Să nu fim mai buni

Am citit ştirea aia cu poliţia franceză care a obligat o musulmană să-şi scoată burkini-ul pe plajă la Nisa, să se asigure că nu ascunde dedesubt vreo jucărioară care să arunce în aer jumătate din turişti.
Sub ştire, toată Europa se adunase să facă ah şi oh, să se vaiete şi să se aolească de zor la intransigenţa gaborilor care persecută o biată femeie.
Acum să ne imaginăm ştirea invers. Să presupunem că o europeancă şi-ar fi permis să poarte un costum de baie tipic vestic în ce capitală musulmană vreţi voi. Şi ar fi arestat-o poliţia – înainte ca vreun ciumete să sară cu violul, că, nu-i aşa, femeia e o simplă marfă, iar dacă e şi ghiaură, e o marfă stricată din oficiu.
Cum ar fi sunat comentariile confraţilor musulmani? Probabil ceva în linia lui “Aşa i-a trebuit, târfa din vest! Femeile alea nesimţite care au tupeul să se creadă oameni, care au tupeul să creadă că e dreptul lor să decidă cu cine şi-o pun şi care au tupeul să se despoaie public, să ne ia minţile!”
Simplul fapt că intransigenţa lumii arabe e insuportabilă e dovedit de valurile periodice de emigranţi. Oamenii ăia fug de propria lor lume, pe care o percep ca opresivă şi ameninţătoare. Numai că, ajunşi în blânda şi toleranta Europă, au o amnezie ciudată. Uită cât de opresivă şi ameninţătoare era lumea de care fugeau şi încearcă să aplice asupra europenilor ceea ce au primit ei acasă.
Ocupă cartiere în care instaurează legea sharia, hărţuiesc localnici şi agresează sexual femei. Nu fac nici un efort să se adapteze la cultura, valorile şi obiceiurile lumii care le-a oferit găzduire, ci încearcă s-o modeleze după regulile lor.
Ei, bine, pentru Europa, s-a cam terminat cu politica blândeţii şi cu întoarcerea celuilalt obraz. E timpul să ia măsuri ferme şi brutale, sau să se lase asimilată de invadatori.
Să ne imaginăm că primeşti un om în casă, de milă, că i-a fost incendiată casa de tâlhari. În loc să-ţi aprecieze mâna întinsă, omul începe să-ţi comande ce să faci, să te pipăie în locuri intime şi să-ţi spună ce să ţii în frigider şi ce nu.
În condiţiile astea, ce faci? Întorci celălalt obraz? Sau îţi impui autoritatea de proprietar?
Da, e momentul ca musafirii să primească o lecţie de adaptare. Tu te iei după noi, nu noi după tine. Iar dacă eu nu pot purta bikini la tine-n ţară, nici tu nu poţi purta burka la mine-n ţară.
Aşa poate îţi aminteşti cum era să fii recipientul abuzului şi înveţi că e un lucru neplăcut. Pe propria-ţi piele. Odată pentru totdeauna.

Foto: Vantagenews.com.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

15 Responses

 1. Alexandra D says:

  PERFECT!!!!

 2. Razvan says:

  Concluzia e buna, dar rationamentul e slab. Iata de ce:

  1. Generalizezi cu privire la imigranti si ii incadrezi intr-o imagine stereotipa. “Imigrantii fac si dreg”. Imigrantii (ca si orice alt grup) trebuie luati ca indivizi si judecati in parte.

  2. Libertate inseamna ca ai voie sa te imbraci fix, dar fix, cu ce vrei tu. Inclusiv cu burka. Lipsa de libertate inseamna ca esti *silit* sa te imbraci cu ce vor altii, in ciuda vointei tale. E un stat trist ala care dicteaza ce *n-ai voie sa porti*. Inca si mai trist, daca el apare intr-un loc ce se pretinde democratic.

  2.bis: No, cat de lipisite de libertate sunt femeile musulmane in Arabia Saudita (si alte locuri asemenea) este discutabil, in sensul ca 5% din ele s-or simti oprimate ca n-au voie sa mearga imbracate europeneste pe strada. Insa restul de 95% probabil ca n-au nicio problema cu asta si li se pare firesc.Feminismul vestic bate moneda si le incearca sa le bage in cap ca sunt nefericite si exploatate de barbati, dar majoritatea nu se simt asa. Nici nu e nevoie sa ne uitam la musulmani. Mergi la tara si vezi cate femei din Romania (da?) ar fi total deprimiate sa le obligi sa nu mai poarte basma. Cate femei, considera ca daca a te epila si a merge in fusta scurta si fara basma este dovada clara ca esti curva.

  3. “Ori suntem golani, ori nu mai suntem”. Ori acceptam ca noi in Europa avem o istorie si o cultura crestina, ne-o asumam, ne mandrim cu ea si defilam cu ea (fara sa negam contributia altor religii/popoare ne-europene la cultura noastra: evrei, arabi/nord-africani, etc), caz in care mi se pare absolut normal sa le spui astora cu burka in cap: “Frate, ai venit la mine acasa, asta e cultura si traditia mea, o accepti asa sau pa”. Ori facem parada de democratia liberal-seculara si multiculturalism (importat de peste ocean si inghitit fara digestie) caz in care faza cu interzisul burka pe plaja e o timpenie (vezi punctul 2). Altfel devine penibil sa facem marsuri pentru culorile curcubelui (de ex) sa ne dam de ceasul mortii cu drepturile minoritatilor – mai ales LGBT – dar cand vine vorba de cele ale minoritatilor mai musulmane asa… piua.

  4. Daca te plimbi prin Antwerp vezi o gramada de evrei orotodocsi. D’aia cu barbi, cu zulufi, cu palarie si tunci negre. Femeile lor tot acoperite sunt (e drept ca li se vede fata)… NO.. estetic arata la fel naspa ca musulmanii cu uniforma. Sau astia sikh cu turbane la barbati si salvari la femei. Sau amish menonites in America. Toti arata ca dracu, put ca dracu a transpiratie (iti imaginezi ce e vara pe sub toate caftanele astea) si sunt ciudati pentru o majoritate. Care majoritate umbla si ea tot in uniforma, dar uniforma de “vestic” = blugi si tricou, rochie si sandale +/- cateva variatii. No, daca te iei de curul musulmanilor pentru cum se imbraca, -din perspectiva democratiei – de ce nu te iei si de curul astorlalti?

  Asa ca – de dragul logicii – ar trebui sa ne hotaram: ori cu democratia liberala ori cu christian cultural heritage. Eu unul, n-am un raspuns, doar sesizez contradictia.

  Cele bune,
  Razvan

 3. Laura Thomas says:

  Excelent text. Scurt si cuprinzator! Locuiesc in Portugalia intr-un oras cu plaja. Zilele astea in dreapta mea facea baie o cucoana intr-un burkini negru. M-am inspaimantat. Mi-a fost teama. Sincer. Daca au ajuns deja aici unde in trecut se termina pamantul si harta lumii, in 10 ani o sa fiu eu singura pe plaja in bikini inconjurata de fantome negre si ude. In alta ordine de idei. Daca decid sa merg in vacanta sau sa merg la lucru in tari musulmane ma informez inainte care sunt legile, cum trebuie sa ma comport si cum trebuie sa ma imbrac. Incerc sa ma adaptez si sa respect modul lor de viata. Asa ar trebui sa faca si ei cand vin intr-o tara straina care are alta legislatie si obiceiuri. Sa le respecte. Ori ei nu respecta nimic. Li se cuvine totul. Iar noi suntem milosi si plini de bunatate. Si ne-am fript rau de tot dandu-le prea multa libertate. :/

 4. Mirandolina says:

  absolut asa. Daca am decenta sa nu umblu in maieu cu bretele fara sutien pe strada in tarile musulmane, ca e firesc sa respecti legea locului, atunci sa se aplice si invers. Nu sa umble deghizati. In casa lor, treaba lor ce fac, in spatiile publice, nu.

 5. Razvan says:

  Imi cer scuze pentru typos. Mai aveam o remarca, intrucat am uitat esentialul 🙂 :

  A interzice burka inseamna a trata un efect si nu cauza. Educatia laica bazata pe stiinta, eliminarea coercitiilor impuse de religie (genul pedepselor daca nu aplici anumite reguli) prin taxarea lor dpdv legal ca abuzuri la libertatea persoanei, posibilitatea ca femeile abuzate sa poata raporta abuzul, sa fie protejate si abuzul sa fie pedepsit, asta inseamna sa te duci la cauza.

  Eu vreau sa vad ca nu mai avem atat de multe proaste care sa mearga cu burka/niquab/basma, nu pentru ca e interzis legal, ci pentru ca inteleg ele ca a) nu sunt obligate sa, b) arata ca dracu cu, si c) incearca sa se integreze in cultura locului de adoptie (fa in Roma ce fac romanii).

  Asta e o chestie mult mai grea si mai de durata, insa numai asa, mergand la cauza, poti sa scapi de asta. Nu cu paleative.

  Situatia e foarte similara cu interzisul cartilor. Interzicem Mein Kampf (de ex), pentru ca face apologia urii si apoi vorbim de virtutile libertatii de expresie, pentru ca suntem niste cretini ipocriti, care nu inteleg nimic din istorie (cand a fost interzicerea unui text eficienta… like.. never?). Stergem conturi de Twitter cu propaganda ISIS, inchidem moschei, etc, etc., in schimb punem ZERO in educatia oamenilor. ZERO. Tinem populatia indobitocita, cu programe tv cu curve si dezbateri cretine, cu cine a mai futut pe cine si de ce, si pe urma ne miram ce teren fertil prinde samanta urii si extremismului.

  Pe vaca aia de Marie LePen, nu a arestat-o nimeni pentru incitare la ura (de ex.).

  Acest post este o pledoarie pentru educatie. Numai educand oamenii poti scapa de toate astea. Cand scoti omul, cand il ridici din prostie, ignoranta si mizerie, cand il inveti gandirea critica. Nu cu pansamente d’astea cretine care nu rezolva nimic.

  Scuze, daca am abuzat prea mult de spatiul blogului tau.

  Cele bune.

 6. Stroescu Diana says:

  De aia mi-au fost mie dragi rusii.Au spus clar ca de vrea careva la ei in tara trebuie sa stie din capul locului ca se va supune legilor ,obiceiurilor si religiei rusesti.Altfel pa,la revedere.Noua ne-au trebuit nu-s cate atentate si nu-s cati morti si raniti ca sa ajungem la concluzia asta.N-or fi rusii cei mai buni de pe pamant,dar in situatia asta trebuie sa recunosc au reactionat logic.Ai dreptate si sper ca macar acum in al spelea ceas sa avem si noi o reactie alta decat asta de veniti noi abia va asteptam si va primim cu drag sa ne aruncati in aer,sa ne violati femeile si sa va impuneti religia.Nu puteam trai linistiti fara voi!

 7. Stroescu Diana says:

  Apoi eu recunosc nici de s-ar duce la nudisti n-as avea inrcedere in ei ca de-s kamikaze si-si baga bombele prin cine stie ce orificii anatomice?

 8. Alexandra D says:

  Dupa cate am auzit in Franta s-ar fi interzis purtatul burkai in spatiile publice.

 9. Dan says:

  Razvan – principial ai dreptate, educația e cheia. Dar educația e un proces de durată iar timpul nu e chiar în favoarea noastră, a europenilor. Deja sunt mulți, deja sunt corupți de violența mediului în care au crescut. Educația, pentru a fi eficientă, se face de timpuriu, de la vârste mici. Pentru cei mari, cu regret, dar n-a rămas decât constrângerea. A da jos voalul ăla e un prim ordin de aliniere la regulile civilizației în care trăiești. Sigur, libertatea înseamnă ȘI a purta ce ai chef. Aici însă vorbim de simbolismul gestului din spatele renunțării la un veșmânt. Renunți nu la burka ci la privilegiul de a-i sfida pe ceilalți impunându-le inclusiv vizual valorile tale exclusive. Pentru ca despre impunerea unor valori islamice e vorba pana la urma. Pare ciudat daca nu cunosti putin lumea islamica dar purtarea acelui vesmant nu inseamna doar manifestarea aderarii la o religie ci și o formă ușoară de dispreț social. Obsesia Islamului nu este de a trăi în pace în religia/obiceiurile tale ci ca steagul verde al profetului să fâlfâie intr-un final peste toate capetele care n-au apucat să fie tăiate ale “necredincioșilor”. Care ar urma sa fie convertiti câți vor mai fi rămas în viață. Vorbim de o ideologie in vesnica cautare de adepti si de convertire, expansionista prin definitia ei dar si prin modul de comportament al adeptilor.

 10. Chiar foarte intamplator am dat de acest articol si evident ca reactia naturala ar fi: “Da, ai perfecta dreptate! Asta merita nenorocitii astia” sau “Esti o imbecila bigota care nu esti cu nimic mai puna ca cei din ISIS”.

  Nu vreau sa fie o pura reactie, ci mai degraba un prilej de a cugeta. Uite – ce zici tu deja se intampla: vin europenii in Egipt, Tunisia, Emiratele Arabe si se scalda pe plajele lor in bikini. Cu mici exceptii, n-au existat probleme. Nimeni nu i-a fortat sa poarte burkini. Cu toate ca sunt atentate teroriste, nu ei vin cu armatele in Londa si Paris, ci occidentul cu armatele in Bagdad, Tripoli si Cabul. Cu toate ca zicem ca vin sa traiasca dupa legea sharia in Europa, anume europenii ii forteaza sa plece in cautarea unui loc mai bun fiindca le distrugem economiile si tarile.

  Chiar gandeste-te – nu exista niciun arab care vrea sa moara cu o bomba pe piept. Daca o face – e din disperare, fiindca nu mai are alte optiuni in viata. Nu vreau sa victimizez oamenii bolnavi, nici sa validez actiunile lor, dar daca tot Biblia o aparam, de ce ne uitam la paiul din ochiul altuia?! De ce incercam sa adunam o noua cruciada, in loc sa gasim armonie in coexistenta? Ori crezi ca arabii din franta nu sunt si ei o consecinta a colonialismului? Ori crezi ca bunastarea Europei nu e o consecinta a faptului ca secole la rand Europa a saracit restul lumii?

  E trist ca discutam burkini si cum inca o femeie a fost abuzata (sub inca unul din multiplele pretexte), iar tu, femeie fiind, nu vrei sa vezi asta. E trist ca naste xenofobia, iar multi stau in primele randuri si aplauda. Nazismul german era aplaudat si el la timpul sau…

 11. Nautilus says:

  Razvan: “Stergem conturi de Twitter cu propaganda ISIS, inchidem moschei, etc, etc., in schimb punem ZERO in educatia oamenilor. ZERO. Tinem populatia indobitocita, cu programe tv cu curve si dezbateri cretine, cu cine a mai futut pe cine si de ce”

  Contraexemplu: tatăl criminalului din Orlando spune “îi ura pe homosexuali de când a văzut unii pe stradă în fața nevestei și copilului său”.

  Din câte s-a aflat mai târziu despre obiceiurile la orizontală ale criminalului, asta nu e tocmai adevărat. Şi chiar dacă ar fi fost adevărat, nu are logică. Ar fi însemnat ca tipul să plănuiască luni de zile un atentat, să îşi procure bani, arme, acte false şi alte bunuri, numai fiindcă a văzut într-o zi pe stradă pe unii pe care i-a crezut homosexuali.

  E ca şi cum ai vedea un raket moldovean furând un portofel pe stradă şi ai strânge arme şi cele necesare să te duci să faci un atentat la Chişinău.

  Nu. Tipul a spus asta către presă (NU către poliţie sau procurori) fiindcă ştia că există un grup social numeros printre americani şi europeni care l-ar susţine, atâta vreme cât aud de la el ceea ce vor să audă.

  Ceea ce vor să audă poate fi: homosexualii trebuiesc împuşcaţi în stradă. Dar poate să însemne şi că sărbătorirea Halloweenului trebuie pedepsită cu arderea de viu a celui care o face. Lucru care l-a spus un rromân verde, ortodox de pe vremea păgânului Burebista. Sau că un club e un templu al Satanei menit să îi lipsească pe oameni de ruşine. Lucru pe care l-a spus rromâ… moldoveanul verde Savatie Baştovoi.

  Există un grup social de europeni şi americani care îi cred pe musulmani a fi nişte creaturi cu o moralitate superioară. Din punctul lor de vedere, musulmanca îmbăsmălită e un fel de sfântă. Ca şi ţigăncile neoprotestante, care nu se machiază, poartă fustele lungi până la pământ, cămăşuţă încheiată până la ultimul nasture ca la uniforma de pionier şi sandale de elevă din anii 1980.

 12. LadyRose says:

  Nu anticipam c-o sa dureze…

  http://www.realitatea.net/scandalul-burkini-decizia-de-ultima-ora-a-justitiei-franceze_1977180.html

  Sunt, totusi, nehotarata… desi absolut pertinente si de bun simt argumentele tale… cred ca intoleranta irationala n-ar trebui sa fie platita neaparat cu aceeasi moneda…
  Personal, nu ma intereseara si nu ma deranjeaza o femeie imbracata in burkini… De ce s-o dezbrac? doar pt ca e tarlaua mea si pentru ca POT? Si pentru ca si ei imi trateaza injositor femeile cand sunt in tara lor?
  E, oare, un motiv suficient? Personal, tind sa cred ca s-a legiferat haiducia, razbunarea si paranoia…
  Si doar oportunist, acolo unde-i doare mai tare pe islamici … Pentru ca altfel, circula prin toata Europa barbati si femei cu fuste si rochii si voaluri pe sub care se poate ascunde si “Little Boy” si fra-su…

  Si mi se pare vag ipocrit ca noi, ca si socientate europeana (clarificare necesara ca sa nu-mi sari in cap ca e atatc la persoana)… militam si legiferam toleranta fata de gay, dar ne deranjeaza cum se imbraca araboaicele la plaja… Adica….serioooos? 🙂

  Si mi se pare trist de inconsecvent sa deplangem Holocaustul, dar sa nu vedem cat de usor poate degenera situatia de acum in…aceeasi Marie cu alta palarie…

 13. ZYX says:

  Problema cu musulmanii (arabi sau nu) este ca indiferent de cat de bine s-ar adapta profesional (in America, spre ex., foarte multi musulmani sunt doctori / dentisti excelenti), ca mentalitate ei raman mult in urma si din anumite pdv sunt diametral opusi noua. Eu am stat printre ei, din anumite imprejurari si pot spune ca ii cunosc relativ bine, inside-out, mai bine decat un european normal. Au si ei problemele lor si din multe pdv au valori si o moralitate mult superioara noua, macar dpdv al stabilitatii, sigurantei si certitudinii familiale. Sigur ca asta vine cu un anumit pret, dar parerea pe care noi o avem despre ei e mult eronata, in egala masura in care e si a lor despre noi. Lumea musulmana, mai ales in tarile dezvoltate ale lor (Emirate, Qatar, Kuweit, Jordania) e mult mai putin stricata la cap si la suflet decat tari vestice precum, sa zicem, Regatul Unit unde se observa femei si barbati care ajung sa cada in strada cu capul in propria voma in urma unei nopti in club, asezonate cu cativa litri de alcool la 40+ grade. Si asta n-ar fi mai nimic, ma abtin sa spun mai multe…

  Pt noi, ei sunt niste simpli anacronici, ici-colo teroristi cu bombita ascunsa pe sub diverse forme de niqab, cu oameni spalati pe creier in Madrass-uri (scolile lor religioase, inclusiv din interiorul moscheilor), noi pentru ei suntem detracati / curve masculine si feminine occidentale. Noi trebuie sa intelegem ca nu orice musulman e terorist, nu orice Allahu’ Akhbar e necesarmente urmat de o detonare de centura plina cu explozibil, asa cum si ei trebuie sa inteleaga (fortat, daca nu pot de voie buna) ca nu sunt curve / prostituate / dornice de p**a femeile noastre doar pt ca nu ies imbracate pe strada cu corturi pe ele. Si ca e chestie de educatie complet gresita (sau lipsa) a barbatilor lor care se uita la femeile noastre ca si cum ar cauta-o cu lumanarea aprinsa doar pt ca se imbraca si comporta diferit de ale lor. Nu mai traim in epoca lui Mohammed cand, intr-adevar, femeile traiau intr-un pericol constant daca nu se comportau fix cum s-a recomandat in Coran. Religia si modul de viata nu sunt intotdeauna unul si acelasi lucru, iar daca Dumnezeu e imuabil, modul de viata si conduita se mai si schimba, conform cu epoca in care traim. Ori vor intelege asta, ori li se va impune. In timp, prin forta incarcerarii, daca altfel nu se poate.

  Nu mi se pare normal ca, daca ies cu prietena la mare, ei sa se uite la ea hulpavi cu bale scurgandu-li-se din bot ca la bulldog-i doar pt ca nu e imbracata ca femeile lor, cu un sac mare si negru din crestet pana-n talpi.

  In plus, s-a si intervenit prost, exemplul Irak-ului fiind extrem de relevant. Sunt tari in lumea asta care pur si simplu nu sunt pregatite pt democratie (sau compatibile cu ea). Cate acte de terorism existau pe vremea lui Saddam ? Aproape zero. Politia politica si securitatea extrem de puternica i-ar fi exterminat din fasa. L-au dat jos pe Saddam (fara vreun motiv real) si acum ce au obtinut ? Am semanat vant, culegem furtuna, iar chestia asta tine de pe vremea Cruciadelor. Traiam bine mersi in pace si liniste cu ei inainte de anii ‘50, le-au trebuit alora petrol si gaze, or sa aiba parte de bombe. Sau cel putin de cheltuieli substantiale ca sa minimizeze riscurile aferente.

  In urma cu ceva timp, intr-un orasel din Germania, Wuppertal, exista o asa-zisa ‘politie’ de tip Sharia, se plimbau seara si noaptea prin stradute pe unde erau baruri si interziceau oamenilor diverse lucruri iar de femei se luau. Pana intr-o buna zi cand un grup de neo-nazisti i-au prins si i-au batut mar. Oricum numai o organizare si o disciplina perfecta intr-un stil absolut SS ar distruge ISIS-ul. Astea se intampla, asa cum s-a zis mai sus, pt ca Europa e toleranta. Astfel de acte in USA sau Rusia au loc infinit mai rar, pt ca acolo statul chiar are o autoritate substantiala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading