Arta fastuoasă a unghiilor false

Când vine vorba despre unghiile tehnice, cum se numesc ele savant, sau, pe limba poporului, unghii false, nu există tabără de mijloc. Există oamenii care le adoră, şi care ar da bani fără număr pentru modele cât mai complexe şi mai sofisticate, transformându-şi mâinile în mini galerii de artă, şi există oamenii care-s vehement împotrivă, pentru că nu ai cum să te ştergi la fund cu unghiile alea kilometrice.

Dar acest blog e pe mindsetul că orice subiect controversat e un grăunte de aur, astfel că am invitat-o pe prietena mea din Oradea, manichiurista Anamaria Useri (nume de artist Annabelle Navarro, autoarea capodoperelor care vor ilustra acest articol), să îmi explice tainele acestor bijuterii însufleţite, câte cinci pe fiecare mână.

1. La început, au fost unghiile de plastic.

Şi aici nu ne referim doar la unghiile de plastic din Obor, pe care ţi le lipeai câte o seară, să-ţi ascunzi manichiura de şoarece de tastatură şi să pari glam. Ne referim la unghiile profesionale de plastic, care veneau gata confecţionate, pe mărimi şi forme, se pileau să se adapteze la mânuţa clientei, se ataşau cu lipici special, se pictau cu gel şi cu ojă clasică, şi rezistau şi ele în jur de o lună. De cam zece ani, unghiile de plastic au ieşit din uz, ceea ce e un lucru bun, pentru că şi plasticul în sine, şi lipiciul, erau extrem de alergene. Ana însăşi a suferit patru ani de o formă de alergie respiratorie din cauza lor, astfel că, în momentul în care au apărut unghiile de gel şi cele de acril, a simţit că renaşte ca pasărea Phoenix.

2. Practic, unghiile false din ziua de azi se construiesc de la, să zicem, zero.

În cuvintele Anei: “se începe prin dezinfectarea mâinilor, a instrumentelor.

Apoi urmează pregătirea unghiei naturale: se împing cuticulele, se curăţă în zona cuticulei cu freze speciale, apoi se mătuieşte suprafaţa unghiei cu un buffer.

Se deprăfuieşte bine, apoi se aplică soluţiile pregătitoare. În funcţie de unghie, se aplică un şablon, care se decupează conform structurii unghiei.

Apoi se aplică un strat subţire de gel de bază, se polimerizează în lampă două-trei minute, după care se aplică gelul de construcţie, în funcţie de ce doreşte clienta: adică, dacă doreşte culoare full, se aplică gel pe toată unghia, se polimerizează la lampa UV două-trei minute, după care se fixează cu o soluţie numită cleaner.

Apoi se pileşte, se dă forma şi se aplică culoarea, eventual şi modelul.

Dacă clienta doreşte manichiură french, sunt două tehnici: se conturează linia smile cu gel cover, se polimerizează, se pileşte linia de smile, după care se aplică pe marginea liberă gelul alb de french şi din nou se polimerizează.

După polimerizarea culorii albe, se aplică gel de construcţie peste tot, la fel, se polimerizează/usucă în lampă două – trei minute, după care se şterge şi se pileşte forma finală, plus luciul de final.

A doua tehnică este french-ul pictat care, într-o anumită masură, este mai simplu. se aplică culoare cover pe toată unghia construită pe şablon, se usucă în lampă, după care se pileşte forma finală, iar cu o pensulă specială şi un gel special, se pictează marginea liberă cu alb.”

Iar acestea au fost unghiile cu gel.

Cele acrilice, sau “de porţelan”, cum se numesc popular, presupun acelaşi proces, dar alte materiale, şi tocmai de aceea, treaba e un pic mai dificilă. “Aici lucrezi cu doua materiale: monomer (lichidul) şi polymer (pudra acrilică). Se înmoaie pensula în lichid, după care se ia o anumită cantitate de pudră acrilică. Aici e şmecheria: să poţi evalua corect cât lichid ai în pensulă şi câtă pudră acrilică iei cu ea. Dacă e prea moale, nu ţine, se împrăştie pe unghie şi riscă să se desprindă materialul de pe unghie ulterior. Dacă e prea uscată, nu se poate aşeza corect, şi, la fel, poate apărea efectul de lifting (adică, desprinderea materialului de unghie).

Burberry, varianta unghii. 

Dacă te mişti prea încet în combinarea lor, s-ar putea să-ţi distrugi pensula, pentru că rişti să se întărească materialul pe pensulă, care nu se mai poate salva. Şi nu e ieftină deloc una de calitate.”

Pe scurt, creaţia unghiilor false e muncă, muncă meticuloasă, minuţioasă şi la filigran, iar manichiuristele sunt un fel de artiste plastice în miniatură. Eu una promit s-o tratez pe a mea cu ultra respect de acum încolo, deşi unghiile mele urâte nu-s potrivite decât pentru lac transparent şi arareori, negru.

3. Unghiile de calitate presupun investiţii solide.

Pe net, găseşti nenumărate superoferte care, la 200 de lei, promit să-ţi livreze un kit de unghii tehnice “cu de toate”, ca shaorma de Bucureşti. Problema e că, la acest preţ, materiile prime sunt teribil de proaste. Şi publicul ţintă al acestor superoferte sunt taman începătoarele care n-au niciun fel de tehnică. Iar rezultatul, desigur, e o manichiură distrusă. Iar asta în cazul bun.

Există şi cazul rău? mă mir eu. Evident, spune Ana. Cazul rău e acela când ai o alergie de care nu ştii. Şi care se va manifesta taman în vecinătatea unghiilor, şi anume, prin răni şi bubiţe pe buricele degetelor care, ştim cu toţii, sunt atât de utile în orice formă de lucru manual. În funcţie de gravitatea alergiei, poţi ajunge să nu poţi lucra o vreme, pur şi simplu pentru că ţi-ai luat chit de unghii de pe Aliexpress şi ai  dat 40 de euro cu livrare gratis din China. Sau faci alergie respiratorie, cum a făcut Ana.

Materialele bune, care stau cum sunt puse şi nu-ţi periclitează sănătatea, costă. Ana şi le comandă pe ale ei din SUA. De aceea are cliente fidele: “unele vin la mine de 15 ani”.

4. Modelele de pe unghii presupun studiu şi asumare a unor tehnici

“Nu m-a născut mama cu pensula-n mână”, spune Ana, “şi a trebuit să învăţ nişte tehnici”. Ca de exemplu “one stroke”, când se combină cele două culori de bază ale modelului direct pe pensulă. Tehnica de acuarelă, pentru un efect de degrade. Tehnica de design 3D, cu decor de acril sau de gel plastelină. Acestea se învaţă în cadrul unor cursuri speciale, care pot ajunge la valoarea de câteva sute de lei pe zi, în funcţie de complexitatea tehnicii şi de reputaţia trainerului. “În decembrie mă duc la Braşov pentru un curs de o zi de design 3D, care costă 500 de lei”, spune Ana.

5. Manichiurista ta ar prefera să ştii ce vrei, când ajungi la programare

Sunt cliente care vin şi-i arată pe smartphone poza unghiilor unei celebrităţi şi-i spun: Vreau şi eu aşa!

Sigur, în măsura în care forma unghiilor clientei permite: altfel ajungem la un compromis. Dar e mai bine aşa, decât să petreci o jumătate de oră încercând să te hotărăşti ce vrei.

În funcţie de forma mâinii şi a unghiilor, unele persoane simt avantajate de unghiile pătrate, altele de unghiile rotunde sau ovale, şi mai sunt şi expertele, care pot purta cu dexteritate unghii extrem de lungi.

Pe de altă parte, manichiurista ta trebuie să ţină cont de eventualele defecte native, pe care ar fi ideal să nu le accentueze din manichiură. “Aici intră unghiile cu aspect încovoiat, sau convexe. Dacă nu ţii cont, ca tehnician, de acest aspect, clienta va pleca cu nişte unghii care vor avea aspectul unor gheare încovoiate şi vor arăta urât, chiar foarte urât. Mai sunt şi cele concave, cărora trebuie să le faci punctul de rezistenţă în aşa fel, încât să arate bine şi să fie rezistente. Încă o problemă ar fi unghiile cu aspect evazat sau trapeze. Trebuie lucrate în aşa fel, încât să pară cât mai înguste cu putinţă, să nu aibă aspect de lopăţică”, povesteşte Ana.

6) În domeniul unghiilor false, trendurile evoluează extrem de repede. 

Au fost pigmenţii tip oglindă, care rezultau în unghii în care îţi puteai pieptăna mustaţa. Au fost pigmenţii tip cameleon, sau cei cu efect rainbow. Au fost ojele de tip semi cat eye, sau cat eye. Cele cu aspect de catifea. Pietrele lichide şi folia de transfer. Efectul nisip catifelat.

În funcţie de noile materiale cu care vin producătorii pe o piaţă formată din femei sexy şi cu poftă de experimente palpitante, moda se schimbă din cam patru în patru luni. Secretul, spune Ana, e să nu te iei doar după modă, ci şi după ce te reprezintă pe tine ca persoană.

În plus, unghiile cu model sunt frumoase, dar e bine să nu exagerezi cu podoabele. Nu vrei să le scoţi la sorcovit de Anul Nou.

Ana. 

 

7) Nu uita să le întreţii cu regularitate. 

Asta înseamnă, în funcţie de ritmul personal de creştere, trei – patru săptămâni. Şi în timp ce unghiile tehnice arată mereu bine, îţi dau acel aspect frumos, de manichiură minunat îngrijită, şi scapi de “ojatul până la cot din două în două zile”, nemaivorbind de faptul că nu plesnesc ca oja obişnuită – “abia dacă foloseşti cine ştie ce detergent abraziv intens, e cazul să-ţi pui mănuşi de plastic, să le protejezi”, în momentul când începe să răsară unghia ta naturală de dedesubt, şi creşte, şi creşte, lucrurile îşi cam pierd din farmec.

“Mergi la manichiuristă”, spune sec Ana.

8) Ăăăă… şi cum te ştergi la fund cu unghii false? 

“Cu hârtie igienică. Sau, dacă ai nevoie, îţi fac un live”.

 

Ana şi unghiile ei minunate sunt disponibile aici. Tot pe Facebook îi scrieţi dacă sunteţi din Oradea sau împrejurimi şi vreţi o programare.

***

 

 

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. Nanu says:

  Sunt căcatul cu ochi care o hărţuieşte pe Anamaria, a jefuit-o de bani şi a făcut-o să fugă din ţară.

  • Lorena Lupu says:

   Băi, Valentin Muntean, băga-mi-aş o mie de pule în mă-ta târfă jegoasă care a căcat un impostor şi un escroc şantajist. Ştiu exact câte mizerii i-ai făcut acestei fete, cum ai terorizat-o, cum ai jecmănit-o de bani, şi nu pot să cred că tot tu, jegul universului, ai tupeul să latri.
   Oi fi intimidat-o tu pe Anamaria, dar ai nimerit omul căruia nu-i e frică de o otreapă slinoasă şi împuţită ca tine, şi dacă mai postezi o singură mizerie despre ea, îmi întind antenele prin Oradea şi te bag eu cu mâna mea la închisoarea în care ai merita să putrezeşti.

   Ai distrus afacerea unei femei şi i-ai furat toţi banii. Acum bucură-te că ai izbutit şi taci în morţii mă-tii, că dacă nu, te fac să regreţi fiecare minut de abuz.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: