Povestea unei fete ambiţioase

Pentru multă lume, recesiunea economică din ultimii ani s-a tradus ca „avalanşă de concedieri”, generând, implicit, o perpetuă teamă legată de ziua de mâine. Pentru alţii, însă, a fost un stimul. Au descoperit gustul libertăţii.

Am descoperit-o pe Doina Tecu prin intermediul unei prietene comune, care mi-a recomandat-o drept un PR implicat şi cu iniţiativă. Am băut o cafea împreună şi mi-a povestit despre o serie de proiecte pe care vrea să le transforme în realitate şi despre oamenii cu care poate face toate aceste lucruri. Pentru că, dincolo de teorie, de cursuri de specialitate, de număr de ore muncite şi de drumuri prin oraş, PR-ul se reduce la o chestiune simplă: talentul de a-i face pe oameni să facă lucruri pentru tine.

Iar Doina ştie să determine oamenii să facă lucruri pentru ea. E frumoasă, se îmbracă îndeajuns de elegant încât să remarci, dar nu atât de elegant încât să genereze frustrări; se machiază îndeajuns încât să se pună în valoare, dar nu atât de mult încât să sară-n ochi şi ştie să strecoare câte un compliment în conversaţie pe post de lubrifiant natural al dialogului.

doina3

În 2005, Doina a descoperit mirajul marketingului la Open University, prin cursurile de la distanţă. „Am obţinut cel mai mare punctaj la lucrarea de marketing, care a fost notată în Marea Britanie. Dar mai important e că, descoperind acest domeniu, am înţeles care e zona cu care rezonez. De acolo a început totul. Am continuat cu un curs de comunicare in limba engleză la British Council, apoi m-am angajat”.
Spre deosebire de noi, muritorii de rând, Doina n-a fost silită să trimită zeci de CV-uri la care să nu primească răspuns. A luat primul interviu la care s-a prezentat. A fost angajată iniţial ca assistant manager; dar în numai trei luni, a avansat până în postul de assistant al directorului general, apoi, în încă patru luni, a devenit manager marketing şi PR events. „În timpul acestor luni, am urmat nişte cursuri de leadership. Am precizat de la angajare că îmi doream să intru în zona respectivă, chiar am pus şi o condiţie în acest sens.”
La un an după, Doina s-a mutat la o agenţie de evenimente, pentru că era partea care îi plăcea cel mai mult. Între timp, a început să-şi dezvolte şi un business propriu. Piaţa evenimentelor o captiva; ajunsese să-i cunoască toţi jucătorii şi toate regulile. Părea că şi-a găsit rolul perfect.
„Criza a schimbat radical tot ce ştiam noi despre această piaţă. Bugetele, comunicarea, promovarea… totul s-a schimbat. Totul a căpătat forme noi.”

Evident, prima lovitură, cea mai dură, a fost dată de dispariţia bugetelor. Aşa au dispărut şi o serie de parteneri, de colaboratori. Peste noapte, totul se surpa sub un val de incertitudini. „Am luat o pauză şi am plecat în străinătate. Am aşteptat să se schimbe lucrurile, să apară din nou un context în care să-mi pot desfăşura activitatea. Iar lucrul ăsta s-a întâmplat în 2010.”
Şi-a reînceput precaut activitatea. Întâi, prin intermediul unor colaborări cu companii puternice, stabile ca volum de activitate şi forţă financiară. „Am construit un brand al unei astfel de companii, am organizat evenimente corporate pentru câteva companii de renume de pe piaţă, apoi am implementat un proiect european de promovare în turism. Apoi, mi-am dat seama că am maturitatea şi experienţa necesare pentru a fi pe cont propriu.”
Şi aşa a apărut PR Boutique.
„Întotdeauna am crezut în importanţa proiectelor proprii, care să te reprezinte”.
PR Boutique a luat fiinţă în 2011, o dată cu primul client care i-a solicitat serviciile. Pe ale ei, nu pe ale firmei căreia îi aparţinea. „Am avut nevoie de o entitate prin care să funcţionez. Să-mi creez un portofoliu personal.”
O întreb ce face diferit, ca să se impună în acest domeniu suprapopulat, cel al PR-ului. „Iniţial, m-am specializat pe promovarea locaţiilor de evenimente prin crearea de concepte şi evenimente proprii. De la lansare, la construcţia şi susţinerea unei imagini, inclusiv prin modul de a-şi desfăşura businessul. Dacă, înainte, un restaurant funcţiona prin simplul fapt că avea o uşă deschisă şi un meniu, în momentul ăsta, e insuficient. Consumatorul de time-out nu va merge într-un loc în care nu se întâmplă nimic.”
Nu ţi-e greu să remarci diferenţa dintre un spaţiu care funcţionează aleatoriu şi unul cu un brand şi un mod de comunicare bine definit. „Am creat seri speciale de duminică, călătorii literare, pentru un restaurant de nişă , de exemplu. Alt restaurant s-a branduit cu o atmosferă de chill-out,de muzică de club a la Buddha Bar. Am branduit o cafenea, punând accent pe lumea fascinantă a cafelei, pe bogăţia ofertei şi despre secretele modului de preparare al acesteia.”
Apoi, firma Doinei s-a extins pe booking, serviciu pe care l-a lansat acum, pe 15 mai. „Avem un portofoliu de artişti. Din muzică, teatru, dans. Încerc să găsesc forme noi de extertainment, să avem o abordare fresh în domeniu. Ieşim din tipar, propunând lucruri deosebite. Din păcate, din lipsă de bugete, nu se mai întâmplă atâtea evenimente de amploare, festivaluri şi turnee, ca mai înainte. Accentul s-a deplasat de la clienţii corporate la locaţii.” Drept care, numărul însemnat de contacte din branşă şi networkingul perpetuu, participarea la evenimente specializate, sunt toate în brelocul de chei al succesului. „Îmi aleg cu grijă artiştii. Nu am preluat o listă de la cineva. aşa cum am văzut că fac alţii. Sunt oameni pe care îi cunosc personal, le cunosc activitatea şi în care cred.”
Avantajul acestui nou serviciu, spune ea, e că PR Boutique va oferi, pentru comisionul aferent fiecărui eveniment pe care-l va contracta, şi pachetul de promovare necesar spectacolului, ca free bonus. „Va fi atât avantajul locaţiei, cât şi al artistului”.

Şi, într-un timp relativ scurt, au şi apărut primele cereri, respectiv primele oferte. „Important, în acest domeniu, e să-ţi diversifici în permanenţă propunerile. Şi să găseşti modul just, locaţiile perfecte, oamenii de care are nevoie fiecare proiect în parte. Pe scurt, să găseşti o formulă prin care o idee artistică poate deveni un produs vandabil”.

Subiectul e unul delicat şi dificil,mai ales în România, ţara în care managementul artistic pare un imperiu al morilor de vânt. Dar Doina e un om energic şi pus pe fapte mari; sigur ne va uimi în cel mai scurt timp cu o listă de spectacole care ne vor lăsa cu gura căscată.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. iulicika says:

    Slava Domnului! Ca mai exista si PR-iste profesioniste, ca destule fac breasla de ras. Si bravo! tie, Lorena, ca le scoti la iveala

  2. stelian says:

    felicitari Doina esti cel mai bun PR

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: