Spârcâieli creieristice, ep. 2

Bine aţi vemit la Spârcâieli creieristice. Serialul online în care luăm un comentariu izvorât direct din puţul gândirii şi îl facem bulă papală.

Şi creierismul de azi este:

 

Context: Pulifri… pardon, domnul din imagine a venit să-l apere pe Bendeac, că nu e javră pentru că e javră, ci pentru că a avut o mamă abuzivă şi dominatoare.

Nu ştim raportul real dintre dl. Bendeac şi mama lui, şi nici nu ne interesează să speculăm acolo unde nu deţinem suficientă informaţie. Dar remarcăm cum combatantul de azi ştie cu certitudine cum a fost mama lui Bendesc faţă de el, ştie cu certitudine că persoana pe care dl. Bendeac, cu nespusă eleganţă, o numeşre “paraşută” chiar este ceea ce afirmă dl. Bendeac, şi mai ştie cu cerritudine cum va fi copilul acelei femei pe care nici el, nici eu n-o cunoaştem, dar avem despre ea afirmaţia dlui. Bendeac, că e “paraşută”.

Observăm că nu există loc de poate, de probabil, de improbabil.

Flăcăul e un veritabil Tată Omid. Cred că ghiceşte şi în bobi, şi în năut, şi periodic şi în iahnie de fasole.

*

Dar pe acest site, cititorimea este formată din 40% domni. Iar eu vă întreb pe voi: chiar puteţi afirma că tot ce spuneţi şi faceţi azi se datorează modului în care v-a tratat mămica?

Adică, nu există deloc noţiunea de MATURIZARE?

De formare a PROPRIEI IDENTITĂŢI? A propriului DISCERNĂMÂNT?

Nu apare, pas cu pas, RESPONSABILITATEA PENTRU PROPRIILE VORBE ŞI FAPTE?

Tradiţionalismului îi place să propage ideea că femeia e sexul submisiv şi bărbatzl e sexul autoritar. Pe baza acestei logici, odată cu adolescenţa, bărbatul trebuia să devină atât de unapologetically el însuşi, încât, la 18 ani, să se mute de acasă şi să înceapă o viaţă proprie.

Şi atunci, cum putem să acuzăm TOT PE MAMA CUIVA de faptul că el spune tâmpenii?

*

Dacă am fi produsul educaţiei primite de la părinţi, eu aş fi acum vânzătoare la vreun magazin din Sfântu Gheorghe şi mamă de minimum trei. Că educaţia pe care am primit-o a fost aia de “femeia e o doamnă, fii cuminte, taci din gură, stai în banca ta, maternitatea e cea mai nobilă misiune şi aşa mai departe”.

Taică-miu ne-a părăsit când aveam şase ani. Pe baza acestei logici, ar trebui să urăsc orice bărbat şi să îl privesc cu suspiciune. Ceea ce nu e adevărat. Am prietenii lungi cu bărbaţi – cu cei care nu încearcă să creeze un raport  sexual sau unulde autoritate cu mine, că pe ăia îi reeduc din trei replici. Am colaborări excelente cu bărbaţi. Dacă nu eşti rău şi nu eşti prost, am un dialog excepţional de plăcut cu tine. I’m your bro.

Şi de ce?

PENTRU CĂ NU SUNTEM DOAR PRODUSUL MODULUI ÎN CARE SE COMPORTĂ PĂRINŢII NOŞTRI.

Suntem individualităţi şi, dincolo de lecţioarele de la ei, observăm viaţa din jur, învăţăm şi înţelegem. Aşa cum e normal s-o facă un om care gândeşte cu propriul cap.

Să o învinuieşti doar pe mama unui bărbat de tot ce face ăla e ca şi cum ai spune că ăla e o marionetă iresponsabilă şi iraţională, incapabilă de viaţă proprie.

Bărbaţi, după cum văd eu treaba, gigel ăsta este extrem de misandru, nu vi se pare?

*

Dar cum comentariile oamenilor sunt de obicei proiecţii ale propriei lor realităţi, eu estimez aşa: gigel comentator e genul care nu poate asuma responsabilităţi. Nu are cuvânt, nu are coloană vertebrală. Şi nu e niciodată de vină el, de vină sunt mereu alţii, preferabil femei şi, în special mă-sa.

Pentru ăştia, Cherchez la femme înseamnă “căutaţi femeia pe care o putem învinui şi de acest eşec. Evident că nu suntem noi proşti, e ea. Dacă nu există nici o ea prin zonă, e absenţa ei.”

***

Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Valentin V says:

    Mai și contează să pleci de acasă după o vârstă că să te maturizezi. Dar, există posibilitatea ca acel copil să fie un idiot. Mai e și varianta inversă, să fii educat bine acasă și societatea să te strice. La noi societatea și spiritul complet de turmă e problema.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: