Hai să susținem Calendarul Științific

Toate familiile au în casă Calendarul Ortodox. În fiecare zi a lunii afli despre ziua câte unui sfânt, dacă se ține sau nu post, ce s-a întâmplat conform unor profeți acum multe mii de ani și așa mai departe.

Practic, de mic copil, ți se bagă pe gât ideea că aceste informații sunt fundamentale. Și ești îndoctrinat religios fără să știi cum și când. Știi doar că ziua Sfântului Pulefteriu cel Grabnic Călăritor de Castraveți de Grădină e ceva ce trebuie musai să-ți ocupe un loc în memorie.

Pornind de la acest concept, un ONG pe nume ASUR (Asociația – Secular Umanistă din România) s-a gândit să creeze calendarul științific. Exact ca în  cazul calendarului ortodox, fiecare dată din an va fi însoțită de mențiunea unei descoperiri sau a unui progres științific realizat în acea zi, o creație a spiritului și a inteligenței umane, a disponibilității de a învăța mai mult și a explora dincolo de ceea ce pare posibil. Toate acestea au contribuit la viața mult mai ușoară pe care o trăim azi și la nivelul de informație mult mai bogat și mai complex care ne stă la dispoziție.

Conform siteului calendarștiințific.roASUR editează acest calendar, an de an, începând cu 2010. Dar ce e mai important: vor să-l distribuie unde trebuie. Și anume, în școli. Pentru ca elevii să înțeleagă importanța învățatului și a cunoașterii nu doar din perspectiva obligației de a lua notă mare, să nu se supere profesorii și să nu/ți spună mă-ta că s-a sacrificat degeaba pentru un ratat ca tine, ci din perspectiva care contează cu adevărat: a deschiderii minților față de frumusețea actului cunoașterii și a modului în care acesta te face să te depășești pe tine însuți zi de zi. (Bine, în 14 zile de carantină, și eu m-am depășit pe mine însămi în fiecare zi cu câte jumătate de kilogram, dar nu în acest sens mă refeream.)

Dacă vizitați site-ul, deja obțineți 365 de știri științifice, câte una pentru fiecare zi a anului.

Alege luna. Eu am ales luna mea preferată, august. Uite primele trei zile.

1 Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au publicat detalii despre o nouă tehnică folosită pentru bioprintarea 3D a țesutului fabricat din colagen, proteina structurală principală din corpul uman. (2019)
2 Un nou înveliș pentru super-sticlă produs de cercetători de la Universitatea Harvard ar putea duce la ferestre și alte suprafețe cu auto-curățare și rezistenţă la zgârieturi. (2013)
3 Submarinul nuclear american USS Nautilus a devenit primul submarin care a călătorit pe sub gheață la Polul Nord geografic al Pământului. (1958)

Cool, nu-i așa? Parcă ai pune așa ceva pe perete. Pentru mine e mai importantă ziua în care s-a aprobat, să zicem,  testul Papanicolau, și nu cea în care Sfântul Sculofterie Gură Largă a rostit a nu știu câta imprecație față de păgâni. Imprecații față de păgâni am zis și eu destule și nu mă bagă nimeni în niciun calendar, hihi.

Dacă dorești să cotizezi pentru calendarul anului 2021, vizitează platforma sprijină.ro. Proiectul mai poate fi susținut 17 zile și în prezent a adunat 12.000 de lei din 22.000 necesare. Vezi pe link niște praguri de susținere – primul e la 10 lei, pe care și-i permite absolut oricine. Exemplarele tipărite vor fi distribuite în școli și licee. Cine chiar vrea să ofere mai mult și are de unde, poate da oricât. Vizitați linkul pentru mai multe detalii.

Sper că vi se pare interesantă această idee. Considerând că orice articol al meu are o medie de 1.000 de cititori în ziua publicării, dacă ar trimite fiecare om 10 lei, s-ar strânge mare parte din suma solicitată.

N-ar fi minunată o lume în care peretele tău ar avea la loc de cinste Calendarul Științific, celebrarea creativității și tenacității umane, și nu Calendarul Ortodox, ticsit de numele unor domni sau doamne – foarte puține doamne, ce-i drept, și toate sacrificate în varii moduri  – de care nu te leagă absolut nimic?

Dacă m-ar întreba Dumnezeu cine aș vrea să fiu, Sfânta Paraschiva sau Marie Curie, eu i-aș răspunde: Dar știi deja răspunsul, doamne. Persoana care a dat dovadă că știe ce vrea de la viața ei și a lăsat ceva valid în urmă, nu una glorificată pentru cât de fain se sacrifica, să convingă și alte oi că sacrificiul e o idee bună. Nu e, oilor. Cu cât de sacrifici mai cu foc, cu atât lumea e convinsă așa ești tu de fapt și că-ți place și nu vine nici un fel de răsplată.  Ți-o flutură pe Paraschiva pe la nas să pici în capcană și să crezi că ipostaza  vine cu multe laude în cinstea ta. Nope. În scurt timp, tot ce sacrifici va fi lista ta de obligații moca de la sine înțelese.

Ah, și dacă tot e articolul în care susținem chestii interesante, urmărește-l pe autorul acestei imagini, Gerd Altmann, pe Instagram.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Valentin says:

    Da. Și să duci flori iubitei nu că-i ziua ei, ci pentru că the Times a fost tipărit prima oară la presă cu aburi. 😂.

  1. October 19, 2020

    […] povesteam acum câteva zile de Calendarul Științific și despre crowdfundingul creat pentru tipărirea lui în cât mai multe exemplare și distribuția într-un număr mare de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading