La divorț, gigel a fost obligat să plătească retroactiv muncile casnice

Știrea asta mi-a făcut ziua. Eram so and so, dar când am citit-o, am chicotit și m-am binedispus.

Un individ și-a părăsit soția după 30 de ani, pentru una mai tânără și mai frumoasă. Povestea de viață a tuturor mamelor noastre.

Numai că această femeie din Portugalia n-a lăsat-o așa, ci a dat tipul în judecată, să-i ceară contravaloarea tuturor muncilor casnice prestate în 30 de ani de căsătorie. În paranteză fie spus, anii de maximum potențial, în care putea investi toată acea muncă în ea însăși, în cariera și idealurile ei, nu să frece și să șmotruiască pentru ca gigel să găsească un cămin călduț și masa pusă, după ce își alerga interesele toată ziua. Și să acumuleze avere numai pentru el.

Primul tribunal a respins procesul. “Era obligaţia ei naturală”. Pentru că nu-i aşa, natural femeia se subminează pe ea însăşi şi slugăreşte în interesul cununei creaţiei, bărbatul, pentru ca acesta să poată pleca dacă sluga nu mai corespunde fizic.

Dar femeia a făcut recurs.

Al doilea tribunal a calculat modul în care munca ei a însemnat “economie de cheltuieli şi îmbogăţire” pentru partea adversă. I-au evaluat munca la salariu minim pe economie, au scăzut o treime, partea ei de consum, şi tot au reieşit 60.000 de euro.

Da, e ridicol de puţin. Anii de tinereţe, vise, speranţe, energie ai cuiva pe 60.000 de euro sunt cutremurător de puţin.

Dar mamele şi bunicile noastre n-au primit nici atât. Tot ce au făcut ele s-a încadrat la nenorocita aia de “obligaţie naturală”.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

 1. Radu says:

  Probabil instanta a avut mai multe data si decizia e una justa, dar strict cu ce e scris in articol, e genul de decizie care infantilizeaza o femeie, in lipsa unui abuz din partea sotului. Plus ca, daca dai dreptate femeii, suma aia de 60.000 de euro pentru 30 de ani, e ridicol de mica.

  Au fost alegerile lor, luate de comun acord despre cum isi impart muncile casnice, in ce investesc banii si timpul samd.
  La divort se imparte patrinoniul 50-50 si cam atat. Ca ea si-a luat nush ce pantofi si posete si el a jucat la pacanele, ca unul castiga de 5 ori cat castiga celalalt, ca unul e urat si altul frumos, unul prost si altul destept,ca a fost curat in casa sau mizerie, ca ea a gatit sau au comandat mancare e irelevant.

  Femeia nu e o vaca si barbatul nu e un bou sa fie despagubiti pentru “anii cei mai buni”, pe care i-au petrecut asa cum i-a taiat capul.

  Gigel a dat divort pentru una mai tanara, ok, ce relevanta are in secolul 21?
  Se cheama “no fault divorce” si a aparut tocmai pentru a ajuta femeile sa iasa din logica de ev mediu, cum ca au nevoie de un motiv intemeiat ca sa ceara un divort, la fel si barbatii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger