Sunaţi-vă mamele!

O problemă a omului tânăr, sau  adult, prins în vâltoarea vieţii urbane, este că nu-şi sună mama săptămâni în şir. Că are treabă. Are timp să mă frece la icre pe mine pe Facebook cu pisălogeală agasantă, dar n-are timp să-şi sune mama. Are timp să trimită mesaje siropoase la 30 de femei de la care speră sex fără obligaţii, dar n-are timp să-şi sune mama. Are timp de conversaţii lungi despre vopsea de păr cu prietenele, dar n-are timp să-şi sune mama.

Dacă sunteţi 30plus, ca mine, mamele voastre au crescut în comunism, ca a mea. Au fost educate să aibă vise mici, să pună răul înainte, şi să nu lupte pentru nimic, pentru că e treabă de bărbat să vrei să fii cineva. De aceea, au căutat să vă educe şi pe voi să fiţi cuminţi şi cât mai şterse, să nu ieşiţi în evidenţă, că evidenţa e pentru curve şi nebune.

E posibil să vă fi ţinut în interdicţii şi bătaie, că aşa era parentingul epocii. Copilul nu era o potenţială fiinţă umană, ci un căcăţel fără valoare, care să facă bine să-mi execute ordinele, că dacă nu, vede el pe dracu’.

Dar nu doar parentingul funcţiona aşa, ci întreaga societate. Erai dresat să fii maleabil şi ductil, ţi se extirpa prin miştouri orice urmă de originalitate şi ţi se inducea supunerea.

Practic, noi am avut şansa uriaşă ca, de mici, să ne pomenim într-o lume a altor reguli. Mamele noastre nu au avut privilegiul ăsta.

Ele erau instruite să îndure orice abuz de avea chef sula care le deţinea şi le slugărea. Era normal ca după opt ore de muncă prestată de ambii, tatăl să vină acasă şi să zacă pe canapea, în timp ce mama încălzea mâncarea, dădea cu aspiratorul, spăla faianţa şi aşa mai departe.

Mamele noastre au avut vieţi urâte şi lipsite de oportunităţi. Chiar dacă acestea apăreau, au fost educate să nu profite de ele, că o femeie cuminte se mulţumeşte cu puţin şi are vise mici.

Mamele noastre şi-au irosit vieţile, pentru că li s-a extirpat stima de sine.

Tocmai de aceea, când aveţi timp, sunaţi-vă mamele şi vorbiţi cu ele. Deşi nu au ştiut să vă ofere ce v-ar fi trebuit, ci strict ce pretindea societatea comunistă de la voi, voi sunteţi singurul lucru care le aduce bucurie. Voi aveţi puterea să le faceţi fericite pentru zece minute.

Iar dacă ai puterea de a ferici o persoană, foloseşte-te de ea. E singura superputere disponibilă muritorului de rând, ca mine şi ca tine.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

5 Responses

 1. jademan says:

  Degeaba scriu io aici 14.07.2017 și te rog ca textu’ ăsta să-l “ai” pregătit pentru 1-8 martie, că o să uit de el de cum ies de aici. 🙁

 2. Lorena Lupu says:

  Nu. N-o suna de 1-8 martie. Sun-o azi.

 3. Ratacind pe net says:

  Toate bune si frumoase, pana la faza cu societatea comunista…Cu riscul de a-mi lua injuraturi, comunistii promovau femeia tractorista, puternica…chiar daca in stilul ala, mai din topor. Chiar era un film comunist in care tipa se enerveaza pe smecheras, ii spune ‘Tu ma exploatezi pe mine’, se ridica si pleaca.
  ‘Femeia supusa’ cu batic in cap, stima scazuta de sine si fara aspiratii este ramasita SATULUI ROMANESC ala atat de laudat acum. Satul ala in care femeia era doar animal pe langa casa omului si copilul un cacat. Satul ala abrutizat, cum era in realitate, nu imaginea idilica de ne-a fost servita la tava.

 4. Anonim says:

  De ce mă deprimi? Cât aș vrea să mai răspundă la telefon…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger