Beauty review: Fiole cu retinol Equilibrium de la Farmec

 

Îmi place să scriu despre produse de skincare și de makeup performante, pentru că n-avem de ce să trăim cu o piele deshidratată, ridată și urâtă, dacă putem fi fresh, fragezi și luminoși. (Bine, nu neapărat în poza asta, dar hei, dimineața NU e punctul meu forte, lol). Când îți place de tine însuți, ai mai multă iubire de oferit și altora. Când te uiți cu antipatie în oglindă, ești a pain in the locul umbros pe care nu-l luminează niciodată soarele. Iar cine a spus că frumusețea vine numai din interior era urât cu crengi. 😀

Azi, vom ataca o ditamai cutia: Fiole cu retinol Gerovital Equilibrium, 20 de bucăți, de la Farmec.

Legat de componente din produsele de întreținere pentru piele, vreau să subliniez un aspect. Există ingrediente pe bune, cunoscute pentru efectul lor de hidratare, regenerare, hrănire a pielii, cum ar fi acidul hialuronic, retinolul, colagenul, vitamina E, etc., și există ingredientele fantasmagorice de care n-au auzit nici dracu’, nici mă-sa, complexul Celluskin (dafuq is dis?), ingredientul magic Nutriboost și multe altele similare pe care, dacă i le menționezi unui chimist sau farmacist, râde ăla și cu c**u până începe să sughită din sfinctere.

Eu sunt pe principiul educării corecte a oamenilor, indiferent de domeniu, așa că voi începe prin a menționa: da, retinolul e un ingredient legitim în creme, seruri, măști hrănitoare și antirid. Chiar e indicat să-l căutați, dacă ați trecut de 30 de ani și vă pasă să nu vă atârne fața ca la bulldogii englezi.

Retinolul este de fapt o formă a vitaminei A. Această vitamină minune care ar merita propria statuie pentru că susține regenerarea și dezvoltarea celulelor, îmbunătățirea vederii și creșterea imunității organismului. Ca antioxidant, e un factor de apărare al corpului împotriva bolilor cronice: diabet, cancer, boli de inimă, boli neurodegenerative. Totodată, este esențial pentru stimularea fertilității și a dezvoltării sănătoase a fătului, în cazul unei sarcini.

În alimente, vitamina A se găsește în mai multe forme, dar acestea se pot grupa în două ample categorii: retinoizii, identificați în produse de sorginte animală, și carotenoizii, din diverse legume și fructe.

Această funcție de regenerare, dezvoltare, hrănire, imunizare, antioxidare face retinolul și un ingredient cheie în revitalizarea și tonifierea pielii. Are harul de a da un tonus nou tenului, de a atenua simțitor ridurile, ba chiar de a decolora petele pigmentare specifice vârstei.

DAR, ca orice ingredient minune, are și el o listă de avertismente, și anume:

-nu se înțelege foarte bine cu lumina solară, de aceea, pielea tratată cu retinol poate deveni fotosensibilă. Din acest motiv, orice produs cu retinol se folosește pentru îngrijirea de noapte: în timp ce ziua vom utiliza creme cu protecție solară.

-poate accentua roșeața, acneea rozacee, ba chiar psoriazisul, în anumite tipuri de piele sensibilă, ba chiar în anumite tipuri de piele total insensibilă, și voi reveni la acest aspect când voi descrie concret produsul.

-tinde să usuce pielea, de aceea, e bine să combinăm un produs cu retinol cu o cremă intens hidratantă aplicată ulterior, iar dimineața ne vom uita în oglindă și ne vom bucura de beneficiul combinat.

-în contact cu enzimele specifice ale corpului omenesc, retinolul se transformă în acid retinoic, ingredientul activ care stimulează producția de colagen și elastină, cele care dau frăgezimea și netezimea unui ten de 20 de ani, și a căror producție descrește după 2 de ani.

problema e că, exact cum toxicitatea de vitamina A alimentară e extrem de dăunătoare pentru organism, și excesul de retinol în tratamente cosmetice poate compromite epiderma. De aceea, e sănătos să limităm serurile, cremele, măștile, fiolele cu retinol la cam două – trei utilizări pe săptămână.

Și acum, să vorbim despre fiolele Equilibrium.

Cutia conține 20 de fiole, care, spune siteul firmei producătoare, conțin doi retinoizi: retinol stabilizat și vitamin A palmitate, un ester al retinolului cu acid palmitic, un acid gras care se numește așa pentru că se regăsește în mare măsură în componența uleiului de palmier.

Ei, bine, când rupi fiola – și eu deja rup fiole cu mai mult talent decât destup sticle de vin cu tirbușon profesional – primul lucru pe care îl remarci e textura extrem de grasă a produsului.

Poate vă va speria.

Dar e în regulă, orice formă de vitamina A are nevoie de un mediu gras, pentru că vorbim de o vitamină liposolubilă.

Și veți constata că, deși contactul cu substanța grasă e surprinzător inițial, produsul se va absorbi relativ uniform și fără reziduu uleios pe față. Dacă aplicăm un masaj gentil, absorbția va dura aproximativ zece minute.

Eu nu am o piele sensibilă. Și cu toate acestea, la cam un sfert de oră după aplicare și masaj, obrazii au început să-mi ardă și mi-a apărut o roșeață. E ok, e doar un efect temporar pentru cei mai mulți dintre noi.

După ce am constatat că fiola cu  retinol a dispărut, am aplicat o porție generoasă din crema mea de seară – o cremă hidratantă cu extract de aloe vera, alt produs extrem de bun pentru piele – și, dat fiind efectul de uscare, crema respectivă s-a absorbit în nici trei minute. OK, am zis eu, și am aplicat o a doua porție. Roșeața a dispărut, a rămas doar piele frumoasă, hrănită și hidratată.

Cutia costă 178 de lei pe siteul firmei, ceea ce probabil că înseamnă cam 150 de lei în farmacii. Dar include 20 de fiole care, folosite într-un ritm de două – trei pe săptămână – seara! – te vor ține două luni.

Efectul se vede încă din seara primei utilizări, și e din ce în ce mai evident pe măsură ce treci prin cutie. Roșeața pe care am remarcat-o la prima utilizare a apărut și la următoarele, dar într-o măsură din ce în ce mai mică, iar crema hidratantă i-a dat ușor de hac.

O să recumpăr produsul?

Da, dar o să pândesc reducerile. Pentru cei cu limitări economice, o versiune mai ieftină sunt aceste fiole cu retinol, tot de la Farmec, un produs mult mai ieftin, cu o concentrație mai mică de ingrediente active.

 

***

Îţi place Poşta redacţiei? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: