Cum ne îngrășăm sănătos

Există niște oameni pe care îi urăște toată lumea. Aceștia sunt: persoanele acelea perfect zvelte, cu alură de supermodele, feerice și eterice, care plictisesc și enervează pe oricine vrea să asculte cu “Dar eu vreau să mă îngraaaaaş”. Orice fată care s-a trezit la 5 dimineaţa să alerge – nu că eu aş fi făcut-o vreodată, lol – a renunţat la desert de trei ani şi la pâine de şapte simte că îi face pumnul o erecţie de cal şi se abţine cu greu să-l ascundă sub faţa de masă când cineva dotat cu o siluetă perfectă miorţăie că vrea să se îngraşe.

Dar oamenii sunt ciudaţi şi trebuie să-i luăm pe fiecare cu piticii lui de pe creier. Pe aceeaşi linie de idei, caut miliardar care se simte prea bogat.

Problema cu îngrăşarea sănătoasă este că, de obicei, aceşti doi termeni, “îngrăşare” şi “sănătos” sunt antitetici. Nu merge să devalizezi pur şi simplu raftul de dulciuri de la Cora din apropiere, pentru că rişti toate problemele de sănătate asociate obezităţii, de la diabet de tipul 2 la boli de ficat, de inimă, problmme de respiraţie şi aşaaa mai departe. Paradoxal, e chiar mai greu să te îngraşi sănătos decât să slăbeşti sănătos. Nutriţia şi regimul de exerciţii ale unui om care vrea să slăbească sunt totodată extrem de benefice pentru sănătate, pe când invers… not so much.

Şi totuşi, cum ne îngrăşăm sănătos?

O să râdeţi: tot cu sport şi cu dietă.

De ce sport?

Pentru că se poate creşte în greutate prin depozite adipoase, care să-ţi afecteze postura corpului şi, pe termen lung, sănătatea, sau se poate creşte în greutate făcând sală şi rugând un antrenor să te îndrume să faci masă musculară.

Exerciţiile fizice, de multiple tipuri şi multiple categorii, se pot clasifica în două mari grupe: cele destinate să te facă suplu, şi anume să-ţi creeze fibră (asta ne dorim noi, graşii) şi cele destinate să “pună carne pe tine”, să dea volum musculaturii şi să te facă mai mare şi mai impozant, vezi Arnold Schwarzenegger când poza în anii 80 în reviste de gay camuflate drept reviste sportive.

Deci: mergi frumos la sală şi rogi pe nenea să te trainuiască să faci masă musculară. Ăla o să se uite cu tristeţe la silueta ta perfectă şi o să se întrebe lung: “dar de ceeeeee”, apoi o să zică că oricum femeile sunt toate nebune şi se va executa. Aşa, vei creşte în volum într-un mod sănătos.

Ia creatină.

În general, ceaiurile de slăbit sunt toate uşor diuretice, pentru că o formă de greutate uşor de eliminat e apa reziduală din organism. Creatina şi o parte din suplimentele bodybuilderilor asigură, dimpotrivă, retenţia de apă în muşchi, un mod de a părea mai “mare” în mod natural. Tot ele cresc rezistenţa la efort şi la potenţiale accidente, dar e firesc: o chestie udă se îndoaie şi-şi revine la forma iniţială, pe când una uscată se rupe.

Shake-urile proteice.

A existat eroarea asta prin anii 2000, când oamenilor care voiau să slăbească li se recomandau batoane şi shake-uri proteice, le mâncai, le beai, şi într-o oră, bubuiai de foame. Been there, done that.
Oamenii care fac efort pentru masă musculară au nevoi nutriţionale specifice. În traducere: bagă-n ei ca sparţii. Ai văzut vreodată sportiv distrugând o friptură imensă în câteva minute, de parcă mâine ar veni foametea prin zonele astea? Ăla e genul de apetit pe care îl vrei şi tu.

Asigură-ţi un necesar zilnic de calorii cam cu 500 peste recomandarea zilnică.

Hai, bă, Lorena, iar mă pui să număr calorii?
Da, pentru că vrei să creşti în greutate sănătos. Asta, ca şi în cazul slăbitului, presupune s-o iei încet şi treptat, să nu-ţi supui organismul unui şoc.

Bazează-te pe gustărici în timpul întregii zile.

În afara celor trei mese principale, ronţăie câte o gustărică sănătoasă de câte ori ţi se face poftă. Da, fructele sunt perfecte. Fructele sunt cel mai sănătos mod de a introduce zaharuri în organism, şi un foarte bun stimulent al apetitului. Sunt greşit recomandate celor care vor să slăbească. Unturile din nuci, arahide, migdale, etc., sunt o altă gustare plină de nutrienţi importanţi, nu doar de calorii goale.

Învaţă să găteşti.

Ai văzut vreodată bucătar slab?
Gătitul are multiple beneficii: ştii exact ce pui în mâncare, eviţi preferabil componentele toxice şi, prin jocul cu aromele şi gusturile, îţi poţi crea mâncăruri apetisante, cu câte calorii vrei tu. Şi diferenţa între mâncarea preparată acasă şi cea comandată în oraş e că tu decizi porţia. Poţi face cât refill vrei tu.
Dacă ăla care slăbeşte poate învăţa să gătească pentru a descoperi modul de a mânca minimum de calorii cu maximum de nutrienţi şi gust, tu poţi învăţa să găteşti gourmet, fără rezerve, bazat doar pe calitatea şi valoarea ingredientelor.
Bonus: O să devii o persoană extrem de populară printre prietenii tăi. Cine nu-l iubeşte pe omul care are mereu mâncare proaspătă şi bună când te duci să-l vizitezi?

***

Îţi plac textele Trollywood? Susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading