Cum schimbi neonul

Salut, internet, eu sunt Lorena Lupu și azi mi-am pierdut virginitatea în domeniul schimbării neoanelor. Și dacă am pierdut-o eu, hai s-o pierzi și tu. Că nu e atât de complicat precum pare.

Am aprins azi dimineață lumina în baie.

Beznă. Precizez că e primul corp de iluminat cu neon din viața mea. Acasă la mama am avut becuri, în chiriile precedente am avut becuri. Neonul ăsta a trăit fericit cu mine 4 ani și mi-a luminat tot makeupul pe care l-ai admirat pe Instagram.

Și azi dimineață a hotărât să nu se mai aprindă.

Am luat veioza din dormitor, am făcut duș și mi-am spălat dinții la lumina ei gingașă, apoi am sunat un prieten electrician.

-Să vin să-ți schimb neonul?

Era un om căruia îi tradusesem niște acte, pentru că trăise câțiva ani în SUA, și voia să vină pe troc, dar eu în casă aveam haos și nu aveam chef să fac ordine, să mimez că sunt gospodină.

-Nu. povestește la telefon cum se face.

Și iată cum se face.

Defectul poate proveni de la starter, o chestie mică, albă, rotundă, plasată pe corpul de iluminat (foto deschidere), sau de la tubul fluorescent în sine. Ca să nu faci mai multe drumuri, te duci la magazinul de electrocasnice din vecini cu tubul și cu starterul și ceri mai multe din fiecare. Să fie în casă. Tuburile, ca orice alte obiecte conice, vin în diverse dimensiuni. De aceea duci modelul, să știe omul ce să-ți dea.

Revii cu cumpărăturile și, deși instinctul tău e să sari la tuburile fluorescente, ca schimbător înrăit de becuri, la neoane există șansă mare ca problema să fie la starter. Drept care, stingi întâi lumina, apoi întorci delicat butonașul vizibil în foto deschidere cu un sfert de arc de cerc, în ordinea opusă acelor de ceasornic, și rămâi în mână cu ceva care arată aproximativ așa:

 

Iei înlocuitorul achiziționat de la magazin și luminezi gaura cu lanterna de la telefon. Vezi punctul în care cele două găurici sunt mai largi și se pot insera / scoate startere, și de acolo faci mișcarea opusă. 90 de grade în direcția acului de ceas. Starter înlocuit, bravo.

Neoanele mele aveau două startere. Le-am înlocuit pe ambele.

Am aprins lumina, still beznă. Noroc că-mi cumpărasem și tuburile.

Sucești delicat tubul până ajunge într-o poziție unde capetele corpului de iluminat au o deschizătură și permit ieșirea. Îl scoți. Iei tubul nou, îl belești de ambalaj, îl potrivești în crăpătură, îl bagi și sucești delicat până stă singur.

Aprinzi.

Şi a zis Dumnezeu: “Să fie lumină!” Şi a fost lumină. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric. (Geneza, cap. 1, versetele 3 – 4.)

Nu lăsați neoanele să vă intimideze.

*

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Sykophantes says:

    Vesti proaste. Himenul tau neonic e inca intact. Ce ai schimbat tu se numesc (corect) lampi fluorescente si contin vapori de mercur. Lampile cu neon lumineaza portocaliu spre rosu si desi erau destul de frecvent folosite in trecut la reclame spectaculoase acum le vezi pe la prelungitoarele cu intrerupator care lumineaza portocaliu cand e deschis. Da, acolo sub acel buton e un (tub cu) neon.
    Pe global e bine ca ingurajezi oamenii sa mai faca si ei ceva cu mana lor ca doar nu e rocket science. In afara de tubul florescent si de starter aceste corpuri de iluminare au si o alta componenta care se strica des: balast (sau drosel) – arata ca un fel de transformator in interiorul corpului de iluminat. Daca era bezna totala de obicei asta se strica. Cand se strica tubul de obicei se vede usor: fie se inegreste la capete, fie cand incerci sa-l aprinzi se aprinde doar la capat o lumina portocalie (nu, nu e un neon inauntru ci un filament obisnuit cu rolul de incalzire a catodului). In fine a alternativa la inlocuirea tubului cu unul identic este sa-l inlocuiesti cu un tub de acelasi format dar care are inauntru led-uri, e mai economic, tine mai mult si il gasesti la diferite temperaturi de culoare (mai calda sau mai rece). Atunci trebuie inlocuit si starterul cu unul “fake”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: