Drept la replică: preotul Paul Oprea-Călin

În urma relatării Antoniei Enache Țuculescu, preotul Paul Oprea-Călin mi-a trimis următorul mail. Nu îmi dă un răspuns satisfăcător pentru faptul că a vorbit public despre problemele de sănătate și familia enoriașei, în momentele în care urla la ea în biserică, dar, dat fiind că am postat versiunea Antoniei, mi se pare corect să o postez și pe a lui. M-a acuzat că sunt părtinitoare și recunosc: da, când văd un bărbat țipând la o femeie, când văd un preot, un om care se pretinde conducător spiritual al unei comunități religioase zbierând la o persoană vulnerabilă, pe care se presupune că ar fi cazul s-o ghideze, devin părtinitoare.

Așadar, mailul domnului Oprea-Călin:

Stimată Doamnă/Domnișoară Lorena Lupu,
Scriu rândurile acestea în primul rând pentru Dumneavoastră; înțeleg de la cunoscători că blog-ul Dumneavoastră e foarte citit. Felicitări!
Nu mai contează dacă alegeți sau nu să faceți public acest mic text; (dacă îl veți face, aveți acordul meu, doar asupra acestor rânduri). Mi-ar plăcea să-l faceți public, dar mai cu seamă mi-ar plăcea să reflectați la ce vă scriu. În momentul de față, pentru mine, atât de blamatele televiziuni (în sensul că sunt de cancan, la asta mă refer, de parcă la televiziunile de știri ar fi mai puțină mizerie!), care au publicat povestea Doamnei Antonia Enache sunt, profesional și etic, cu mult peste ceea ce ați făcut Dumneavoastră. Să mă iertați că v-o spun atât de direct! Adică, reprezentanți ai televiziunilor respective m-au sunat și m-au întrebat dacă e adevărată acuzația/acuzațiile, dacă vreau să mă apăr, etc. Nu cred că au făcut-o de grija mea, ci știau că este o obligație etică, deontologică, să ceri și părerea persoanei acuzate. Sperau, poate, să iau parte la show; din păcate, (pentru dânșii), nu sunt bun la asta (ca la multe, foarte mult altele, de altfel).

 

Răspuns Lorena: Amuzant, or fi mult peste mine, și totuși ați ales să vă coborâți să luați cuvântul aici. Interesantă decizie. 

Dumneavoastră nu ați făcut acest lucru. A venit Doamna, v-a furnizat versiunea D-ei, nu ați ezitat, v-ați simțit datoare (față de adevăr?) să o publicați imediat!
Eu am explicat – aflându-mă față în față cu Doamna Antonia – Superiorilor mei ierarhici ceea ce era de spus. Doamna Antonia nu a putut proba acuzația, pe care D-sa nu o consideră gravă, că eu aș fi avut o relație cu D-ei, că am fi avut/întreținut, citez “nenumărate relații intime”, pentru că nu s-a întâmplat așa ceva!

Doamna “refuză” sa probeze acuzatiile. Așa spune D-sa. De fapt nu poate! Doamna a uitat că mi-a trimis în 20. 12. 2018 un text în care scrie că speră (să mă iertați) că va cunoaște cu mine împlinirea fizică. Vorbește așadar la viitor, în 20 decembrie, pretinzând, acum, că relația noastră ar fi durat pînă în octombrie!

Mențiune Lorena: Aici, eu am cerut acest text și am primit această ilustrație: 

 

În altul dintre aceste numeroase texte Doamna se întreabă, descriindu-mă măgulitor (aș fi, spune D-sa, chiar cu aceste cuvinte: frumos, foarte cult, având posibilitatea să am orice fremeie aș vrea, se întreabă așadar, de ce am ales-o pe D-sa, căsătorită, re-căsătorită, bolnavă, cu copil, locuind la doi pași de Biserică, nu la casă, pe o străduță necirculată, ci la bloc unde sunt atâția ochi. Trebuie să admit că e o bună întrebare! (Eu am acest texte. Nu mă veți ține, însă de rău că nu vi-l trimit: le-au văzut și le vor vedea, deși Doamna nu mi-a spus explicit că e ceva confidențial, doar cei care trebuie să le vadă, Superiorii mei, poliția etc.). Dar, altceva v-aș ruga pe Dumneavoastră: să evaluați situația următoare: judecă rațional un om care face o acuzație de acest gen (că a avut o relație fizică cu cineva), pe care refuză apoi sa o probeze, pretinzând că este, citez, “prea intim” ceea ce i se cere (să probeze, oricum vrea/poate D-sa, acuzația? (E vorba, între altele de indicarea unor eventuale semne particulare de corpul meu, și pe care, date fiind “nenumăratele relații intime”, ar cam trebui să le știe).

Și, v-aș mai întreba, cu permisiunea Dumneavoastră, cum se numește o acuzație nesusținută, acuzație care aduce un prejudiciu de imagine atât de mare unei persoane și instituției pe care o reprezintă?
Încă ceva, am fost acuzat că am vorbit în Biserică, încitând la ură! Departe de mine gândul acesta! Am făcut-o pentru că Doamna mă amenințase de multe ori că se va duce în presă, că va face public, ceea ce pretindea D-sa că s-a întâmplat, etc. etc.

Mențiune Lorena: Pe 23 noiembrie, când Paul a urlat la ea prima oară, Antonia nu fusese nici la presă, nici la poliție, nicăieri. 

 

Știam că o va face, pentru că, a fost foarte consecventă și parolistă: m-a reclamat peste tot pe unde amenințase că mă va reclama! Doamna spune că i-am defăimat familia! Dar familia mea? Dar cei care țin la mine și care au de la mine anumite așteptări?

 

Mențiune Lorena: dacă un om e realmente nevinovat, și știe că nu s-a atins deloc de persoana care pretinde că e iubita lui, de ce să se teamă pentru familia lui? Doar e nevinovat, nu-i așa? Dacă m-ați acuza, de pildă, dumneavoastră pe mine că am avut relații intime, mi s-ar părea, înainte de toate, extrem de amuzant. Nicidecum șocant sau îngrijorător, pentru că e evident pentru oricine că nu e adevărat. 

 

Am gândit, (deși nu sunt sigur că nu am greșit), că trebuie avertizați, cumva, asupra a ceea ce se întâmplă! (Să-mi îngăduiți aici o paranteză: Cînd am văzut-o a doua zi în Biserică, după seara în care am vorbit, am fost șocat! Am gândit că: fie e de o răutate fără margini și va suține în continuare că am fi avut o relație, știind cât de gravă este acuzația aceasta pentru un preot, și e acolo ca să arate că nu minte, nu are de ce-i fie rușine, fie, (trebuie să mărturisesc că această a doua variantă mi s-a părut mai plauzibilă): Doamna chiar crede că între noi s-a întâmplat ceva! Din momentul acela ura/aversiunea mea pentru D-sa și acțiunile D-ei a încetat cu totul. Mulțumesc Domnului!).

Așadar, am vorbit pentru că am vrut ca șocul unei astfel de știri să fie atenuat cumva! Sunt mulți oameni în Biserică, în Parohia aceasta, care a trecut prin multe încercări în vremea din urmă, oameni de care mie îmi pasă, și care chiar nu mai meritau așa ceva! Am vrut să-i asigur cumva că nu i-am trădat trădându-le încrederea pe care mi-o acordă, mărturisindu-mi-se, cerându-mi sfatul… Că încerc și mă rog – Dumnezeu știe că nu mint – să fiu la înălțimea încrederii și repectului pe care mi-l arată!

E foarte urât tot ceea ce s-a întâmplat, îmi pare rău pentru familia mea și pentru cei ce mă iubesc/prețuiesc, că trec prin asta! Le cer iertare și-i rog să nu fie supărați! Eu nu sunt!
Sunt încă foarte multe alte lucruri urâte în toate textele pe care Doamna Antonia mi le-a timis. Despre acelea nu voi spune nimic.

Cât despre mine, iertat să-mi fie, dar spun aceasta (dacă veți face public acest mic text), pentru toți cei care s-au întrebat sau se întreabă de ce nu am răspuns nicicum: dacă Domnul Dumnezeul meu, a rânduit să mi se întâmple acest lucru, poate e din cauza mândriei mele (deși El știe cât de deprimat sunt eu adeseori din cauza exasperantei mele mediocrități), sau din altă cauză, dar nu pot decât să mă înclin, să primesc, pentru că dacă El nu ar fi îngăduit, nu s-ar fi întâmplat! Iar Domnul, celor ce-l iubesc pe El, toate le lucrează spre bine! E ceea cred și i-am învățat pe băieții mei, pe băieții mei de la Seminar și pe enoriașii mei! Eu, cum aș putea să nu fac ceea ce învăț?

Cu bune ganduri, Pr. Paul (Oprea-Călin).

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

66 Responses

 1. Alina says:

  Doamna zau, cum adica “intimitati nu discut”? Toata situatia este o intimitate, odata ce v-ati decis sa o faceti publica v-ati asumat ca nu puteti tine dovezile ascunse si sa va si asteptati sa va creada lumea. Si totusi multi oameni va cred, as zice ca mult peste 50% din cei care au scris comentarii pe YouTube si facebook/blog va cred, deci iar nu vad problema, doar nu va asteptati sa convingeti pe toata lumea 🙂
  Sau daca voiati sa fie păstrata intimitatea, il dadeati in judecata in instanta si asta era. Urmarire penala – am foarte mari dubii ca se va intampla. Nici cand ii dai in cap unuia pe strada sau cand violezi minori vad ca nu patesti nimic in Romania, ce sa mai zic la chestii dastea. Pentru lipsa de moralitate nu exista pedepse (pe lumea asta) oricat ne-am dori uneori.
  Deci se judeca procesul civil in cativa ani (ca asa e la noi) si aflati o concluzie. Nu stiu daca si ce castigati din asta, dar era o chestie mult mai privata si ar fi aflat cateva zeci de oameni despre asta, nu tot cartierul Tei (si nu numai)

 2. Nicu says:

  Doamna Antonia, din pacate, cand o situatie de genul acesta e facuta public, parerile sunt impartite, si dvs. nu puteti sa controlati acest lucru. Fiecare isi da cu parerea, chit ca e neavenita. La fel, publicul emisiunilor de cancan la care ati participat…sa zicem ca nu e foarte educat, asa ca nu va puteti astepta la prea multe, in afara de balacareli. Referitor la ce ati scris mai sus, citez “Cand zice el ca m-a vazut prima data si s-a indragostit de mine, aveam 32 de ani si eram chiar frumoasa. Deci ceea ce el spunea e foarte credibil. ” – asadar, acest lucru s-a intamplat acum 11 ani. Totusi, declarati urmatoarele: “„Am avut un preot duhovnic minunat din 2004 până în 2015, chiar la biserica din colțul străzii, Parohia Sfânta Treime, Tei. Îl chema Alexandru Moțoc, și s-a stins în 2016 de o boală cumplită, cancer osos. Dar, în 2016, acest preot care-şi lua misiunea în serios a murit de cancer, iar Antonia şi-a ales un alt duhovnic: pe preotul Paul-Eduard Oprea Călin. “. Eu nu inteleg: acest om v-a facut declaratii de amor acum 11 ani sau totul a inceput cu 2016? Pentru ca e o informatie confuza. Daca totul a inceput acum 11 ani, se schimba fundamental datele situatiei. Timp de 11 ani, dvs. nu ati stiut ca acest om e casatorit?
  Cu aceasta ocazie, imi cer iertare daca ceva din ce am comentat nu a fost la locul lui. In emisiunile astea de cancan e o goana acerba dupa senzational si totul se poate distorsiona extrem de usor.
  Am condamnat de la bun inceput reactia preotului.
  Cred, totusi, ca puteati alege alte cai mai discrete si elegante de a face fata situatiei, deoarece sunteti cadru universitar si ar fi trebuit sa va ganditi si la studentii dvs, in fata carora trebuie sa fiti un model.
  Referitor la faptul ca ar fi nepotul patriarhului Daniel, am citit chestia asta pe un alt blog unde a comentat chiar dansul si a recunoscut – credeam ca stiti.
  PS: Lorena, am comentat la cateva postari mai vechi ale tale, probabil am folosit un alt mail al meu sau am scris de pe mobil.
  In fine, pacat ca in relatiile interumane lucrurile pot degenera in halul asta.
  Nu mai am niciun alt comentariu, o sa urmaresc sporadic de pe margine.

 3. Antonia Enache says:

  @Nicu: Buna seara! Eu merg in aceasta parohie din 2004. In perioada 2004-2015, am mers la Parintele Alexandru (care a murit in 2016). In 2011 m-am trezit pentru prima oara cu Paul la usa la mine acasa complet intamplator, in luna iunie, nu stiu de ce venise dar i-am deschis si am stat destul de mult de vorba. Apoi, in decursul anilor, de cate ori mergeam la biserica si nu il gaseam pe Parintele Alexandru, stateam de vorba cu Paul. In iunie 2018 cand a inceput aceasta relatie, el mi-a spus de la inceput ca m-a remarcat in 2008, cand eu stateam la coada la Parintele Alexandru la spovedanie si veneam cu Adela in brate la altar sa o impartasesc. Deci el mi-a spus ca s-a indragostit de mine de cand a venit el in parohie in 2008. El asa mi-a spus.
  @Alina: nu, nu am cum sa discut intimitati in public. Voi spune tot ceea ce stiu doar in cursul anchetei penale, fara acces public. Repet a mia oara: am reclamat un abuz, nu o telenovela.

 4. Antonia Enache says:

  @Neica nimeni: vad ca vorbesc degeaba. Cand ai incredere in cineva nu cauti probe. Mergi pe buna credinta. Eu am avut incredere oarba in acest om in vara. Am crezut suta la suta in el si in promisiunea lui. Am mers o singura data cu detectiv particular la biserica atunci cand relatia degenerase, omul ma calomniase si ma amenintase deja in repetate randuri si am vrut sa am o dovada. Pentru abuzurile reclamate exista dovezi clare, cu toate astea multi se fac ca nu le vad si deturneaza discutia. Aceasta este ultima mea explicatie. Eu sunt o victima in aceasta poveste.

 5. Neica Nimeni says:

  Antonia, la tribunal nu cistiga decit avocatii, niciodata partile implicate. Indiferent cui i se da cistig de cauza, in realitate a pierdut mult, de multe ori, chiar mai mult decit a cistigat in proces. Ma crezi sau nu, vei face experienta tribunalelor si vei avea ocazia sa inveti asta in hard way. Parerea mea e ca nici unul dintre voi nu spuneti adevarul gol golut. Tzepe n dragoste toti ne-am luat, am inghitit-o si am mers mai departe in tacere si decenta, ca stii cum e, pina sa gasesti printul, trebuie sa saruti multe broaste.

 6. Dragoste cu sila nu se poate says:

  Nu exista garantii in dragoste. Azi este, maine nu! Atunci cand un om nu te mai vrea, nu poti sa-l obligi sa te iubeasca. Doamna are o varsta si trebuie sa inteleaga lucrurile astea ca altfel poate fi banuita de probleme emotionale. Ca sa nu zic mai rau. Nu poti hartui un om in felul asta pentru ca-ti spune ca relatia s-a sfarsit. Asta in cazul in care a existat o relatie.
  Am intalnit persoane care sub o masca a naivitatii si inocentei sufereau de probleme grave de sanatate si au provocat mari suferinte celor care au crezut in ei.
  Nu inteleg de ce i se acorda atata atentie doamnei ca ar fi fost parasita de preot cand la noi exista mii de femei abuzate, cu dovezi, in cele mai groaznice moduri de soti si alti barbati? Oare pentru ca barbatul de care s-a indragostit doamna e preot?
  E ridicol ce se intampla.

 7. Antonia Enache says:

  Ma puteti banui de ce vreti dvs, e dreptul dvs. Mi se pare fabulos ca lumea ma “banuieste” pe mine (cu toata buna credinta, sunt convinsa) de diverse chestii, de la minciuna pana la instabilitate, in vreme ce omul ala continua sa comita infractiune dupa infractiune, toate vizibile si strigatoare la cer, insa pe el, in mod miraculos, nu il “banuieste ” nimeni de nimic.

 8. Antonia Enache says:

  Chiar nu va este asa putin jena? Eu vin cu dovezi peste dovezi, pe care va faceti ca nu le vedeti, ca sa il scoateti pe el basma curata, discreditandu-ma pe mine? Mi-ar fi rusine sa ma uit in oglida in locul dvs.

 9. Neica Nimeni says:

  Doamna, il hartuiti si nu dati semne ca doriti sa va opriti, iar omul ala a ajuns sa urle in biserica disperat, exasperat ca nu are nici o solutie viabila sa scape de hartuire, ca doar traieste in Romania. Eu am putut vedea, si nu doar eu, incoerenta mentala pe care o aveti, incoerenta discursului. Publicul poate doar banui ceva tulburari mintale, insa se pare ca exista oameni care stiu sigur ca le aveti. Banuiesc ca nu aveti nimic impotriva sa va supuneti unei investigatii psihiatrice riguroase, care printre altle, ar putea elimina acuzatiile ca ati facut obsesie pentru omul asta, ca delirati, fabulati pe la tv incoerent si multe altele. Se vede cu ochiul liber, doamna, se vede !

 10. Bianchina says:

  Doamna Antonia, am incercat sa va dau reply la un comment de mai sus dar nu am reusit, asa ca vi-l scriu aici. Daca-mi permiteti, relatia a fost recunoscuta chiar de catre superiorii domnului popa atunci cand v-au intrebat daca ati folosit metode contraceptive. Asta arata ca nu s-au indoit de faptul ca relatia dintre dvs. si popa s-a consumat. Altfel ce motiv aveau sa adreseze o astfel de intrebare? Temerea lor a fost sa nu fiti insarcinata, va asigur. Ei stiu, de altfel, ca sunt multi popi care fac asta, de aceea nici nu sunt surprinsi cand primesc astfel de plangeri si reclamatii. Oricum se acopera intre ei. Urata situatie…mai ales ca omul este si ruda cui este, asta il face sa-si simta spatele asigurat. Dar cine stie cum va fi pana la urma? Dumnezeu sa va ajute sa treceti cu bine prin incercarea asta si sa le aseze pe toate cum stie El mai bine! Cat despre comportamentul domnului popa, cred ca se incadreaza foarte bine la acest tip de abuz: https://jurnaldecuplu.com/2018/05/28/abuzul-de-tip-gaslighting-cand-celalalt-te-face-sa-crezi-ca-esti-nebun/?fbclid=IwAR1iayPlP_EZY7NeOVexsWdD-jrCKyQMew_NFaNhTcfd7KzakVEIzG-oLkE

 11. Antonia Enache says:

  @Neica nimeni: cred ca nu va este foarte clar ce inseamna hartuire. va recomand un search pe google.
  @ Bianchina: bineinteles ca stiu toti ca spun adevarul, dar se acopera intre ei. Dat fiind spatele pe care il are, nici nu ma mir.

 12. Antonia Enache says:

  Iar asta ca vreau sa o fac sa para nebuna e textul standard. Este mai mult decat revoltator. Se inchid ochii la infractiuni clare si se merge pe defaimarea si discreditarea celui care spune adevarul.

 13. Antonia Enache says:

  Eu ma supun oricarei investigatii mi se cere. Astept intre timp sa dea si el un test poligraf si eventual niste teste psihologice, pentru ca, personal, il banuiesc de bipolaritate. Insa eu, spre deosebire de alti destepti, nu ma consider in masura sa pun diagnostice psihiatrice. Este mai mult decat rusinos modul in care incercati sa discreditati o persoana care incepe sa devina incomoda.

 14. Bianchina says:

  Eu va inteleg si sunt cu sufletul alaturi de dvs. Trebuie sa va gasiti un avocat priceput, implicat si bataios si cu Dumnezeu inainte, sa faca El dreptate. Omul asta s-a comportat ca un ticalos. A premeditat totul. V-a atras intr-o cursa pe care nu aveati cum sa o sesizati, data fiind situatia in care va aflati atunci, si acum incearca sa manipuleze situatia in favoarea lui, profitand de statutul si sprijinul pe care il are in biserica.

 15. Antonia Enache says:

  Va multumesc mult pentru sustinere si sprijin!

 16. Claudia Iancu says:

  Am ajuns pe acest blog in timp ce cautam pe net daca si cand a fost caterisit acest “preot”. Mare mi-a fost mirarea sa nu gasesc nicio stire despre caterisirea lui. Este strigător la cer ca un astfel de individ sa fie lasat într-o slujire in care, clar, nu are ce cauta! Până si in Biserică se acoperă marsaviile si abuzurile?!

  Doamna Antonia, va admir curajul si tăria de a iniția aceasta actiune si sper sa aveti succes in instanta. Dacă nu veti obtine rezultatele sperate, eu v-as recomanda sa mergeți mai departe la forurile europene. În justiția românească tronează corupția, la fel si in Biserică, după cum vedem. Acelasi lucru mi-a fost recomandat si mie, in legatura cu un personaj subuman – om nu poate fi numit – care din pacate inca se mai afla in slujirea preoteasca si monahală, si care se pare ca in curand va fi chiar avansat in ierarhia Bisericii, beneficiind de aprecierea ierarhilor (inclusiv a patriarhului) si de respectul și admirația a foarte multa lume care nu il cunosc dincolo de aparente.

  Cel mai important însă, dincolo de eforturile omenești, ganditi-va ca va lucra dreptatea dumnezeiască. Dumnezeu nu poate fi mituit.
  Sa nu va lăsați descurajată sau afectată de păreri mai putin binevoitoare ale celor care nu va inteleg situația. Dintotdeauna s-a încercat transformarea victimei in vinovat, mai ales în situații ca aceasta in care este vorba de cuvântul unui “preot” împotriva cuvântului unei simple… femei. Trăim într-o lume a bărbaților si mai ales în Biserică ei se acoperă între ei, o mână spală pe alta s.a.m.d.
  Sa va ajute Dumnezeu ca dimpreuna cu familia dumneavoastra sa va recăpătati linistea si sa va îndrepte pașii spre mântuire.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger