Idee de afaceri trăsnet

Într-un an şi ceva de Playboy şi încă un an şi ceva de Maxim, am intervievat cam tot ce înseamnă bărbat valabil şi interesant (a se citi “cu creier şi umor”) din show-bizul românesc.

Interviu, în cazul Playboy, e o monstruozitate de 6 pagini de revistă, ceea ce înseamnă 12 pagini de Times New Roman, la font de 12, cu spaţiu dublu. Ceea ce se traduce prin “conversaţie lungă, profundă, în care el îşi povesteşte viaţa până la cele mai infime detalii”. Că şi eu sunt scorpie. În sensul că nu pun botul la “poezioară”.

Ce e aia “poezioară”? “Poezioara” e marfa stas pe care omul încearcă să o impună drept “adevărul despre mine” şi s-o livreze, identic, tuturor publicaţiilor. Luaţi pe cine vreţi voi. Vedeta voastră preferată. Daţi search pe Google cu “nume prenume interviu”. Veţi vedea că fiecare are 4-5 clişee pe care le zice TUTUROR, FĂRĂ EXCEPŢIE. Cele 5 clişee luate laolaltă alcătuiesc “poezioara” şi, de regulă, sunt la fel de departe de omul real cum sunt eu, acum, de cimitirul vesel de la Săpânţa.

Modul de a face intervievaţii să treacă de poezioară nu e să-i violentezi din prima cu “cut the bullshit”, ci să îi laşi s-o turuie, să se relaxeze că nu muşti, apoi să-i surprinzi cu întrebări neaşteptate, dar blânde. Aşa le dai drumul la robinetul de umanitate. Şi lucrurile devin foarte frumoase şi intime.

Dacă unul a refuzat să treacă de “poezioară” considerându-se “artizdul poporului care nu are de zis decât ce are de zis”, nu i-am publicat interviul. Dacă vreau să public poezioare, îmi fac cont pe www.agonia.ro.

Bun, ideea e următoarea: eu aş putea duce lucrurile la “the next level”. Aş putea scrie biografii. Dacă am făcut odată omul să se deschidă şi să mi se dezvăluie în ce are el mai personal şi mai frumos, o pot face şi pe întinderea unei cărţi. Nonfictionul e oricum punctul meu forte şi plăcerea mea vinovată.

Desigur, nu aş face asta decât cu ăia care s-ar băga să coopereze şi să mi se dezvăluie la fel de onest şi de autentic după cum au făcut-o şi în interviu. Dragoste şi biografie cu sila nu se poate. Şi speculaţiile sterile nu mă încântă. Ei ar avea garanţia unei opere literare de calitate, care să pună accentul pe ei, nu pe mine (cum fac anumite biografii scrise de critici cu coaie, de-ţi vine să le torni gaz lampant în cur, să bagi un fitil şi să dai foc), iar eu aş avea garanţia unui bestseller.

Ce părere aveţi de ideea mea de afaceri?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. dacă l-ai citit atunci manifestă-te ca şi cum l-ai fi citit.

  nota bene: niciodată nu jignesc decât legat de ceea ce scrieţi pe-aici. nu vreţi jigniri? e simplu – începeţi prin a nu posta comentarii care să cerşească jigniri.

 2. para says:

  🙂
  Nu stiu nimic despre showbiz, recunosc.
  Totusi, ma simt agresat de putorile lui, si as lua doar doua exemple, Madonna si Lady Gaga.

 3. perfect.

  Eu ca autor îţi spun că despre Madonna s-au scris munţi de cărţi care au spart piaţa. Despre Gaga, nu ştiu nimic, dar bănuiesc că s-ar întâmpla acelaşi lucru.

  Mai mult de atât, pun pariu că ambele au destule lucruri interesante de povestit.

 4. para says:

  Vai, am uitat ultima productie a sistemului, inegalabilul Justin Bieber!

 5. acum ce faci, mi-i înşiri unul câte unul?

  amice, foloseşte şi tu ce ai în cap şi JUDECĂ următoarea întrebare de o logică pe care ar cuprinde-o şi mintea cocoşului, numai mintea comentacului înverşunat nu: Se scrie biografie LA MINORI sau la OAMENI MATURI, CARE AU DEJA O BUNĂ BUCATĂ DE CARIERĂ ÎN URMĂ?

  După ce izbuteşti să deduci răspunsul logic la această întrebare, mai vorbim.

 6. para says:

  E o idee buna sa scrii biografii. Uite, eu as incepe cu Videanu.

 7. para says:

  Ca afacere, clar ca e o idee buna sa scrii despre cineva cunoscut.
  Pretul si valoarea sunt lucruri diferite, iar fraierii sunt majoritari.
  Go for it!

 8. para says:

  doar n-o sa scrii despre un aurolac ca Ion B.!

 9. ai omis să-mi răspunzi la întrebarea de mai sus.

  şi vezi că prea multă înverşunare o să ne facă să credem că eşti furios pe propria-ţi ratare şi de aceea faci spume la gură.

  în rest, dacă insişti să îl întreci în penibil pe ovidiu adrian marinescu, please feel free to do so. sunteţi căcarea râsului când faceţi paradă de prostie.

 10. Lotus says:

  Eu cred că am postat ok. De altfel îi răspundeam lui OAM, nu văd de ce te-ai băgat în discuţie. Când am vb cu tine ţi-am urat succes.

 11. pentru că e blogul meu, sort of? aaa… şi pentru că îi promiteai o biografie în numele meu?

 12. Lotus says:

  ok, nici eu nu m-am gândit când am postat că se poate interpreta şi aşa. departe de mine gândul, dar o să fiu mai atent. nu voiam să vb în numele tău.

 13. perfect. uite prima reacţie de om inteligent pe ziua de azi (şi mă refer la comentariile beligerante, desigur).

 14. cititor nedumerit says:

  “nota bene: niciodată nu jignesc decât legat de ceea ce scrieţi pe-aici. nu vreţi jigniri? e simplu – începeţi prin a nu posta comentarii care să cerşească jigniri.” – deci logica lorenei cu comentatorii ei este pe acelasi principiu ca sotul care-si bate nevasta “de ce ma faci sa te bat? vezi cum ma faci sa dau in tine” :)) si comentatorii au ca si nevestele batute vina lor, ca sunt vai de mama lor si stau si indura

 15. Lotus says:

  :)) ai un spirit de observaţie bun. dar las-o, că nu vreau să o iau de nevastă. şi nici să câştig titlul de mister right pe net. sunt destul de multe lucuri mai importante. besides, eu sunt nou pe bloguri. de abia îmi bag nasul şi intru în atmosferă. mai bine aşa.

 16. cititor nedumerit, dacă în loc să baţi câmpii arunci o privire în sus, observi că i-am răspuns fiecăruia după merit. chiar nu mă iau de nimeni fără să o caute cu lumânarea.

  sau dacă omiţi să observi asta, deducem că, poate, ai postat şi tu dovezi de sinapse nefuncţionale pe aici şi ţi-ai luat pula-n gât aferentă.

  şi lotus: în loc să te autovictimizezi de-a-m-pulea, puteai sesiza că am remarcat momentul în care ţi-ai remarcat eroarea şi l-am apreciat. dar nu, tu repede-repede să faci pact cu unu’ care se leagă pe nedrept de mine. că dacă se lega pe drept, putea da senin un mail real, nu cititor@nedumerit.ro.

 17. Lotus says:

  lorena, în primul rând nu lua totul la modul cel mai încruntat posibil că mai e loc şi de glumă. în al doilea, are şi el dreptatea lui, am remarcat şi eu asta în unele posturi mai vechi ale tale. de fapt comenatarii la ele. dar în fine, nu mă simt victimizat, şi tu eşti o fată foarte frumoasă şi hai să nu ne certam pe nimic, lasă oamenii să se exprime nu te lega şi tu de fiecare comment… 🙂 my 2 cents.

 18. vreau link cu locul în care eu am jignit pe cineva fără să şi-o caute în prealabil. sau scuze.

 19. cititor nedumerit says:

  Draga mea, ca sa te citez nu ne-am tras de sireturi la gradinita asa ca usor cu pulile aferente si cu consideratiile inteligente la adresa inteligentei mele. Asa ca daca nu jignesti decat cand esti jignita reciteste comentariul meu si tine seama ca limbajul folosit de mine era civilizat, spre deosebire de al tau. Aplica-ti regula cu care scotii ochii cititorilor tai : raspunzi civilizat la comentarii civilizate! Si daca ai poseda mai mult umor decat dai dovada ai obvserva ca tu, la fel ca sotul violent folositi acelasi criteriu, f subiectiv de altfel: si unul si altul aveti pretentia ca aplicati pedeapsa pt ca celalalt merita.

 20. cititor nedumerit says:

  Si lipsa mailului real nu te-a deranjat niciodata la comentariile mele pozitive pe blogul tau, dar se pare ca devine motiv de pedeapsa capitala atunci cand comentariul nu-ti convine. Repet daca aplici o regula aplica-o mereu, fara dublu standard: daca iti convine tie comentariul atunci e ok ca are mail fals, daca nu-ti convine comentariul atunci asta clar arata intentiile marsave ale comentatorului.

 21. prietene, tu, folosind un limbaj civilizat, ai afirmat o măgărie.

  prea puţin mă interesează limbajul civilizat, dacă ceea ce conţine el este o măgărie.

  şi te invit şi pe tine să îţi susţii măgăria afirmată arătând o singură bătaie pe care i-am administrat-o cuiva care nu a început el cu o atitudine insultătoare, jignitoare sau o afirmaţie care îmi ignora spusele, sau să îţi ceri scuze pentru primul tău comentariu. dacă o faci, îmi voi cere şi eu scuze pentru reacţia la el.

 22. care pedeapsă capitală, drăguţă? faptul că ţi-am spus că ai afirmat o măgărie e pedeapsă capitală?

  nu, nu e vorba că nu-mi convine, e vorba că nu e conform cu realitatea vizibilă. prin urmare, e o tâmpenie. o dovadă de lipsă de inteligenţă.

  (nota bene, nu te atac pe tine, nu îţi dau bocanci în gură, atac strict conţinutul comentariului tău).

  ia: link cu jignirea nemotivată de atitudinea comentacului!

 23. iar dacă ea nu există, te invit să dispari definitiv de pe blogul meu şi să nu îmi mai dai nici comentarii pozitive, nici comentarii negative.

  dacă şi comentariile pozitive sunt la fel de rupte de realitate precum cele negative, înseamnă că realmente nu are de ce să mă intereseze părerea ta.

  pentru că mi se pare culmea tâmpeniei să scoţi ochii unui om cu “ţi-am dat comentariu pozitiv”. Aşa, şi?? Eu am scris la textul ăla poate o oră. Tu ai scris la comentariu fix 10 secunde, şi, dacă nu te-am ţinut minte, sigur ai spus o banalitate.

 24. Lotus says:

  nu este vorba atât de o jignire la modul că te-ai legat de cineva cu intenţia asta vădită, cât de faptul că uneori sunt diferenţe de înţelegere între ce spune cineva şi ce înţelege altcineva. iar tu o ţii tare pe a ta dar nu tot timpul celălalt se face vinovat. adică ce a scris cutare persoană se poate interpreta şi altfel decât o faci tu, şi ambele interpretări sunt posibile conform logicii limbii române. când există două posibile interpretări perfect valabile d.p.d.v. logic, cine îţi dă dreptul să spui că interpretarea ta face regula? dar tu aşa te manifeşti şi de multe ori îl scrofăleşti pe celălalt. dacă nu zice nimic, rămâne scrofălit. dacă se ţine şi el tare şi aduce argumente, uneori mai dai înapoi sau îi accepţi şi punctul lui de vedere. eu asta am observat şi în sensul ăsta îi dau dreptate celui de mai sus. în fine, discuţie multă pentru nimic, dar eu aş spune să încerci să empatizezi şi cu ceilalţi şi să nu te legi de fiecare comentariu. mai ales dacă ţi-ai format o părere de ansamblu despre respectivul, şi să zicem a zis 10 chestii ok, nu sări imediat la gâtul lui când o zice pe a 11-ea nasoală, fii mai rezonabilă cumva. şi uneori expune-ţi părerea ca un punct de vedere, nu ca cel care permanent are dreptate absolută. ok, deci asta este impresia mea, admit însă că s-ar putea şi să mă înşel. tu admiţi acelaşi lucru în direcţia ta?

 25. tăticule, io-s autorul aici. deci io decid ce interpretare vreau să dau unui text SCRIS DE MINE. şi, dacă omul nu înţelege, îi mai explic o dată – frumos. mai explic încă o dată – mai puţin frumos. iar dacă ăla abuzează de timpul meu şi insistă să facă pe idiotul, e normal să îmi pierd răbdarea.

  dacă omul aduce argumente coerente şi viabile, da, cedez. dar numai dacă aduce argumente coerente şi viabile. dacă tace, e semn că nu le are. (prin urmare aia cu “permanent are dreptate absolută” e iar o măgărie). Ştii de ce am de obicei dreptate? Pentru că nu mă bag în subiecte pe care nu le cunosc. Ştiu despre ce vorbesc sau tac. That is the difference.

  ca dovadă că nu te ţine să postezi vreun link şi preferi să ţii teoria chibritului. 🙂

  şi să ne lămurim: nu am de ce să empatizez cu nimeni. eu, când aştern ceva pe hârtie sau pe net, GÂNDESC ÎNAINTE. Mă aştept ca toţi cei care comentează aici să facă acelaşi lucru. Sau dacă nu, să îşi asume ce urmează.

  în fond, io-s pe acest blog omul care oferă ceva din sine. textele, gândurile, ideile sale. le ofer cadou. minimul lucru pe care îl puteţi face este să gândiţi înainte să răspundeţi.

 26. Lotus says:

  nu, eu mă refeream în special la interpretarea anumitor comentarii. şi nu toate comentariile sunt 100% pe textul tău, că uneori discuţia mai divaghează. uneori înţelegi diferit anumite comentarii faţă de ce dorea respectivul să zică. de ce bagi asta cu linkurile? daca vrei, caut link şi ţi-l arăt… ţin minte de ex că o dată ai luat-o în şuturi pe noemi pt nush ce a comentat dar ea nu a înghiţit şi ţi-a răspuns cumva cu aceeaşi monedă şi ulterior ai zis ok şi ai dat înapoi. nu e teoria chibritului, e impresia mea generală, nu îmi dau doctoratul pe blogul ăsta şi nu am nici o imagine de apărat, e ceva ce îţi spune un cititor, poţi să ţii cont sau nu.

 27. prin urmare: am luat la şuturi un comentator pentru că a avut o formulare nefericită – că dacă formula într-un fel ok, NU ÎL LUAM LA ŞUTURI, q. e. d – iar după ce mi-a demonstrat că nu avea o intenţie ofensivă, ci a fost doar o greşeală de formulare, am dat înapoi.

  asta demonstrează exact faptul că măgăria prietenului tău cititor nedumerit e nejustificată. că nu bat fără discernământ, ci strict pe merit şi retractez de îndată ce omul îmi arată că nu a intenţionat să mă jignească. prin urmare, cititor nedumerit şi-a câştigat ceea ce probabil că îşi dorise: un ban pentru mitocănie gratuită spusă cu limbaj civilizat.

 28. nedormitul says:

  povestea interesantă şi notorietatea n-au nici o legătură. poţi avea notorietate dar să ai o viață anostă, sau poți avea una sau mai multe povești interesante și să fii un nimeni. eu aș pune problema altfel. sînt unii care chiar au poveşti interesante, dar sînt incapabili să le povestească, în timp ce alţii te țin cu sufletul la gură cu o – să zicem – pată de cafea pe cămașă.
  gata, mă duc, că de-azi dimineaţă cîinele tot butonează telecomanda între otv şi taraf. deja mă doare capul!

 29. ok, şi acum, noi ăştia care ne cunoaştem cât de cât, să ne gândim logic.

  cui i-ar propune Lorena cea megapragmatică să-i scrie biografia? Unuia care are ce povesti sau unuia care nu are ce?

  Doh!

 30. nedormitul says:

  lui dadatroll

 31. lui dadatroll nu are cum, că ăla nu va fi neam de acord să-şi dezvăluie public identitatea.

 32. nedormitul says:

  i-o dezvăluim noi. deci, dadatroll este zoe petre.

 33. Tanti Jeni says:

  Doamna Lorena, mă scuzați, da văd că vreți neapărat să scrieți o biografie, ceea ce cred io că e de bine, că e bio, deci fără E-uri d-alea. Am și io o întrebare să vă pun:dacă nu sunteți hotărâtă biografia cui vreți s-o scrieți dumneavoastră, de ce nu organizați un concurs de siviuri din alea, ca la angajare? Vă mulțumesc. Vă pup, fug că am ceva la cuptor!

 34. cine a zis că nu sunt hotărâtă?

 35. Dama cu pandalii says:

  ce ai la cuptor?

 36. Tanti Jeni says:

  @Doamna Lorena: păi io așa am înțeles, dar poate am citit io greșit că mai jumuleam și-o găină în timpu ăla.
  @Doamna Dama cu pandalii: vă pricepeți la cuptoare? ce bine! Cam arde checu dacă-l pun pe tava de mai jos, de la ce-o fi?

 37. Dama cu pandalii says:

  s-a futut. fă altul

 38. Radu says:

  Io-l iubesc pe dadatroll, da’ sa mor daca vreau sa-i cunosc identitatea. E ok fix atat cat il stiu. 🙂

 39. toţi îl iubim pe dadatroll. dadatroll e poşta reducţiei.

 40. laurentiu says:

  idea asta nu e noua. o alta muista a facut pedeapsa biografica a lui botezatu.

 41. băi, vită, diferenţa dintre mine şi “altă muistă” e că eu ştiu să scriu. sunt ceea ce se numeşte scriitor profesionist. ştiu, tu nu eşti profesionist la nimic, de aceea creieraşul tău uscat nu pătrunde noţiunea.

  şi mai ştiu că din punctul de vedere al unui ţărănoi prost care se pricepe doar la muie, nu şi la literatură, profesionalismul literar nu contează. Tocmai de aceea consider că nu ai ce căuta aici, te-am banat pe zeci de ipuri şi te banez şi pe ăsta. Adios.

 42. dadatroll says:

  Deci sa vad dacam inteles idea ta de afaceri. Vrei sa scrii carti? HA HA HA HA HA mam spart pe mine de ras. Nicinu cred ca imi mergebine tasta spatiu da astan altaordine de idei.

 43. zoe petre, taci, că dacă nu, spun la toată lumea că eşti zoe petre.

 44. Şi dacă e Mircea Popescu?

 45. dadatroll says:

  In primu rand ca chiarnumi merge tasta spatiu. Sin aldoilea rand eu nuteam injurat pe tine ca cu Mircea Popescu sialti cretini din astiaOK?

 46. înjură-l. spune-i că e Alin Ionescu.

 47. M-am convins. E Popescu. Mircea Popescu.

 48. troll, după cum vezi, o cere. stă cu gura larg căscată şi o vrea. dă-i-o.

 49. Mircea, fă-te că trollezi!

 50. para says:

  Doamne, ce repede iti sare tandara!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger