Presa de propagandă nu e o noutate

Ieri, am râs un pic în barbă. Tot internetul și mama lui au dat share articolului confecționat în Q Magazine, cu Veo vedetă.

Au dat share, să se minuneze și alții de oroare. Și alții s-au minunat. Au dat și ei share. Așa s-a ajuns, probabil, la sute de mii de vizualizări.

Poanta e precum urmează: când discuți publicitate cu o agenție, iar aceasta îți verifică statisticile, prea puțin le pasă dacă au fost făcute de oameni care dădeau pe dinafară de iubire, sau de oameni foarte supărați. Ai 400.000 de vizualizări? Ești tăticul media, bravo ție, ține niște reclamă.

Pentru că publicitarii nu sunt apostolii adevărului și dreptății, ci niște oameni pe care îi plătesc alți oameni să genereze vânzări unor produse. Punct.

Vrei să nu le bagi bani în buzunar lui Jucan și lui Q-Magazine? Nu le mai da share. E exact atât de simplu. Dă share lucrurilor în care crezi și care te reprezintă, și așa vei direcționa publicitatea spre genul de creatori de content care te reprezintă.

Și mai e un lucru. Cinic dar adevărat. De ce binele pierde frecvent lupta cu răul? Răspuns: pentru că răul e dispus să plătească.

Dacă noi scriem un articol care vă place, 80% dintre voi mă complimentați cu vai ce text mișto și atât. Când PSD dorește un articol de propagandă, vine direct cu suma cu care e dispus să plătească acest articol.

Dacă voi vreți ca noi să scriem despre un anumit subiect, vă e suficient să dați poruncă într-un comentariu sau un mesaj privat: Scrie despre… Ba vă și supărați fleașcă dacă vi se spune că scrisul  despre se numește creație de content și costă x lei.

Când un pesedel sau altul mi-au venit cu propuneri, în perioada când o ardeam mai apolitic moderat și nu era foarte clar în ce direcție mă îndrept, niciodată n-a fost în regim de “ar trebui să scrii despre”, ci de “uite cât avem să-ți dăm”.

Când ai un site cu cheltuieli ușor de ținut sub control, îți permiți să refuzi. Dar dacă mi-aș propune să mă extind? Să iau angajați cărora să le plătesc dări la stat? Să devin revistă online în toată regula? În cazul acela, nu mi-aș mai permite să refuz, pentru că plâng oamenii că nu le-am plătit salariul. Și nu l-am plătit taman pentru că tu ai impresia că “vai ce text fain” ține de cald și că ajunge ca tu să-mi ordoni privat să scriu despre…, ca eu să mă și execut.

Taman de aceea n-ar trebui să ne mirăm așa tare că Jucan o pupă în partea dorsală pe Veo. Spre deosebire de tine, Veo markează banul. Şi prin asta, își face exact presa pe care o doreşte.

Vrei o presă care să arate altfel? Susţine-o la rândul tău. Nu mai sări ca ars când îţi spun că nu, nu mă interesează să mă freci cu invitaţii la bere, oricum nu mă simt confortabil să beau bere cu străini, ci, dacă ţi-a plăcut articolul la care am lucrat, chip in pe paypalul blogului. Am un grup de 2000 de oameni care mă citesc recurent, chiar şi după cele două luni de ban pe Facebook pe care mi le-au făcut cadou postacii aceluiași PSD. Un euro să fi dat fiecare pe lună, şi deja erau 2000. Bani din care puteai lua încă un om şi puteai face treabă să rupi.

Dar cât timp tu nu faci asta, meriţi doar articole laudative la adresa lui Veo, publicate de coana Jucan. Dă-le obligatoriu share, să-i faci şi trafic.

 

 
***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

  1. Exista o solutie: sa postezi cu print screen. Sa nu figureze ca vizualizari/share-uri pt mizerii. Eu semnalez o tampenie, fara s-o legitimez ca trafic.

    Legat de ce zici tu, multi citesc bloguri pt ca sunt gratis. Daca blogurile ar fi pe bani, fie si 1 euro/luna, o persoana nu ar mai citi 50 de bloguri intr-o luna, ci 10. Si s-ar putea sa ai surpriza sa nu te regasesti printre cele 10.

    Oare asta ti-ai/ne-am dori?

    • Lorena Lupu says:

      Sincer, în secunda în care un om îmi spune că n-ar plăti pentru contentul meu, se introduce singur pe lista de miză zero.

  2. m says:

    Ce e bine cu dancila e că da încredere de sine unor oameni. Pai daca aia poate fi prim ministru, eu pot fi împăratul universului. Sau măcar al unui județ?

  3. RB says:

    am citit articolul, am vomitat in mine si am vrut sa ii dau un share. apoi am zis: de ce sa le fac eu trafic astora? si am renuntat la idee. in schimb, am dat un share articolului tau 🙂

  4. Pia Matei says:

    La altii am vazut prin paypal sau patreon optiunea de plata recurenta, dar la tine nu am gasit-o, ai incercat varainta asta? Ca eu as plati cu drag, dar memorie nema si in loc sa trimit in fiecare luna de fapt e o data la 3-4.

  5. Pia Matei says:

    Eu as folosi sigur optiunea, poate s-a mai obisnuit lumea intre timp

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading