Te dăm afară din etnie

Am intervievat-o cu ceva timp în urmă pe Antonella. La momentul ăla, era doar o persoană străină, dar simpatică, din lista mea de Facebook, cu care ne mai dădeam comentarii, şi pe care am vrut s-o susţin în faţa hate-ului spălat pe creier de la diverşi gigei de pe net, biomasă inutilă care îşi găseşte raţiunea existenţei în “ce răutate am mai făcut noi astăzi”.

Cred sincer că orice om are dreptul să aibă un vis, să lupte pentru un vis şi, în măsura în care tu nu crezi că omul respectiv e potrivit pentru funcţia X, poţi s-o arăţi în cabina de vot, în niciun caz prin hărţuire, reporturi şobolăneşti care să-i închidă pagini, mesaje private bădărăneşti şi alte şicane tipice gherţoiului român.

Între timp, văd cu câtă tenacitate iese femeia asta, de una singură sau cu o mână de voluntari, la stradă să obţină semnături, cu câtă îndârjire luptă pentru ceea ce-şi doreşte, şi cum caută să-şi perfecţioneze comunicarea şi manierele, pentru a fi un răspuns cât mai bun la nevoile oamenilor, iar asta mă umple de o formă nouă de respect pentru ea.

Apoi, mai e un lucru.

Luăm o femeie “autentică”, pe Gabriela Firea. (În măsura în care deţinerea unui vagin te face să fii femeie.) Cu ce discurs vine ea în campanie. Cu un discurs care calcă în picioare demnitatea femeii, şi o plasează “în spatele bărbatului puternic”.

România are nevoie de femei politicieni care să spună şi să demonstreze contrariul: că o femeie poate fi pe locul 1, că trebuie să lupte şi să muncească perseverent şi cu implicare să fie pe locul 1, şi că locul unei femei conştiente de valoarea ei nu e în spatele nimănui, ci în poziţia de vârf, dacă ea îşi doreşte asta.

Dacă e nevoie ca acest discurs să fie promovat de o femeie trans, pentru că cele “autentice” sunt prea laşe şi speră că au de câştigat dacă fac sluj bărbaţilor trăgând în jos alte femei, asta e situaţia. Dacă noi nu ştim să luptăm pentru noi şi una pentru alta, bine măcar că există femei trans să facă treaba în locul nostru.

Eşti femeie în politică? Reprezintă, susţine şi apără în morţii mă-tii femeile, sau marş în plm la cratiţă şi dă exemplu de nevastă tradiţională de acolo.

Dar poate cea mai dezamăgitoare mizerie pe care am văzut-o  recent e momentul când i-a scris un coetnic rom Antonellei, s-o dea afară din etnie.

Asta îmi aminteşte de bancul ăla celebru cu cazanele de smoală în iad, şi cum la români nu e nevoie de pază, pentru că, de cum începe unul să se ridice puţin, restul sar să-l tragă înapoi.  Atât de valabil şi în cazul etniei rome.

Să-i scoţi ochii că s-a prostituat, în condiţia în care sex workul este practicat de un număr atât de mare de reprezentante ale aceleiaşi etnii, mi se pare o abjecţie, o ipocrizie şi o nesimţire.

Poate dacă n-o scoteau de la şcoală la 14 ani, poate dacă n-o obligau să se însoare silit cu o femeie, ignorând faptul că nu arătase nici un fel de interes sexual faţă de femei vreodată, poate dacă n-o băgau cu forţa la spitalul de boli nervoase să se sustragă de obligaţii financiare pe care şi le-au creat singuri forţând o nuntă vizibil inutilă şi dăunătoare pentru o persoană transgender, poate dacă o lăsau să înveţe o meserie potrivită şi n-o trăgeau în jos, nu ajungea pe stradă.

Nici un copil nu se naşte cu idealul că o să facă sex work.

Ţine de părinţi să-i ofere RESURSE ŞI OPŢIUNI care s-o îndrume spre o carieră respectabilă. Şi nu, insultele şi bătaia nu sunt resurse şi nici opţiuni.

În loc să lătraţi o femeie pentru că a fost silită de lipsa de oportunităţi şi sabotajul generalizat să se întreţină prin corpul ei, mai bine vedeţi ce faceţi pentru propriile voastre fetiţe.

Că dacă nu le ajutaţi financiar, voi ca părinţi, să aibă un viitor stabil, să aibă o profesie din care să trăiască şi să nu depindă de un gogu care nu e garantat că le va trata bine, riscaţi să le adunaţi şi voi de pe marginea trotuarului.

Şi nu e vina lor. Trebuie să supravieţuiască într-un fel.

Iar dacă Partida Romilor sau orice altă asociaţie similară au eşuat să aducă rezultate vizibile în domeniu, aş zice că e un semn că mai e nevoie şi de alţii.

Lăsaţi capra vecinului în pace şi, dacă o mulţime de femei dintr-o comunitate se orientează spre sex work: meditaţi lung şi responsabil asupra adevăratei probleme:

CE ALTERNATIVE VIABILE ŞI DECENTE LE OFERIŢI. 

Dacă răspunsul e “nimic”, sau după caz “abuz”, haipa, haimarş şi hailarevedere.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. anca says:

  imi pare rau ca nu am domiciliul in sectorul 2. o semnatura de la unul/una cu domiciliul in alt sector nu cred ca ii e de folos Antonellei, nu?

 2. Didi says:

  Uite, pe mine doamna m-a convins. Se poate semna si online?

 3. ana says:

  stau in sect 4, din pacate. toata admiratia, sa candidezi intr-o tara care uraste minoritatile de orice fel arata un curaj formidabil. sper sa fie deschizatoare de drumuri si pentru altele/altii

 4. nu latram nimic, dar cand te imbraci asa, in cover, ca sa doresti sa fii politiciana, nu prea se potriveste.
  Ori te prezinti fix ca ceea ce tintesti sa fii, ori doresti sa fii escorta, si atunci asa te imbraci.

 5. ana says:

  serios, exista o uniforma pentru politicieni? unii n-au alta preocupare decat sa care permanent un pat al lui procust. dupa logica asta, madam firea si altii ca ea sunt politicieni ok

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger