Mentalitatea “Asta e o pagină publică, pot să latru ce vreau eu”

În mintea omului normal şi cu un număr rezonabil de neuroni funcţionali, libertatea opiniei înseamnă o examinare justă şi obiectivă a faptelor, o documentare justă şi eficientă şi o concluzie – sau mai multe – nuanţată, bazată pe toate faptele pe care le-ai examinat.
Libertatea opiniei înseamnă să vezi când cineva e rău intenţionat în privinţa ta, sau în privinţa comunităţii din care faci parte, sau când cineva face o ticăloşie, şi să poţi arăta, cu argumente, unde zace rahatul cu moţ şi în ce fel dăunează el grav sănătăţii.

Pentru prost, libertatea de opinie e să latre tot ce-i fată minţişoara netedă, pe principiul “e o pagină publică”. Şi dacă e o pagină publică, pot scorni orice aberaţie, oricât de antilogică, oricât de antiadevăr, nebazată pe absolut nimic, şi s-o latru agresiv pe un ton de certitudine absolută.
Şi dacă interlocutorul prostului îi pune o întrebare sau două de baraj, respectiv îi aduce un argument sau două care să arate că mănâncă căcat cu polonicul, prostul începe să urle: “E o pagină publică. E libertatea mea de opinie.”

Hai să zicem că s-ar da o lege că, de azi înainte, căcarea la liber ar fi permisă oriunde vrei tu, în spaţiile publice. Ar fi în mintea ta o justificare s-o faci?

Pentru omul cu decenţă elementară şi un autocontrol sănătos, simpla posibilitate nu ar fi o justificare suficientă pentru a-şi etala aparatul genital şi excrementele în intersecţie, şi pentru a se expune în ce are mai fetid şi mai greţos. Ai alege tot căcarea la budă, pentru că e plăcut să citeşti o cutie de detergent şi un şampon în timp ce.

Abia prostul s-ar folosi de simpla posibilitate să se cace exact pe zebră, în timp ce 64790 de maşini claxonează, şi un pacient tocmai moare într-o salvare. De ce? Pentru că prostul suferă de deficit de băgare în seamă. Orice drept înseamnă “eu îţi dau un deget şi tu-mi iei mâna până-n umăr.”

Numai că, dacă dreptul la căcare în public s-ar legitima de mâine, sigur s-ar găsi cineva să se cace şi pe prost, să simtă şi ăla cum e să fii la capătul receptor al comportamentului eronat.
Iar prostul, prost fiind, n-ar pricepe că e o simplă lecţie de “ce ţie nu-ţi place”. Ar urla tot “Îmi încalci dreptul meu de căcare în public.”

Dreptul tău de căcare în public nu e totuna cu monopolul tău de căcare în public. Şi aşa şi cu opinia. Dacă tu abuzezi anal de libertatea de opinie, s-o transformi în “libertatea de etalat noaptea minţii”, restul lumii va avea libertatea de opinie să-ţi spună că respiri pe cur de prost.

Libertatea înseamnă responsabilitate. Foloseşte-o înţelept.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading