Întotdeauna am fost un susţinător înfocat al liberei expresii şi al libertăţii absolute. Cu un singur boundary: punctul în care faci rău altora.
Se dă „creatorul de conținut” Maru, de pe TikTok. Pun acest termen în ghilimele, pentru că ceea ce face băiatul ăla nu se numește creație de conținut. Creația onestă de conținut presupune documentare, imaginație, muncă și dorința de a transmite ceva special. Liveurile făcute pentru a te înjosi în toate felurile, doar pentru a obține gifts de la urmăritori, sunt creație de nimic. În cazul lui Maru, mai mult decât nimic. Pentru că a ucis un om.
Rareș avea 20 de ani și era dependent de droguri. Un dependent de droguri în cel mai vulnerabil moment al lui: după o perioadă de dezintoxicare.
Ați remarcat, poate, cazul lui Amy Winehouse și al altor persoane celebre care au murit de supradoză DUPĂ o perioadă de detoxifiere?
Drogurile creează dependență. Mecanismul este următorul: prima oară când experimentezi cu un drog, ai parte de cea mai intensă plăcere trăită vreodată. Dar și cea mai intensă plăcere pe care ți-o va oferi respectivul drog. The original high. A doua, a treia, a zecea oară, organismul se obișnuiește cu noua substanță și nu mai ajungi la același nivel de plăcere, în schimb experimentezi simptome neplăcute când NU consumi.
Încercând să obții high-ul originar, mărești doza iar și iar, și astfel, ajungi să nu poți trăi fără respectivul drog. De aceea, unii oameni ajung să se falimenteze. Pentru că dealerii sunt șmecheri. Ajustează prețul la nivelul tău de dependență. Pe care, din interacțiunea constantă cu persoane dependente, îl pot evalua dintr-o privire. Un om care nu e dependent și e stăpân pe sine îți râde în nas câmd îi ceri o sumă astronomică pe un pliculeț cu prafuri. Unul disperat, chinuit de pofte, e gata să dea cât o fi.
Ce se întâmplă în timpul dezintoxicării?
Organismul se dezobișnuiește de consumul respectivului drog și redevii clean.
Problema e că dependența nu dispare și din creier. Creierul continuă să tânjească după acel paradis al fericirii.
Și când ei prima doză de după detox, corpul reacționează ca al unui novice. Ca atunci când renunți la alcool jumătate de an, apoi te duci la ziua cuiva și te faci rangă din jumătate de bere. Dar perversitatea dependenței de droguri constă în faptul că, la nivel de creier, rămâi cu nivelul de toleranță deja format, și ai avea nevoie de o doză mare să obții high-ul. Doza mare pe care corpul tău s-a dezobișnuit s-o proceseze. Supradoza.
Maru nu era dealer de droguri de ieri, de azi, știa că Rareș e după dezintoxicare. Știa că e în cel mai vulnerabil moment al său. Și totuși, într-un live pe TikTok, doar pentru likes și gifts, a insistat să-l drogheze. Să vadă copiii din toate colțurile țării ce plăcut e să iei droguri. Marketing 101.
Rareș a refuzat inițial, dar Maru a insistat. L-a convins. Presiunea cercului social, pe de o parte, și a likeurilor și gift-urilor, pe de alta. Doar nu-l lași să pice de păcălici în fața sutelor de fani.
Ca în cazurile clasice de manual, lui Rareș i s-a făcut rău și a căzut pe jos. Unii aruncau cu gifts în neștire, alții, mai lucizi, strigau la Maru să oprească live-ul și să cheme salvarea. Dar să oprească liveul ar fi însemnat să piardă bani și puhoiul de lume care se adunase să se holbeze la băiatul care zăcea pe jos ca la mașini străine.
În cele din urmă, prietena lui Maru s-a convins că omul nostru e mai interesat de likes, follow și bani decât de soarta celui de lângă el, și a chemat ea salvarea. Când a ajuns mașina, Manu s-a îndurat să închidă live-ul, că era dificil de explicat unor profesioniști medicali de ce tu te scălâmbăi pe TikTok cu un om leșinat lângă tine.
Spre ghinionul lui Rareș, l-au dus la Urgență la Floreasca. Eu, ca astmatică, am ajuns la Urgențe din toate colțurile țării, dar nicăieri, nici măcar la Chizduleștii de Munte, nu am întâlnit nepăsarea și durerea amplă în c*r de la Secția de Urgențe a Spitalului Floreasca. Am ajuns acolo hârâind ca o râșniță sovietică, mi-au indicat un scaun pe care să stau și m-au uitat acolo. Noroc cu un băiat care avea rude astmatice și știa cum e, și a alergat la farmacia de jos să-mi aducă un fâs-fâs care să decongestioneze căile respiratorii, pentru că, dacă stăteam în baza celor de la Floreasca, azi eram o dulce inscripție pe un mormânt.
Sfat amical: dacă vă ia salvarea prin București, cereți insistent să vă ducă oriunde, dar nu la Floreasca, pentru că ălora chiar NU LE PASĂ. Mori, de-te-n morții tăi.
Ceea ce Rareș chiar a făcut.
Și ceea ce putea fi prevenit cu o secție de urgență care își ia în serios menirea.
Acum, am văzut păreri pe social media, pe linia lui „ei, ce, dragă, era doar un drogat”.
Drogat sau nu, era în primul rând un om. Și cum mecanismele dependenței sunt extrem de complexe, iar noi, niște trestii în bătaia vântului, nu știi niciodată când vei ajunge și tu dependent și de ce, așa că invit la mai puțină superioritate și la mai multă empatie.
Un tânăr care a încercat să se lase. De aceea s-a dus la detox. Dar presiunea dealerului său și a grupului de gură-cască de pe TikTok a fost mai mult decât putea duce. Și a plătit cu viața.
Paradoxal, live-ul lui Maru a început ca marketing pro-droguri și s-a terminat ca o campanie de awareness împotriva consumului de droguri. O cale fără întoarcere, cu o singură destinație: moartea.
Chiar dacă Maru ajunge să înfunde pușcăria, străzile sunt pline de alți Maru. Și iată încă un paradox: singurul mod în care-i scoți din business e legalizarea drogurilor. În Olanda nu există dealeri de droguri. Există însă o monitorizare a tuturor consumatorilor de droguri, pentru că statul știe exact când te-ai dus la coffee shop să-ți faci plinul și ce ai achiziționat. Și poate interveni când devii un pericol pentru alții, sau, în cazul lui Rareș, pentru tine însuți.
Din emisiunile TV la care a participat pe când era puști, vedem că Rareș era simpatic, inteligent și dezinvolt. Ar fi putut ajunge departe. Dacă cineva nu i-ar fi strecurat într-o noapte, într-un club, „ceva bun”. Și dacă ar fi știut să spună NU.
Mulți te etichetează ca nesuferit când refuzi tăios varii propuneri, dar iată. NU-ul te ține în viață.
***
Izbește-mă cu o cafea.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da follow pe Facebook şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.
Sh*t They Say