Să sărbătorim viața!

N-am avut zile de naștere prea frumoase în copilărie. Nici taică-miu, nici maică-mea n-au fost genul care să pună întrebarea simplă: Ce vrei să faci de ziua ta? În puținii ani în care taică-miu a fost cu noi, ziua de naștere însemna prăjitură la cofetărie. Aia era ideea lui de petrecere, și era obligatoriu să fie și a mea. După divorț, ideea maică-mii a fost și mai boring: sandvișuri și câțiva vecini acasă. Pentru adulți, cumpăra de băut, noi, copiii, trebuia să ne mulțumim cu apa minerală cu care își făceau ei sifoane.

Cadouri erau obiecte utile: îmbrăcăminte, cărți necesare pentru programa școlară. Primul cadou pe care mi l-am luat pentru plăcere personală a fost după 14 ani și a fost un CD cu muzică „originală” – hint, tot piratată. Așa era epoca.

Nu e de mirare că mi-am urât cu spume copilăria și că abia am așteptat pragul miraculos de 18 ani s-o întind de acasă.

Dar, în urma acestui tratament, m-am deprins să-mi ascund și să-mi ignor ziua de naștere. Trece timpul, mai împlinesc un an, poate că de mâine voi fi bătrână, chestii de genul. Știți clișeul ăla cu „ce sărbătorești de fapt de ziua ta? Faptul că ești cu un an mai aproape de moarte?!”

Numai că anul ăsta mi-au tot murit cunoscuți. Cunoscuți mai în vârstă. Cunoscuți de vârsta mea. Chiar cunoscuți ceva mai mici, cum a fost DJ Lalla.

Cumva, chestia asta m-a făcut să-mi dau seama cât de ingrată sunt de fapt cu acest cadou prețios. Viața. Fiecare zi de naștere e un semn că încă exiști. Că încă ai libertatea de a îmbrățișa alți oameni. De a ține în brațe o pisică pufoasă și torcăcioasă. De a scrie. De a crea. De a face miracol fugar cu o cutie de farduri. De a recita o poezie pe TikTok, să se mire puștanii din ziua de azi că n-are rimă. De a împărtăși o glumă cu cineva care-ți înțelege umorul. De a bea vin roșu. De a asculta un podcast. De a cumpăra suplimente cu magneziu. Da, într-o zi ești tânăr și deodată te pomenești că folosești Black Friday să-ți cumperi magneziu și ulei de pește la reducere de la Farmacia Tei. De a visa că vei crea un spectacol minunat. De a face mici minuni de viață cotidiană. De a da încredere altora, pentru că ai un site destinat femeii din România, care are nevoie de încredere ca de aer.

Și toate gândurile astea mă fac să cred cu tărie în faptul că ziua mea de naștere merită sărbătorită. Nu sunt cu un an mai aproape de moarte, pentru că moartea poate veni în orice clipă.

Am mai supraviețuit un an. Am mai trăit cum am dorit eu încă un an. Și în continuare sunt fericită cu toate alegerile mele.

Poate că ziua mea de naștere n-a fost importantă pentru nimeni cât timp eram copil. Poate că nu s-a deranjat nimeni să mă întrebe ce îmi doresc de ziua mea.

Dar medalia asta are și un revers.

Acum, de ziua mea, fac NUMAI ce îmi doresc, și nu depind de aprobarea, validarea sau permisiunea nimănui.

Iar dacă asta nu e o poveste de triumf, nu știu ce e.

***

În mod normal, aici îți povesteam că poți susține site-ul cu o cafea, dar azi, fiind sărbătoarea mea personală, aș prefera un pahar de vin roșu sec. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

17 Responses

 1. Roxana says:

  La multi ani, Lorena! Ma bucur de fiecare zi SI pentru ca-ti citesc textele inspirate! Iti multumesc pentru ele!

 2. e.o. says:

  Lorena, știai că Cobra Tate apare la o emisiune intitulată ”40 de întrebări”, unde este considerat un influencer și nu un infractor?

 3. DD says:

  La multi ani, fată draga! Luminezi si faci lumea asta un loc mai bun!

 4. Ana G. says:

  La mulți ani! Îți mulțumesc pentru felul în care scrii. 🌹

 5. Alexia says:

  La mulți ani, Lorena! Să-ți fie viața plină de afecțiune și de inspirație în continuare!

 6. Cineva says:

  La multi ani Lorena ! As dori tare mult sa mai scrii o carte inafara de alea 4 ! Sanatate si iubire !

 7. Conchita Lopez says:

  La multi ani, Lorena!
  Iti doresc numai bine si iti multumesc ca tii acest blog pentru noi, cititorii.

 8. Anca Zeciu says:

  Ca orice sagetator adevarat spui ce simti fara retinere….asta imi da si mie curaj sa fiu cine sunt fara teamă…Hai sa fim! La multi ani pentru toate zilele care au fost, sunt , vor fi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading