Lucruri pe care noi, ăştia la dietă, am dori să le știți

Eu sunt un om cu o predispoziţie spre îngrășare. Am cea mai teribilă moștenire genetică din lume. După 30 de ani, tendința obișnuită a membrilor familiei mele, din ambele ramuri, a fost să dezvolte straturi de osânză, cam ca inelele copacilor. Anul și stratul. Dacă-i tăiai în două, cred că le puteai stabili vârsta.

Nici eu nu sunt ceea ce am numi o așchimodie, e adevărat, dar eu încă posed o talie și un număr de kilograme ținut cât de cât sub control, iar asta pe o singură cale. Nu mănânc pâine, dulciuri, snacks, nu beau sucuri sau lichide cu zahăr, și așa mai departe.

De aceea, toate mesele mele în oraș, împreună cu alții, au avut diverse niveluri de stânjeneală.

Și cred că vorbesc în numele tuturor dietomanilor din lumea asta când scriu acest text:

a) Nu trebuie să te iei după noi. 

Tu ți-ai comanda o pizza mare quatro stagioni, dar ne vezi pe noi că ne luăm piept de pui la grătar și salată de crudități, și instant, îți retezi comanda și ceri ceva mai mic și mai slab, care știm sigur că nu te satisface.

NU este cazul. Mănâncă ce vrei tu, cum vrei tu, cât vrei tu. Mănânci pe metabolismul tău, pe arderile tale, pe volumul tău de foame și pe necesarul tău de calorii. Nu te simți obligat(ă) să te iei după noi. Noi avem propriile noastre obiective și suntem naziști cu propria persoană pentru că altfel nu ne place ceea ce vedem în oglindă.

b) Nu te judecăm și nu te privim de sus. 

Înțelegem foarte bine că suntem persoane diferite, cu nevoi diferite, și că tu ai o poftă solidă de mâncare. Nu trebuie să pozezi în altceva, sau în ce crezi tu că vrem noi, fomiștii, să vedem.

Chiar nu avem o problemă cu tine, ba dimpotrivă: în sinea noastră ne-am dori un metabolism care să ne permită și nouă un prânz din două feluri principale și desert. Dar știm că dacă am comite una ca asta, în scurt timp am face umbră Casei Poporului.

c) Nu, nu ne e poftă.

OK, aici e cazul să vorbesc exclusiv în numele meu. Poate alții suferă și de diverse pofte. Dar în ultima vreme, am un control atât de bun asupra propriilor pofte, încât dacă știu că îngrașă, mi se pleoștește orice poftă la ordin.

Poți face pornografie culinară în fața mea, și n-o să mi se miște un mușchi. Decât dacă, poate, fac cârcel.

d) Nu, nu vrem să gustăm măcar puțin de la tine, și când spunem “nu”, vorbim serios. Nu insista.

Aici intră un joc un mecanism extrem de pervers al fiinţei umane. Dacă un om se declară gay sau lesbiană, musai sexul opus începe să se frece de el ca şi cum şi-ar testa puterea de seducţie. Dacă un om se declară vegetarian, musai încep unii să-i plimbe cărnuri pe la nas. Iar dacă omul spune că e la dietă, subit unii şi alţii încearcă să-l convingă să guste numai puţin din pastele lor carbonara.

“Hai, numai puţin, ce rău poate să facă? Câte calorii are o furculiţă?”

Nici una, dacă o încasezi anal.

Dar cum eu ies la masă cu prieteni, lor nu le spun asta, deşi uneori ar trebui.

Nu înseamnă nu. Tu mănânci ce vrea plua ta, dar nu ne obligi şi pe noi devenim parte din plua ta.

e) Nu vrem să renunţi la desert pentru noi. 

Mă simt îngrozitor de nasol când se întâmplă următoarele:

-Maaamă, ce de bunătăţi au ăştia. Au şi lava cake. Tu ce vrei?

-Eu nu mănânc desert.

-Ăăă, ok, atunci nici eu.

Nu ne dorim să-ţi stricăm bucuria. Fă-ţi plăcerea, comandă şi bagă cu curaj ce dulce vrei tu. Nazismul nostru se extinde doar asupra propriei persoane. Poţi să-ţi comanzi tot meniul de deserturi, de sus în jos şi înapoi. E ok.

f) Dar nici tu să nu faci mişto de apa noastră plată. 

Când ce are restaurantul de oferit nealcoolic sunt doar sucuri carbogazoase pline vârf de zahăr, nectaruri la 0,33 aşijderea, cafea slabă şi proastă şi ceai “de fructe” din pliculeţ, damn right o să vrem apă plată, şi dacă au lămâie, cerem şi lămâie.

Poate că sună ca un clişeu şi ne doare în pluă cum sună.

Ne e mai interesant să nu ajungem batoze, doar ca să te scutim pe tine de un clişeu.

Mulţumim de înţelegere.

Nemâncaţii.

Foto: pixabay.com.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: