Nu, nu e o simplă răceală

Eu am fost copilul perpetuu răcit, care a crescut să fie adultul perpetuu răcit. Aș putea s-o acuz iar pe maică-mea, că a fumat cu sfidare două pachete de țigări pe toată durata sarcinii cu mine, de zici că voia să mă asfixieze din uter. Dar hei, hai să nu.

Că, poate, dacă duceam eu o viață sănătoasă și nu golăneam prin cămine pline de mucegai și chirii oribile când eram puștoaică, acum eram ok. Sau poate nu.

Ideea e că de când mă știu, respir cu dificultăți, n-am trăit nici o zi fără să dau măcel unui pachet de batiste de hârtie, tușesc, am weezing, tot pachetul. Ca o eternă răceală care nu mai trece. Cât m-am doctoricit din „ce mai zice Rodica de la trei”, am devastat lanuri întregi de Parasinus și de Bixtonim. Apoi, o doamnă doctor binevoitoare s-a prins că nu e răceala infinită, ci astm și rinită alergică. După câteva episoade de criză astmatică și ajuns la urgențe, acum am un tratament care merge și nu mai am probleme. Cu astmul.

În schimb, în ultima vreme, nici un inhalator nazal nu-și mai făcea efectul, și aveam nasul continuu înfundat. M-a diagnosticat internetul, să zic așa. În timp ce făceam live pe TikTok, mi-a comentat cineva: Du-te, frate, la ORL, că ai polipi.

Am făcut programare la ORL, ieri am fost, mi-au făcut endoscopie. Aveam nu polipi. Ciorchini de polipi. Generații întregi de polipi, cu străbunici, moși și strămoși. Polipii mei au deja tradiții și datini. Ba chiar și mândrie patrotică. Și nu doar că aveam polipi arhaici. Aveam și o sinuzită cronică, pentru că polipii înfundau pasajul și nu aveau pe unde să se dreneze secrețiile din sinusuri. Reamintim, alergică fiind, sunt o fântână arteziană de secreții.

Mun, și acum iau medicamente fără număr și pentru sinuzită, și pentru combaterea infecției, să facem operația de extragere a polipilor cât mai puțin complicată. Și urmează să fac și CT, să vedem ce comori mai ascund cavitățile mele.

Acum, eu mă întreb: de ce a trebuit să țipe internetul la mine să merg la ORL? De ce toți specialiștii ăștia care mi-au diagnosticat astmul și alergia și m-au văzut că fornăi ca un cal de curse nu au avut ideea strălucită să îmi dea și o trimitere la ORL să îmi bage cineva niște scule în nas să vadă ce rahaturi mai sunt pe acolo?

Că eu nu aveam de unde să știu de polipi nazali, căci, hei, nu sunt medic. Iar medicii tratează doar pătrățica lor și îi doare la balubă de restul problemelor conexe pe care ai putea să le ai.

Dar nu scriu textul ăsta să mă vaiet. E ok, iau medicamentele, sunt pe drumul bun, mă voi opera și va fi ok. Scriu textul ăsta pentru că, mai nou, toată lumea se plânge de rinită alergică și de dificultăți în respirație.

Cereți trimitere de la medicul de familie și mergeți, frate, la ORL. Din inițiativă proprie nu vă va trimite niciodată, că are destule babe să-l frece la icre, iar dacă tu ești genul de pacient liniștit, care nu face dramă din condiția lui, tu îi spui că îți curg mucii, iar el îți va da Parasinus și Claritine. Și acestea vor reduce simptomele, dar nu vor trata problema de fond. Cereți trimitere la ORL să vadă un specialist ce mai e prin nasul ăla, dincolo de rinita alergică. Poate că și tu ai polipi în formare. Și vei afla ce ei abia când te trezești nopțile cu apnee, cum fac eu acum.

Mai bine ipohondru, și să-ți zică specialistul că ești în regulă, decât să descoperi că ești sit arheologic în civilizația polipilor.

***

Și da, acum mai mult ca niciodată, poți dona să susții acest site. Că artista e sub investigații medicale, care nu sunt tocmai ieftine. Aici.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Pia says:

    Tot asa, etern racita, dupa ce la alergolog tot n-a gasit nimic, am ajuns recent pe la ORL. Si cica am Rinita Vasomotorie, din cate am inteles, practic e ca si cand as fi alergica dar la schimbarile de temperatura si umiditate, in loc de alergeni. Dupa ce am tinut-o din toamna in primavara numa in muci, s-a linistit in 2 saptamani de la tratament, si acuma cand se mai inflameaza in 2-3 zile trece cu tratament.

  2. Dixi says:

    Ma bucur ca ești pe drumul cel bun. Vocea ta suna puțin înfundată, bine ca ai descoperit problema și ai posibilitate de tratament. La noi în Romania se merge pe extreme. Unii au fost îndopați de mici cu antibiotice până au ajuns cu sistemul imunitar distrus la 30 de ani, alții trimiși acasă chiar de medicul de familie ca “sunt tineri și nu au voie să se simtă rău” sau “sunt ei așa puțin sensibili”. Obișnuiam să zic ca medicina veterinară e jumătate guessing (cântărim animalul și îi dăm un medicament generic pentru cal, câine, hamster, ce o fi, în fct de greutate), jumătate marketing (banul să curgă, în rest cu animalul hopes and prayers), dar încep să cred ca și medicina umană e cam la fel. O singură experiență am avut în România, îmi era rău și nimeni nu îmi dădea să fac niște analize, toți mă băgau la anxietate, stres și oboseală. Normal ca dacă te simți rău te panichezi. Mai aveam puțin și ajungeam la curățătorii de chakre, la aia nu dădusem bani. LOL. A trebuit să emigrez, să fac niște analize prin alte părți, ca să aflu ca aveam o anemie și mi-a trebuit tratament pentru anemie, nu psiholog sau cine știe ce vraci să mă tratez de probleme închipuite. Off.

  3. DD says:

    Uff da, asa e. Unii medici trateaza cu foarte mare superficialitate, mai ales daca esti mai tanar si te vad relativ sanatos, cu analize bune.
    Nu imi place sa fiu o baba din aia sfatoasa, deci poti sa ignori ce zic, dar daca totusi mai ai probleme dupa ce te operezi… uite eu am avut bronsita care se mai acutizeaza odata la 10 ani, dar in copilarie abia respiram. Am fost cativa ani la salina atunci, cate 10 sedinte de 2 ori pe an si am tinut-o sub control. As putea spune ca e ca si vindecata. Salina e buna si pt astm si cred ca cea mai apropiata de Bucuresti ar fi Salina Slanic. Nu ai voie cu animale dar poate gasesti o cazare pet friendly. Am mai vazut copii adusi de parinti 10 zile la rand, cu rezultate bune, dar nu mai e o practica obisnuita, ca in urma cu 30-40 -50 de ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading