Când elevii cer demisia Ministrului Educaţiei

Una din ştirile de azi este că mai multe asociaţii de elevi cer demisia ministrului educaţiei din mai multe motive, unul dintre ele fiind faptul că nu există programă şi nici manuale pentru noul an şcolar.

Nu e prima oară când copiii se unesc în a cere demisii de miniştri. Altă situaţie de care îmi amintesc aşa, din vârful tastaturii, e mult mediatizata crimă din Caracal, când un individ pe nume Gheorghe Dincă a luat la autostop două fete care mergeau la şcoală şi nu beneficiau de transport public pe ruta respectivă, apoi le-a dat dispărute şi se spune că le-ar fi ucis.

Atunci s-a mai cerut demisia ministrului educaţiei, pentru absenţa preocupării faţă de siguranţa elevilor obligaţi să se deplaseze în altă localitate pentru şcoală. Şi absenţa unor mijloace de transport adecvate.

Tot de către copii.

Adulţii erau ocupaţi să se certe pe Facebook dacă elevele respective erau c*rve sau nu.

Acum, eu recunosc, când mai citesc ştiri cu elevi cerând demisii de ministru, pe motive perfect întemeiate, se umflă pipota în mine de mândrie.

Îmi aduc aminte educaţia de kkt pe care a primit-o generaţia mea.

Trataţi de părinţi ca nişte obiecte proprietate personală, pocniţi peste bot de câte ori exprimam o nemulţumire, eram domesticiţi încă din scutece să fim victimele perfecte. Orice instinct natural de apărare şi de ripostă trebuia extirpat, în numele “respectului” tradus ca slugărnicie absolută şi în numele “cuminţeniei” înţelese ca disponibilitate oarbă de a executa fără să-ţi pui întrebări orice ordin, oricât de abuziv şi de absurd, pe care ţi-l dă adultul.

Şi dacă băieţii aveau parte de un plus de indulgenţă pe ideea lasă-l-dragă-că-e-băiat, să fii fetiţă însemna să fii constant umilită şi bruftuluită pentru orice semn de gândire de sine stătătoare.

Nouă ne era frică să cerem zece lei de un suc în oraş, iar copiii de azi cer demisii de miniştri iresponsabili şi incompetenţi.

Mi se pare superb. Să îţi ştii de mic drepturile şi să fii dispus să ţi le aperi?

WOW!

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Sykophantes says:

    Ar trebui ca asertivitatea, sa stim sa ne cerem si sa ne aparam drepturile, sa fie predata la scoala (in locul inutilelor sau chiar daunatoarelor ore de religie). Imi amintesc cu vreo 20 de ani in urma, cand lucram si eu in strainatate printr-o multinationala, seful meu a facut niste cursuri despre cum sa conduci o echipa eficient. Cand s-a intors de acolo, intr-un team meeting, ne-a aratat niste slide-uri cu ce li s-a spus pe acolo. Iar una din ele era dedicata echipelor formate din persoane care proveneau din tari diferite (cum era si echipa noastra), pe una din axe era “disponibilitatea de a accepta ordine”, m-am simtit umilit sa vad ca romanii erau prezentati cel mai in dreapta pe axa respectiva, la distanta uriasa de restul plutonului. Mai era un roman la vremea respectiva in echipa si am discutat cu el dupa meeting si el observase acelasi aspect. Adica nu numai ca suntem, noi romanii, mai umili decat restul europenilor dar acest lucru e common knowledge si oarecum recunoscut.

  2. Sykophantes says:

    Ar trebui ca asertivitatea, sa stim sa ne cerem si sa ne aparam drepturile, sa fie predata la scoala (in locul inutilelor sau chiar daunatoarelor ore de religie). Imi amintesc cu vreo 20 de ani in urma, cand lucram si eu in strainatate printr-o multinationala, seful meu a facut niste cursuri despre cum sa conduci o echipa eficient. Cand s-a intors de acolo, intr-un team meeting, ne-a aratat niste slide-uri cu ce li s-a spus pe acolo. Iar una din ele era dedicata echipelor formate din persoane care proveneau din tari diferite (cum era si echipa noastra), pe una din axe era “disponibilitatea de a accepta ordine”, m-am simtit umilit sa vad ca romanii erau prezentati cel mai in dreapta pe axa respectiva, la distanta uriasa de restul plutonului. Mai era un roman la vremea aceea in echipa si am discutat cu el dupa meeting si el observase acelasi aspect. Adica nu numai ca suntem, noi romanii, mai umili decat restul europenilor dar acest lucru e common knowledge si oarecum recunoscut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: