Agresaţii estetic

În ultima vreme, un pseudo-argument a început să-şi arate ţâţele pe la orice discuţie, pe orice subiect: “Mă simt agresat estetic”.
Exemplific.
Scrii un text-argument cu care inviţi românii să trateze mai politicos persoanele supraponderale, mai ales pe acelea pe care nu le hrănesc ei şi care nu sunt legate de ei cu contracte de imagine (caz în care, înţeleg, te ţii de înfăţişarea stabilită contractual)?
Hopa, sar patru – cinci distruşi să povestească în ce hal au fost ei agresaţi estetic de grasa care mergea pe drum în faţa lor, văzându-şi liniştită de treburile ei, poate potenţială mamă a trei copii, răscolită hormonal de ultima naştere, poate o biată fiinţă cu probleme emoţionale, care bagă în ea ca-n vagon pentru că nu se simte iubită, poate pur şi simplu un om căruia-i place mâncarea şi mănâncă din banii proprii, şi ştie că facturile nu pot fi plătite cu opinii, drept care se pişă pe ele cu jet.
Noutăţi: dacă vrei femei frumoase în jur, angajează fotomodele pe post de asistente. Oamenii pe care nu-i plăteşti şi care nu-ţi dau socoteală nu au de ce să se adapteze estetic la pretenţiile tale, pentru că orice formă de decor costă.

*

Scrii un text-argument în care îţi inviţi oamenii să trateze cu înţelegere ideea de căsătorie / parteneriat civil gay, pentru că aşa cum tu ai dreptul să te bucuri de o viaţă de tandreţe, comuniune, susţinere, sex cu năbădăi, bunuri comune, cu dragostea vieţii tale, e generos şi creştinesc să laşi şi pe alţii, că o viaţă fără speranţa fericirii e un lucru trist.
Hopa, sar sute de distruşi să ţipe în ce hal s-ar simţi ei de agresaţi estetic dacă ar vedea oameni de acelaşi sex de mână pe stradă. Aberaţiile cu mozol public hardcore sunt, evident, ridicole, pentru că legea referitoare la tulburarea ordinii publice nu pleacă nicăieri. Deci, ce s-ar vedea pe drum nu ar fi foarte diferit de ceea ce se vede acum. Dar, şi aşa: să nu se ţină de mână că m-ar violenta pe mine pe retină. Cinci minute din câmpul meu vizual sunt mai importante decât fericirea lor.

*

Scrii un text-argument în care îi rogi pe oameni să nu mai porcăie Halloweenul sau Valentine’s Day-ul cu atâta fiere, că nu-i obligă nimeni să participe cu sila la petrecere, şi statul acasă e întotdeauna o soluţie la îndemâna bogatului şi săracului deopotrivă.
Sar instant unii să zbiere în ce hal îi agresează vizual simbolistica de Halloween, că-i cu cranii şi cu dovleci rânjiţi. Unii sunt proaspăt întorşi de la pupat moaşte. Bonus de ironie: craniile sunt de cele mai multe ori din materiale care nu au legătură cu osul. Bonus de ironie 2: poate chiar asta e problema.

Ce au toate aceste categorii de agresaţi estetic în comun?
Aparent, faptul că nu se pot uita în partea cealaltă a drumului.
În profunzime, ceva mai grav: pretenţia ca universul să se modeleze după pretenţiile lor. De parcă ei ar fi boşii pământului şi multe-multe persoane necunoscute lor ar avea vreo obligaţie să se schimbe după cum vor ei.
Pretenţia că cinci minute din interacţiunea vizuală cu ei ar trebui să fie mai importante pentru persoana target decât propria ei bucurie şi propria ei viaţă.

Şi bonus de ironie infinit: nu arareori, agresaţii ăştia estetic sunt urâţi ca împrumutul în franci elveţieni. Iar asta nu reprezintă o problemă pentru ei. Ei au voie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

  1. levmallev says:

    cred ca agresatii astia sunt tot aia care iti cer sa scrii despre ei. 🙂

  2. levmallev says:

    in concluzie, traim intr-o lume de cacat si d-asta mi-e sila!

  3. Alex Alex says:

    Exista nuante :
    1) de ex cand esti grasa dar te imbraci mulat pe toate suncile si te comporti de parca ai fi silfida si tropai pe pantofiori cu tocuri. Asa cum ai libertatea sa te imbraci cum vrei si oamenii au libertatea sa aiba o parere despre cum arati, chiar daca nu o exprima tot au o parere. Ca asa poti sa iesi pe strada in sandale cu sosete dar iti asumi
    2)nu tre sa mergi la petrecere, dar iti intra in casa si pe toate orificiile sarbatorile alea, in magazine si presa deci poti sa ai o parere proasta despre, asa cum si tu dai block la aia care nu-ti convin pe pagina dar tot te obliga sa interactionezi cu ei

  4. Ratacind pe net says:

    Pt. Alex: Daca tot e cu libertatea de a exprima o parere: Sa iti iau nuantele in cimitir
    Atat timp cat nu iti da cu suncile peste bot, nu e treaba ta cum topaie una.
    Distractiv este ca nici macar nu ai inteles ceva clar in articol:
    “În profunzime, ceva mai grav: pretenţia ca universul să se modeleze după pretenţiile lor. De parcă ei ar fi boşii pământului şi multe-multe persoane necunoscute lor ar avea vreo obligaţie să se schimbe după cum vor ei.”
    Hai sa repetam, ca pari mai greu de cap:
    De parcă ei ar fi boşii pământului şi multe-multe persoane necunoscute lor ar avea vreo obligaţie să se schimbe după cum vor ei.
    Si, cum pun pariu ca nu ai inteles nici dupa a doua repetie, vine si explicatia: te exprimi ca si cum persoane necunoscute tie ar avea vreo obligaţie să se schimbe după cum vrei tu..ca sa nu te agaseze vizual pe tine, faptura gingasa

  5. Ratacind pe net says:

    WTF? Am I banned here? Care-i faza? Am postat un comentariu inainte si nu a aparut.

  6. Nautilus says:

    Pretenţia ca universul să se modeleze după pretenţiile lor, de parcă ei ar fi boşii pământului, nu e de glumă. Ţine de multe alte chestii din viaţa socială.

    Spre exemplu, după ei, o femeie care nu arată pe gustul lor (e mai grasă, e îmbrăcată mai fistichiu, poartă bijuterii de prost gust etc) “e lipsită de disciplină”. Nu are un regim cu ore fixe, cu alimente interzise şi cu calorii numărate… adică dacă nu îşi impune această minimă restricţie, e foarte probabil să aibă mai puţine scrupule când se ceartă cu şefii sau colegii, dă să treacă pe roşu sau nu plăteşte întreţinerea la timp. Sau, de ce nu, când are ocazia să îşi înşele soţul sau prietenul.

    Dacă ar fi de glumă, aceiaşi boşi ai pământului ar putea fi ridiculizaţi când se închină la Vlad Ţepeş ca la icoană şi îi pupă în cur pe musulmani şi pe neoprotestanţi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading