Femei, evitaţi agenţia Hai să socializăm

Acum opt luni, am primit un mail pe poşta redacţiei, de la o tânără domnişoară. Aici. Sub protecţia anonimatului, fata mi-a scris despre o agenţie de turism numită Hai să socializăm. Citez:

„În primul rând, locurile nu sunt alocate, sunt primul venit primul servit. Bineînțeles că eu m am pus undeva și a venit un libidinos să stea lângă. S-a dat la mine toate alea 8 ore în autocar, să îmi spună că vine în excursiile astea ca să își găsească perechea, și că urăște persoanele trans și gay. Dar eh, la asta nu am dovezi. I-am zis omului să mă lase în pace și să nu mă mai atingă, și s-a dat bătut după ce i-am zis a doua oară.

La ce am dovezi însă: Am primit mesaje de la un tip cu 20 de ani mai în vârstă decât mine, cică să mă invite în oraș la un suc. Când i-am zis nu, a început să mă înjure, mi-a lăsat și mesaje pe profilul meu. Am spus asta agenției de turism, și pretty much ei mi-au spus că nu au ce să facă, o să vorbească cu el să nu mai facă așa ceva. Eu le-am argumentat că nu e ok că oferă oportunitatea fiecărui bărbat să hărțuiască femei până când se plâng cel puțin două, și mi-au dat cu seen.”

Era vară, eram pe relaxation mode, am presupus că e genul de turism unde ți se asigură drumul, hotelul și mâncarea și, în rest, fiecare cu a mămicuței din dotare, iar fata a avut ghinion, așa că, recunosc, n-am luat-o prea tare în serios. I-am scris că firma nu aduce de mânuță acești bărbați să-i năpustească peste cliente și că, asta e, uneori se mai întâmplă în vacanțe să i se pună unui cretin pata pe tine, dar îl bagi în morții lui și se potolește.

Dar cititorii mi-au explicat că treaba e mai complexă. Că accentul excursiilor propuse de HSS este pe socializare, nu pe turism, și că, practic, se presupune că te tragi de brăcinari pe toată durata excursiei cu toți cei din grup. Și că da, în acest caz, ar trebui să fie responsabilitatea firmei să excludă bărbații hărțuitori și agresivi, pe cei care nu știu să accepte un „nu”.

Apoi, am intrat în vorbă cu o altă doamnă, Daniela C.

Subliniez pentru cei care citesc superficial, Daniela C. e altă persoană decât fata de la poșta redacției.

Care a participat la mai multe evenimente organizate de HSS. Mai ales în perioada iulie 2021 – iulie 2022, în perioada de final de pandemie, când toți tâmpisem de singurătate prin apartamentele noastre și tânjeam să schimbăm o vorbă cu o ființă umană. Atenție! Să schimbăm o vorbă. Nu să schimbăm în regim sportiv fluide cu ce necunoscuți pun ochii pe noi.

„La momentul respectiv mi s-a părut o idee foarte bună să existe o asemenea agenție, care se ocupa exact de aceste nevoi normale și naturale de socializare.  Contra cost, bineînțeles. Mi s-a părut a fi un win-win”, spune Daniela.

Numai că realitatea de la fața locului a fost diferită.

„Am observat că fiecare are propria definiție a cuvântului “socializare”. Foarte mulți înțelegeau prin asta matrimoniale. Și bineînțeles, dacă eu eram prezentă acolo, automat m-au considerat, de la ei putere, că și eu aș fi interesată de matrimoniale. Cu oricare mă alege pe mine. Simpla prezență la eveniment m-a făcut să mă simt ca un produs care a fost pus pe raft și vine oricare și mă ia de acolo.

Am primit mesaje pe Facebook, în ideea să ne întâlnim în privat. Nu le-am răspuns și am setat Facebook-ul să nu mai primesc mesaje de la cei din lista mea de prieteni. Primeam cereri pe Facebook că m-au adăugat destul de mulți, unii cu care nu schimbasem nici două cuvinte, alții care mă agasau deja. Nu am acceptat, ca să se înțeleagă ca nu sunt interesată, sa nu mai insiste.

Menționez și că agenția are un grup de Facebook separat pentru fiecare excursie în care sunt adăugați cei care participă, deci automat puneau la dispoziția tuturor contul meu, eram foarte ușor de găsit. Mi s-a cerut numărul de telefon, să ne întâlnim în privat, iarăși de către persoane cu care nu vorbisem absolut deloc. Pur și simplu veneau direct și îmi spuneau “să-mi dai și mie numărul tau de telefon”.

Chiar mă lua prin surprindere abordarea asta directă câteodată, putea sa ți se întâmple oricând, în orice moment. “Pentru ce?”. “Ca să mai vorbim” (adică în privat). “Nu mulțumesc, nu sunt interesată.” “De ce ai mai venit atunci, dacă nu vrei sa te intalnesti? Trebuia sa nu vii.”

Bine, dacă era Lorena în situație, îi răspundea sec și tăios: „Pentru că am plătit, boule. Și nu mă tratezi ca pe o damă de larg consum pe banii mei, dacă nu îți dorești cu disperare o reclamație la poliție pentru hărțuire s**uală. NU e NU, în morții tăi, și cum excursia nu e pe sponsorizarea ta, ci pe banii fiecărui turist în parte, nu îmi faci tu mie program! S-a înțeles cu vorba frumoasă, sau îți prezint toate astea și în versiunea de Pantelimon?”

Dar Daniela C. nu e Lorena, ci o doamnă. Și atunci, a trebuit să îndure mai multe,

„Trebuia să mă apăr, de parcă eram acolo ca să fiu atacată de cineva. În general, am simțit că există obligația să te întâlnești și în privat cu oamenii de acolo, chiar și cu cei cu care nu dorești. Doar pentru că eram la eveniment de socializare, trebuia să fiu dispusă să “socializez”, altfel trebuia să nu vin. Cu toată lumea sau cu cine mă alege pe mine, nu doar cu cine aleg eu. Orice ar însemna “să socializez”. Să fiu dispusă să fac orice mi se cere, că asta e socializare. Și nu aveam dreptul să spun nu, că <de ce ai mai venit atunci?>”.

În timp ce transcriu asta, scenaristul din mine simte mâncărimi în vârfurile degetelor să răspundă „pentru că am plătit, boule”. Nu, nu e normal să tratezi un client plătitor ca pe o escortă pusă liber la dispoziția consumatorului bărbat.

Dar poate, totuși, HSS nu conștientizau nivelul de bullying din cadrul excursiilor organizate de ei?

Ei, bine, nu doar că o conștientizau. Ci chiar asta este politica firmei. Daniela C, își amintește:

„Cireașa de pe tort a venit în iulie 2022, când am fost în excursia la mare, în Thassos.

La această excursie a participat și patronul agentiei, domnul Bogdan Vladu. Îl mai văzusem anterior cu câteva ocazii, dar de la distanță. Am văzut ca îi cam curgeau balele după femei, un om libidinos, dar mie nu îmi făcuse nimic personal până atunci.

Am înțeles că participa ca turist, cu toate că toată lumea îl cunoștea și evident că nu era la același nivel cu cei care nu sunt patronii. Evident că lui îi este mult mai ușor să se bage în seamă cu toate femeile prezente, profitând de poziția pe care o are. Cine ar avea curaj să îl refuze pe patron sau să se certe cu el?

Sincer, dacă sunt client plătitor, și îndrăznește să pună mâna pe mine, i-o rup și îl bat cu ea, a gândit Lorena, în acest punct al povestirii. De asta e bine să nu fii o doamnă. Nu-ți mai faci atâtea scrupule inutile cu toți libidinoșii.

Daniela C. a continuat: „S-a dat la toate, le-a luat pe rând pe toate, inclusiv pe mine și pe colega de cameră. Deși nu știa să comunice în nici un fel, singura lui frază pe care o avea era „Ce faceți, fetele?”. După care, urma un gest fizic. Ori te lua „senzual” de după mijloc să te strângă în brațe, ori le lua pe două fete în același timp de mijloc. Ori venea când erai la plajă, în costum de baie, și te împungea cu un deget unde apuca, ba pe pulpe, ba pe mijloc. Și se și apropia foarte mult fizic de tine, practic nu mai aveai spațiu nici să respiri. La alte fete, am văzut cum le punea mâna după ceafă și le pipăia. Si bineînțeles, totul se întâmpla intenționat în văzul tuturor celorlalți bărbați din excursie, ca sa vadă ceilalți cum se face, ca să vadă ce șmecher e el, ce cocoș, ce succes are la femei și să le arate și lor cum ar trebui să se comporte și ei cu noi ca să reușească.  Și în această excursie, mi-am dat seama că, de fapt, exact asta este ideea pe care se bazează agenția, marele CONCEPT HSS cu care se laudă ei, un concept inovator, cu care doar ei au venit pe piață.

Punctul culminant a avut loc la un restaurant la care eram cu toții, și alți turiști, deci în public. Eu și colega mea de cameră ne-am ridicat de la masă și așteptam un taxi ca să plecăm la hotel. În acel moment, ne-a văzut și a tăbărât direct pe noi.

„Ce faceți, fetele?” și s-a aruncat cu brațele peste noi, să ne ia de gât.

Eu m-am dat la o parte, ca să nu mă atingă.

Dar ce ai? Nu-ți plac bărbații?”.

Apoi a sărit pe mine cu brațele, să mi le pună în jurul gâtului și cu botul lui întins către fața mea, ca să mă pupe. Mă panicasem deja și l-am împins puternic, să îl dau jos de pe mine, și practic, am început să țip:

„Nu mă mai atinge! Bogdan, totul are o limită, și limita s-a depășit. Din momentul ăsta, să nu mă mai atingi!”.

Dar ce ai? Altele nu s-au plâns, ălora le place”.

Mie nu îmi place! Să nu mă mai atingi și să nu mă mai deranjezi!”. 

Suprinzător, nu am avut sustinere din partea colegei de cameră, care fusese și ea pipăită, și care îl considera la fel de libidinos ca și mine. Dar în acel moment, l-a luat pe el în brațe ca pe un copil și a zis „Vai, săracul baiat. Dar de ce îl cerți, nu îl mai certa”.

În rest, nu știu ce s-a mai întâmplat în jur, nu am mai văzut nimic, nu știu dacă a observat cineva scena, doar am fugit repede de acolo. Simțeam că mi se face rău, că aveam febră, că nu pot să respir și că îmi vine să vomit. Tremuram toată de nervi și de adrenalina momentului, probabil. Și vorbeam cu mine, în gând : “Ia uite, mă, pe ce am dat eu banii! Bănuțul meu, muncit de mine, I-am dat ăstuia să-și pună labele scârboase pe mine. Ce proastă am fost!

Am crezut că o să înceteze după asta, dar nu. Aici abia a început partea cu miștourile. A început să facă mișto de mine. Unde mă vedea, nu mai sărea pe mine direct, ci mă întreba ironic:

Îmi dai voie să mă apropii de tine? Îmi dai voie să vorbesc cu tine? Că trebuie să îți cer permisiunea”. Nu i-am răspuns nimic, doar plecam scârbită și îl lăsam să vorbească singur. 

Chiar și când am ajuns cu autocarul în București, a continuat. Eu aveam mașina parcată exact acolo, așa că m-am grăbit să plec. El a văzut că sunt eu la volan, s-a pus în fața masinii și a început să se maimuțărească la mine. A trebuit să urlu la el ca să se dea la o parte.”

Daniela nu a făcut plângere la poliție, pentru că nu a presupus că nu va fi crezută, și nici nu se baza pe colega de cameră, care o trădase. Pur și simplu, a renunțat la orice alte evenimente HSS. Dar prețurile accesibile și promisiunea unor evenimente minunate încă atrag cărniță proaspătă pe toate rețelele sociale, deci businessul HSS merge în continuare, hrănit de frica și rușinea femeilor.

Daniela sintetizează: „Oricum, mi-am dat seama că Bogdan Vladu și-a făcut această agenție în scop personal, ca să atragă femei, să poată sa le pipăie. Ca să le păcălească cu ideea de excursie, turism, socializare, când, de fapt, el vrea doar să aibă acces la femei, cât mai multe. Și poziția pe care o are îi oferă acest acces. Si în situația asta, ce așteptări să mai am de la ceilalți, care sunt clienți? 

Ăsta e exemplul pe care îl dă el, ăsta e conceptul HSS, pentru asta e agenția, pentru agățat și luat cu forța.”

Așadar, doamnelor. Dacă vreți să fiți tratate ca niște lucrătoare sexuale puse pe raft la bunul plac al libidinoșilor casei, și să și plătiți pentru asta, alegeți agenția de turism Hai Să Socializăm. Dacă vreți decență și respect pe banii voștri, sunt zeci de alte opțiuni pe piață.

Fata care mi-ai scris acum opt luni pentru poșta redacției, te rog să mă ierți. Nu aveam imaginea completă a problemei, atunci când te-am povățuit. Trebuia să-ți răspund să faci o reclamație la poliție și una la OPC. Îmi pare rău.

***

Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici. Pentru donații de 50 de euro sau mai mult, îmi poți propune tu un subiect. Pentru donații de 25 de euro sau mai mult, poți propune o poezie pentru cele 365 de zile de poezie.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

5 Responses

 1. R says:

  Pe astia ii stiam de rasu’ curcilor in excursiile montane, unde merg intr-un raport ghid-clienti de 1:autocar pe trasee care, conform normelor meseriei, se ghideaza in raport de 1:6. Nu inteleg de ce, vazand mizeriile pe care le fac pe munte, am presupus ca macar la turismu de joasa altitudine or fi mai breji….

 2. Diana says:

  E interesant de aflat daca au tarife diferite (mai mari) pentru barbati.

  • Lorena Lupu says:

   Nope, un singur tarif pe siteul lor, şi nu cred că gigelul român plăteşte mai mult decât i se cere ever.

 3. e.o. says:

  Femeile acelea ar trebui să reclame la Poliție. Sunt uimit că prietena ei a fost atrasă de libidinos în ciuda tratamentului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading