Mâncarea bună e emoție pură

Ieri, am terminat un pic mai devreme ce treburi aveam, și am trecut prin piață. Mi-am luat o pâine mare, rotundă, cu cartofi, specific secuiesc ca acasă, și un dărab de telemea de oaie maturată, din aceea mai uscată și un pic sfărâmicioasă, dar foarte aromată. Mi-am luat câteva ouă mari și brune, și un borcan de castraveți la saramură.

Și mi-am făcut cel mai rustic și banal sandviș ever.

Am tăiat colțul de pâine, nu foarte subțire, să simt aroma inegalabilă de pâine cu cartofi. Am fiert două ouă, dar nu am așteptat să se întărească complet. Îmi place ca gălbenușul să fie un pic vâscos.

Pe felia de pâine, am pus întâi ouăle cu gălbenușul în jos, să fie parțial absorbit de pâine, apoi o felie de telemea, apoi fâșii subțiri de castraveți.

Pe cuvântul meu de onoare, dragă cititorule, când am mușcat din combinația asta, am început să plâng ca proasta. Întrepătrunderea de gusturi era perfectă. Fiecare element avea o poveste. Toate împreună erau o simfonie. Mâncam și plângeam, ca Nicolae Labiș.

Și subliniez, nu era cine știe ce dish de Masterchef. Era pâine țărănească cu ou fiert aproximativ moale, telemea de oaie și castraveciori în saramură. Era perfecțiune. Era simplitate și minunăție.

Știți dictonul ăla obosit cu Nu trăim pentru a mânca, mâncăm pentru a trăi? Uneori, nutrienții pe care îi oferă mâncarea nu sunt numai pentru corp. Sunt și pentru suflet.

Când am terminat sandvișul, plângeam de mă c*cam pe mine. Atât de bun fusese. Chiar pot spune că l-am trăit. M-a transportat pe o pajiște ardelenească de munte, într-un picnic pe o pătură cadrilată, la lumina blândă a unui soare de iunie.

Atât de simplă e fericirea.

 

*

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Iulian says:

    “Les madeleines de Proust” version rustique roumaine.

    Sa-ti fie de bine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: