Două viziuni despre trafic

Subiectul “trafic” este abordat de toţi gherţoii cu cefe late care se cred moguli de presă şi de toţi moşii care încă au tendinţa să împingă carul când ajung la capăt de rând, după zecile de ani de convieţuire cu maşina de scris, într-un mod simplist şi reductiv.

Şi cum văd ambele categorii problema?

Păi, uite aşa:

“Nu contează dacă eşti înjurat sau nu, ai nevoie de trafic, mult-mult trafic, cât mai mult trafic, tone de trafic, basculante de trafic.”

Ei văd traficul ca masă amorfă. Ca cifră.

*

Întotdeauna am încercat să explic că NU. Logic, nu m-a ascultat nimeni. Ei le ştiau pe ale lor şi-şi vedeau de SEO.

Abordarea mea e următoarea: există două tipuri de trafic. Traficul parazitar şi traficul dezirabil.

Traficul dezirabil e alcătuit din cititorii de bună credinţă, care vin în mod firesc pentru că se regăsesc în ceea ce ai de transmis şi au deschiderea să discute pe marginea subiectelor tale. Aceştia sunt cititorii pentru care textul tău e un “goodie” şi care ştiu să aprecieze munca de scriere a acelui text.

Desigur, când tot ce postezi sunt preluări din diverse colţişoare ale netului, nu există factorul efort şi atunci nu-ţi percepi tu în primul rând textele ca pe un “goodie”.

Şi lipsa respectului pentru propria muncă, sau pentru ce vinzi drept propria muncă se vede şi se reflectă într-o atitudine similară a receptorului.

Traficul parazitar e alcătuit din:

-postaci cu agendă

-masculi care fac o fixaţie pe persoană şi nu pe ce are ea de transmis. Şi aici îi includ atât pe ăia cu “ce frumoasă eşti” sub fiecare postare, cât şi pe ăia cu “ce urâtă eşti” sub fiecare postare. Nu ne interesează.

-femei cu capsa pusă pe persoană, nu pe ce are ea de transmis.

-boţi

-cerşetori de atenţie

-spammeri

—-

 

“Dar lasă-i, dragă, că-s trafic!”

Nu.

Abordarea mea instinctuală a fost întotdeauna “oferă perks traficului dezirabil şi îndepărtează traficul parazitar”.

Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: “traficul” nu e o noţiune abstractă. Traficul e format din X oameni. Iar oamenii au nevoie de reguli. Şi, inconştient, chiar le apreciază. Învaţă ce e ok şi ce nu e ok. Îi ajută, chiar şi fără să-şi dea seama.

Logic, regulile nu trebuie să fie aberante. Pur şi simplu, trebuie să traseze destul de clar DO-urile şi DON’T-urile interacţiunii. Trebuie să transmită că tu îţi cunoşti valoarea şi că nu admiţi lipsa de respect.

Şi, cu ochii pe statistici, pot spune că selecţia e cel mai bun lucru pe care îl poţi face.

Pentru că traficul dezirabil (cititorii de bună credinţă) e vulnerabil. Are nevoie de confort, să se simtă în largul lui. Are nevoie de conştiinţa unui partener real de dialog. Şi are nevoie de conştiinţa unui partener de dialog care se respectă.

Realitatea e că traficul dezirabil însuşi e cel care te răsplăteşte pentru alungarea traficului parazitar. E ca-n viaţă. “Mamăă, ce mi-a plăcut că l-ai ars pe ăla.”

Traficul tău dezirabil nu vrea să te cobori, să accepţi flegmele celui parazitar. Traficul tău dezirabil ţine la demnitatea ta.

Ca în filmele în care binele învinge.

*

Dar, ca să înţelegi aceste lucruri, trebuie să apuci, măcar o dată în viaţă, să ai parte de trafic dezirabil. Iar când publici numai rahaturi, nu ai nici o şansă.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Sarius says:

    Situație de pe vechiul blog pe care scriam: cel mai vizitat/comentat articol a fost unu’ legat de cum un „fotograf” de prin Constanța (pozar cu dSLR, de unde și ghilimelele de rigoare) i-a făcut unei foste soții de ceva vedet autohton un „pictorial” într-un liceu. Tot așa, cu ghilimele, pentru că alea erau cel mult poze și erau departe de fotografii. În timp ce articole care atingeau puncte sensibile (furturi prin online, spațiile verzi lipsă de prin oraș ș.a.m.d.) abia aveau 25-30% din traficul articolului respectiv.

    Parcă Pruteanu spunea cândva că nu trebuie luați la măciuci cântăreții de manele pentru că le produc, ci poporul pentru că le cere. Parcă.

    Din tot online-ul ăsta de pe .ro, cred că sunt o mână de oameni care au creat o comunitate strânsă în jurul blogului. Da’ e bine că avem „top 50 cele mai influente bloguri generaliste”, trollolol.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: