterizează prin posesiunea de “gărgăuni”.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Gio says:

    Cea mai mare realizare a dracului stii care e ? Mda … probabil acum acum ai sosit de pe alta planeta de esti asa aeriana si paralela . Chiar nu se vad abuzurile din justitie , dna, sri ? Nimic ,nimic nu a patruns pana la tflisti ?(desi tu nu esti nici frumoasa, nici tanara)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger