Test: Cât de eficientă e dieta ta?

Când întrebăm ce anume determină eficienţa unei diete, multă lume tinde să spună: viteza cu care slăbim. Din păcate, viteza cu care slăbim primele câteva zile nu e decât greutatea apei pe care o eliminăm din corp. Nu e o slăbire reală. Ceea ce izbuteşte însă să determine e o reacţie de autoapărare a corpului, care se va apuca să depoziteze în disperare, pentru că va crede că a venit foametea mondială şi că va trebui să reziste din resurse proprii luni în şir.

Rezultatul: vom fi mai graşi în scurt timp decât înainte de a începe dieta.

Aşadar, hai să stabilim eficienţa unei diete prin modul în care ne remodelează corpul, menţinându-ne sănătoşi şi tonifiaţi fizic în acelaşi timp. Accentul să nu fie pe viteză, ci pe starea ta de bine.

1) Îţi permite să mănânci când îţi e foame? 

Nu poţi funcţiona ca un om normal, cu un job sau mai multe, cu familie acasă şi cu treburi de făcut, dacă îţi chiorăie stomacul şi senzaţia de foame îţi ia minţile. Când rage foamea în tine ca dragonii lui Daenerys Targaryen, nu poţi fi productiv, nu te poţi concentra, nu îţi vin idei şi nu ai relaxarea necesară să le pui creativ în practică, iar dacă ai de făcut ceva ce presupune precizie sau calcule, o să ţi se încurce cifrele în cap.

Foame: not good. 

Apoi mai sunt şi genul hangry: când le e foame, tună şi fulgeră de ies scântei. Să încerci comunicare raţională cu aceştia e ca şi cum ai încerca un dialog amiabil şi pertinent cu wights-ii Regelui Nopţii.

Ca să nu punctez că foamea va crea o obsesie din ce în ce mai accentuată pentru mâncare, şi la un moment dat, când vei fi cu garda jos, o să taberi în prima cofetărie şi o să înghiţi zece prăjituri pe nemestecate.

Cura de slăbire prin înfometare e un drum lin şi fără gropi ce duce direct în ghearele bolilor de toate tipurile.

2) Îţi permite o combinaţie echilibrată de proteine, grăsimi sănătoase şi carbohidraţi neprocesaţi cu fibre la fiecare masă? 

Pe orice supliment alimentar, de la vitamina C la multivitaminele Centrum, scrie acelaşi lucru: PRODUSUL NU ÎNLOCUIEŞTE UN REGIM ECHILIBRAT. De care regim, dragi copii? Echilibrat. În ce sens echilibrat? În sensul că oferă cantităţi rezonabile din tot ce îi trebuie organismului tău.

Enter regimurile un-singur-grup-de-alimente-pe-zi. Care îţi permit mai multe zile la rând doar O grupă de alimente. Ceea ce creează carenţe în organism şi, implicit, diverse potenţiale boli. Lipsa proteinelor determină pierderea masei musculare şi facilitează fracturile oaselor, compromite imunitatea şi generează apetit accentuat. lipsa lipidelor duce la o stare perpetuă de oboseală psihică, reglarea defectuoasă a temperaturii corpului (o stare continuă de frig) şi deficienţă de vitamine liposolubile, A, D, E şi K, şi lipsa carbohidraţilor duce la pierderea energiei de zi cu zi.

3) La câte mese lichide te obligă pe zi? 

Multe diete se bazează fie pe shakes dizolvabile în apă, fie pe detox cu sucuri de legume şi  fructe.

Problema unei mese lichide este următoarea: indiferent cât e ea de bună, de doldora de nutrienţi şi de promisiuni măreţe, creierul tău nu o va înregistra ca pe o masă completă, ci ca pe ceva de băut. Și nu va apărea senzația de sațietate care ar veni în mod normal dacă aceeași cantitate de nutrienți ar fi fost servită în formă solidă.

Drept care, revenim la punctul 1: foamea. Foamea disperată, chinuitoare, agasantă.

4) Cât de radicală e dieta ta în interdicțiile ei? 

Poate că o dietă mai necruțătoare în reguli are impact mai rapid, dar dacă nu locuiești în turnul tău de sticlă, ci duci o viață normală de om care are mamă, tată, rude, prieteni, copii, petreceri de diverse tipuri, ne e clar că nu e realist să ți se spună că nu ai voie nici măcar un biscuit niciodată.

Că dacă ai mâncat un biscuit, gata, s-a terminat șmecheria.

Genul acesta de radicalism nu face decât să deprime și să demoralizeze oamenii care nu sunt obișnuiți cu acest gen de disciplină de fier.

Și atunci, o dietă realistă îți va permite porții mici din plăcerile tale vinovate, sau va căuta să lucreze cu tine să-ți ofere rețeta mai puțin calorică.

5) Încearcă să-ți bage pe gât anumite ore la care e bine / nu e bine să mănânci? 

Oamenii sunt diferiți și au ritmuri interne diferite. Eu de exemplu nu pot mânca micul dejun nici dacă mă afurisești, în schimb, mi-e foarte foame și poftă de mâncare seara. Orice dietă care dă cu pumnul în masă că dimineața trebuie să crăpi în tine iar seara să nu mănânci nimic după ora 6 mi-e total imposibilă.

Dieta potrivită pentru tine e elastică și adaptată la nevoile tale individualizate. E bine pentru organism să mănânci la exact aceleași ore în fiecare zi, că așa educi animalul din tine să aștepte furajul la orele x și y, și să nu aibă pusee necontrolate de foame din senin. Dar orele sunt cele pe care le cere corpul tău. Fă-ți o favoare și ascultă-te.

Și am observat că dacă seara mănânci ușor: un iaurt în care adaugi un pumn de mix de semințe sau un file de pește cu o formă oarecare de legume alături, dormi bine și te și simți sătul, vesel și relaxat.

6) Încearcă să-ţi impună anumite produse “speciale pentru dietă”. 

Batonaşe, diverse prafuri, pastiluţe.

Numai cu produsul nostru revoluţionar deveniţi inversul lui Făt Frumos: vă micşoraţi într-o zi cât alţii în zece.

90% nu funcţionează, iar cele 10% care funcţionează vin cu efecte secundare dubioase, pentru că au în compoziţie diverse substanţe psihoactive. Cum era defunctul Regenon, un produs de la care chiar slăbeai de umblai cu pietre în buzunar să nu te ia vântul, dar asta pentru că amfetamina din compoziţie te spărgea mintal şi uitai de foame. Apoi, vorbeai singur pe stradă cu prietenii tăi imaginari.

7) Cum te simţi în timp ce ţii această dietă? 

Sigur, e un anumit nivel de disconfort să-ţi obişnuieşti corpul cu porţii mai mici sau cu alimente noi. Dar compară asta cu sfârşeala cumplită, iritarea şi sentimentul că mai ai puţin şi mori, specifice câtorva dintre versiunile de mai sus.

Cu dieta potrivită, ai energie şi eşti funcţional. Sau nu e dieta potrivită.

8) Ai putea să ții această dietă pe tot restul vieții? 

E deja un lucru știut de toată lumea și de mama lor că o dietă de tip mănânc-frunze-șapte-zile nu-și va păstra efectele după ce revii la tobă și caltaboș, dimpotrivă. Nici o dietă nu are cum să se conserve înlăuntrul făpturii tale în mod miraculos, ca amintirea primei iubiri, în timp ce tu bagi în tine ca-n vagon.

Dieta perfectă pentru tine e aceea pe care o poți ține pe tot restul vieții, realist și corect, cu valori nutriționale depline pe număr minim de calorii, bucurându-te de ceea ce mănânci.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Andra says:

    Interesant, multumesc pentru informatie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading