Cruciada gunoiului stradal

Marusia Williams, născută Guramba, este o fată din Oneşti, care s-a mutat de mulţi ani în Statele Unite ale Americii, pentru că România îi oferea prea puţin. De trei ani, însă, şi-a cumpărat locuinţă în Oneştiul local, şi de atunci, contul ei de Facebook n-a mai fost la fel. A început o veritabilă documentare a gunoiului stradal oneştean, cu nenumărate poze zilnice.

TROLLYWOOD: Marusia, văd zi de zi la tine pe Facebook câte o poză cu un morman de gunoi. Despre ce e vorba?
Marusia: Este vorba despre o mare problemă cu care am început să mă confront din 2015, când am cumpărat un apartament în cartierul TCR, în Oneşti.

Ce problemă?
Gunoi aruncat pe stradă, pe trotuar,
Eu, atunci când am cumpărat apartamentul, l-am cumpărat ştiind că e frumos acolo, aşa mi-aminteam eu din copilărie. Dar, după achiziţie, am observat că sunt grămezi de gunoi pe toată strada, de la un capăt la altul. Când am întrebat vecinii care-i treaba, de ce se aruncă aşa, ei mi-au spus că aşa se obişnuieşte, că DPP, societatea care se ocupă cu curăţenia oraşului, e ok cu starea asta a lucrurilor, că ei vin şi fac curat.
Dar, după cum ai observat în postările mele, nu, nu fac curat. Nu adună gunoiul cu săptămânile.

Dă-mi nişte detalii despre aceşti DPP, te rog.
DPP, societatea comercială Domeniul Public şi Privat, este firma de casă a primăriei. Dacă ai întreba pe altcineva, poate ţi-ar spune că este o societate mâncătoare de bani, care face de toate, dar nu face nimic bine. Angajaţi fără pregătire profesională. Oameni sărmani, din câte am observat. Cu o conducere slabă, ca să nu zic proastă. O societate pe care mi-aş dori să o văd auditată pe cinstite.

Revenind la gunoiul stradal din Oneşti: de ce nu există nişte tomberoane, cum ar fi normal?
Fiecare casă, fiecare familie are un tomberon mic pentru deşeuri menajere.

Şi de ce nu sunt utilizate?
Problema este cu deşeurile vegetale: crengi, ramuri, rămurele. Nu există un loc unde să fie depozitate pentru colectare. Sincer, nu ştiu care e treaba exact, dar terenul din jurul caselor, cică, ar fi proprietatea UAT, dar şi asta doar pe vorbe, că nu am reuşit să obţin nicio dovadă, nimic, în privinţa regimului juridic al terenurilor de acolo.
Şi cred că există această înţelegere tacită între DPP şi locuitori: voi vă faceţi curat în curte, în grădini, noi ridicăm gunoiul. Asta înseamnă că ei fac treabă mai puţină. Dar ei nu adună deşeuri vegetale, asta pe de o parte. Pe de alta, vecinii mei nu sunt dintre cei mai corecţi, conştiincioşi, curaţi şi, pe lângă deşeuri vegetale, aruncă laolaltă, aşa cum se vede şi în poze, tot felul de gunoi menajer, cârpe, pampers, crede-mă că am văzut până şi tampoane folosite. Aruncă materiale de construcţii, care cum îşi renovează casa.

Cum ai început Cruciada gunoiului?
După ce am cumpărat apartamentul, am observat grămezi de gunoi în faţa casei mele. Îţi dai seama ce revoltată am fost. În casa aia nu mai locuise nimeni de vreo 15 ani, cam aşa, şi lumea începuse să considere locul ăla, acolo, pe trotuar, reţine, PE TROTUAR, în faţa casei mele, ca ghenă de gunoi.
Timp de doi ani, am insistat, am transmis vecinilor că trebuie să înceteze cu aruncatul gunoiului acolo. Am făcut adresă către primărie:
le-am spus, arătat poze etc. Nu s-a schimbat nimic. Nu am primit niciun ajutor. Nu au făcut nimic, nimic, nimic.
Acum, pentru că eu am tot insistat şi pentru că am ajutorul unei persoane care îmi apără interesele, (Marusia locuieşte în State, n. r.), în sfârşit, vecinii mei nu mai aruncă gunoi acolo, dar l-au mutat câţiva metri mai departe.
Pentru asta, am fost nevoiţi, de exemplu, să luăm gunoiul lăsat de vecinii mei în colţul casei mele şi să-l punem efectiv pe şosea, sau în faţa casei lor.

Ce răspunsuri ţi-au dat vecinii după ce ai încercat să discuţi cu ei?
Că ei aşa sunt învăţaţi, că aşa fac, că nu au unde altundeva să arunce. Le-am zis: dar voi de ce nu cereţi o pubelă, de ce nu faceţi reclamaţii, cum puteţi sta aşa cu gunoiul în nas?
Bineînţeles, eu sunt aia rea şi cu fiţe că vin de la America şi le stric lor rânduiala. Nu locuiesc acolo, ştii bine, dar plătesc pentru gunoi ca toată lumea. Am tomberon de gunoi, în care am găsit gunoi pus de vecini. Întâmplarea a fost să găsim nişte cupoane de pensie cu nume şi adresă, am depistat al cui este gunoiul şi i l-am pus în faţa uşii, cu un mesaj.

Asta deja sună a comedie.
Daaaaa. Neagră.

Ce mesaj?
“Să-ţi pui gunoiul în tomberonul tău de gunoi, nesimţitule!”. Dar nu cred că persoana respectivă are contract încheiat pentru ridicarea gunoiului. Şi suspectez că mai sunt câţiva care nu au contract. Şi aruncă pe unde se poate.

Mă aşteptam la ceva de genul: Ţi-ai uitat comoara familiei pe proprietatea mea. 😀 “.
Problema asta cu gunoiul e aşa: nu e că nu se ştie, nu e că nu ştie cine trebuie, sau că nu se ştie exact serviciul responsabil cu rezolvarea problemei. E, pur şi simplu, indolenţă cruntă.

Faptul că ai început să postezi zilnic foto pe social media a schimbat ceva?
Nu ştiu, dar văzând cum gunoiul parcă se măreşte ca volum de la săptămână la săptămână, nu cred.

De ce reacţii ai avut parte pe net?

De reactii gen: “nu te mai agita”, “te lupţi cu morile de vânt”, “ăia-s nesimţiţi”, “decât să te gândeşti la un avocat să îi dai în judecată, mai bine găseşte un sniper”, că locuitorii sunt învăţaţi aşa şi că nu o să-i schimb eu, că pe primar şi pe DPP îi doare-m dos,
că mai bine stau eu bine în America şi să nu mă gândesc caă se vor civiliza vreodată.

Reacţii de susţinere n-ai avut?
Foarte puţine, şi doar cu vorbe. Mai mult am auzit scuze, că noi suntem aici, că ne fac ăştia necazuri, că sunt răzbunători, că vine ANAF,
că vine audit. Ideea generală este că nu sunt motivaţi. Am observat laşitate şi detaşare, deşi gunoi este şi la ei, şi peste tot, în tot oraşul.

De ce motivaţie crezi că e nevoie pentru ceva atât de simplu, ca nearuncarea gunoiului pe stradă?
Trebuie date amenzi. Să îi loveşti la buzunar. Altfel, nu cred că se vor schimba din senin, că se trezesc ei într-o dimineaţă şi îşi spun: de azi o să fiu cetăţean model.
Dar, ca să dai amenzi, înainte trebuie să ai locuri clare de depozitat gunoi. Să creezi condiţii, tu, administraţie, pentru locuitori. Să le arăţi că există condiţii pentru aruncarea gunoiului, şi doar după aceea, dacă mai aruncă aiurea, îi plesneşti cu amenzi.
E nevoie de educaţie. Şi individual, personal, şi profesional. Ce te faci când ai un serviciu care, în loc să dea amenzi, închide ochii şi ia şpagă, sau care se face că nu observă?

Chiar aşa, tu, dacă ai fi primar, ce ai face?
Eu aşa văd:
1. îi verifici: care nu au tomberon individual. Dacă locuiesc acolo, obligatoriu trebuie să încheie contract.
2. pentru deşeuri vegetale, amplasezi la fiecare capăt al străzii câte un container mare de două ori pe an, primăvara şi toamna. Îi anunţi pe locuitori că asta e regula în perioada asta: o lună primăvara, o lună toamna, îşi pot depozita deşeurile vegetale aici. Treaba lor când îşi fac curat, dar de depozitat, au doar atât, o lună şi o lună.
3. control pe teren mereu, să ţii din scurt sub observaţie situaţia. Dacă vezi deşeuri menajere amestecate cu deşeuri vegetale, dat amendă la toţi. Dar la toţi, frate. E un cartier mic.
Să îi vezi după aia ce se dau în gât unul pe altul care aruncă şi care nu, de ce să plătească amendă unul corect pentru o puşlama.
Deja am observat asta, când am făcut efort să-i dezbar să arunce gunoi la mine. Unii vecini corecţi se luau de cei care îmi aruncau gunoi în faţa casei şi le spuneau: “Bine, măi, fata asta face curat, se chinuieşte să fie bine şi voi vă bateţi joc?”.

Deci ţi-ai câştigat deja aliaţi cumva.
Cumva, da.

Cine are de câştigat când oraşul e plin de gunoi?
Pe lângă vecinii care merg pe blat, nu plătesc dar aruncă gunoiul, angajaţii DPP fac treabă mai puţină. Şi desigur primarul. Neluându-se măsuri, să fii strict, mână de fier, îţi ţii electoratul fericit.
În plus, cred că efectiv nu-s în stare să facă un plan. Sunt atât de multe pile, atât de mult nepotism în primărie şi la DPP, ruda lu’ ăla, mama lu’ ăla, nevasta ăluilalt, amanta vărului fratelui etc. Ce faci? Îţi iei la rost părintele sau finul că nu şi-a făcut treaba?

Până unde eşti dispusă să mergi pentru dreptatea ta?
Eu o să merg atât cât pot. Nu ştiu acum care e capătul, dar pot spune că da, până la capăt.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. March 17, 2019

    […] la salubritatea locală – şi oraşul arată ca o imensă groapă de gunoi, cum puteţi citi aici – la îngrijirea parcurilor şi gestionarea animalelor fără […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger