Corectitudinea politică şi antihazul

Mi se pare mie sau americanii devin din ce în ce mai antihaji?

Uite.

Un comedian – adică, un tip care CU ASTA SE OCUPĂ, ŞI TOT PROSTUL ŞTIE CĂ E COMEDIAN, E O CONVENŢIE ASUMATĂ DE TOATĂ LUMEA, ETC. – face glume despre Japonia. Firma pentru care face publicitate îl concediază şi se dă urgent cu curul de pământ şi cu cenuşă în cap. Să arate ce?

O glumă este o glumă, atâta timp cât toţi cei de faţă ştiu de glumă. Deşi adeseori am luat ţepe majore tocmai datorită toleranţei mele la glume.

Una dintre ele a fost la Maxim România. Le-am zis un banc haios şi au decis să îl publice, propunându-mi să mimez eu sfârşitul într-un filmuleţ online. Sfârşit cu sugestie de sex oral. Eu, presupunând că e atât de obviously o glumă, am zis ăv cors, în ideea că da, bun, haioasă glumă, hai să râdem, dar nu în această viaţă voi mima eu o muie filmată, într-o Românie atât de grăbită să categorizeze, să eticheteze şi să umilească.

Next thing you know, mă pomenesc cu gluma în revistă şi cu “bun, hai să facem filmul”. Whaaaaaaa’?. Nu, frate, niciodată nu mi-am dat acordul în mod serios în privinţa asta, nu am zis “Da, o fac” privindu-vă grav şi ferm în ochi. O glumă e o glumă, ok?

Păi ce ne facem, am publicat-o. Fără să mă întrebaţi serios dacă mă bag? Fără. Ei bine, atunci e fix problema ăluia care a publicat-o, eu aşa ceva NU FAC. Punct.

Next thing you know: cea mai bună prietenă a mea din acel moment mi-a devenit cel mai aprig duşman, pă sistemul: “Sau faci muie filmată de dragul meu, sau te duci în morţii mă-tii”.

În morţii mamei mele nu m-am dus, dar nici nu m-am lăsat manipulată. De aceea vă recomand – luaţi orice hater al meu. Pe oricare. Veţi descoperi tot atâţia oameni pe care i-am tratat cât se poate de fair, dar care au încercat să mă ia de proastă. Şi care refuză să admită faptul că nu le datoram nimic, iar pretenţiile lor erau nejustificate. Gluma e glumă, dar când tu o iei în serios şi mă tratezi ca atare, devine subit scary şi antihaz.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Lotus says:

  Ai dreptate că americanii sunt f. sensibili. Mai ales au probleme legate de sexualitate, contrar a ceea ce s-ar putea crede. Fă două-trei glume cu colega de servici sau insistă să iasă cu tine în oraş deşi ţi-a spus nu şi te poţi trezi imediat citat pentru hărţuire sexuală. Bine, acum nu trebuie generalitat sau exagerat, dar au şi ei păsările lor.

  Însă există şi subiecte de care nu trebuie făcut haz. Este de bun simţ să nu râzi de nenorocirile altora, sau cel puţin să nu o faci on a regular basis. Câteva glume sporadice hai că merg, dar nu mai mult. Părerea mea este că şi el a greşit. Iar între exemplele pe care le-ai dat, respectiv al tău şi al lui, există o mare diferenţă în ce priveşte subiectul glumei. Care în cazul lui nu e prea inspirat.

 2. cu cat e mai negru umorul, cu atat e mai colorata ilaritatea. si cu cat e ea mai colorata, cu atat e mai percutanta discrepanta fata de o tragedie nationala, suportata bushido style. pana sa explici ca ludicul apartine esentei umane sau ca drama declanseaza mecanisme de autoprotectie mentala, impresia e deja facuta.

  • Lorena Lupu says:

   chestie de opţiune.

   n-am nimic cu umorul negru de situaţie – cel de mai sus, ba chiar îmi place; singurul umor pe care îl dezaprob este cel care face rău deliberat altuia.

  • Lotus says:

   hello noemi. cum mai eşti, ce-ţi mai face braţul? eram tentat să fac o glumă pe tema condiţiei tale dar nu-mi vine nimic în minte… 🙂

   umorul autentic transcende orice. poţi râde de orice, umorul însuşi este cel care îţi dă voie, sublimând totul şi exonerându-te de orice vină. dar trăim în lume şi trebuie să ţinem cont de asta. oamenilor care şi-au pierdut casele în urma unui cataclism nu le vor arde să râdă pe seama asta, mă gândesc eu. nu la toţi.

   dacă încep să glumesc pe seama respectivului comediant şi a faptului că a fost dat afară, mă întreb dacă o să guste glumele mele. sau dacă nu o să se ia aici cineva de mine zicând că nu e de râs că omul ăla şi-a pierdut slujba etc..

   e bine să ai o măsură în toate. cel puţin când te exprimi public.

   • hello, lotus. e glezna si poti sa razi de ea cat poftesti. la cate i-am spus eu, rezista acum si la tsunami.
    perfect de acord cu autonomia spiritului, dar nu confund vina cu responsabilitatea si nici ipocrizia sociala cu tactul si empatia. daca tu ai fi negrul jim, baptist din bolivar, missouri, as avea serioase rezerve sa-ti spun bancul cu “ce misto miroase black barbecue pe cruce”, de exemplu. sau ti l-as spune si as risca un ” cool joke. but you are such a bitch”. sau te-ai pravali din tractor de ras, dar bunica-ta s-ar face si mai neagra la fata. asa ca mai bine iti spun bancul cu itic si strul, la coada la camera de gazare.ma exonerezi tu de orice vina, deal?

    • Lotus says:

     da, de acord, asta am vrut să zic. mai mult decât atât, cazul de faţă este de o nuanţă diferită. una e să faci bancuri cu iţic şi ştrul pe teme de religie, rasă, culoare. alta este ca lui iţic să-i fi murit familia într-un accident la ora 12 iar la ora 14 tu să scoţi bancuri pe chestia asta. nu crezi? viaţa implică şi o dimensiune tragică. nu era mai bine să fi fost mai atent respectivul şi să-şi fi păstrat jobul? eventual să se limiteze la a glumi într-un spaţiu mai restrâns? nu îl condamn la modul absolut dar nici nu pot spune că a procedat bine.

     iar în ce priveşte angajatorii care te dau afară pentru că te manifeşti liber şi nu te aliniezi la concepţiile comune, asta la modul general – nu legat de bancuri, ei o fac pentru că nu vor să rişte să le fie afectată imaginea şi să le scadă cifra de afaceri. chiar dacă poate în particular îţi dau dreptate. cine crezi că riscă? sunt f. pragmatici.

 3. nedormitul says:

  un neamț, un american și un român sînt închiși în cîte o celulă cu două bile fiecare, etc. etc.
  – păi unde-s bilele?
  – una s-a stricat și una s-a furat.

  acuma fă ca bila aia care s-a furat, că filmăm.

 4. nedormitul says:

  mă-sa lu’ bulă îi ia bicicletă. și bulă dă ture în jurul blocului. mă-sa îl sorbea din ochi de la balcon.
  – mama, uite, fără o mînă!
  mai face o tură…
  – mama, uite, fără mîini!
  mai face o tură
  – mama, uite, fără dinfi!

  acuma fă ca mă-sa lu’ bulă

 5. nedormitul says:

  două roșii pe calea ferată.
  roșia unu: hai să ne dăm jos de pe șină, că vine trenu’
  roșia doi: ete, fleoșc!

  acuma fă ca trenul.

 6. nedormitul says:

  cică vine ion acasă. și mărie pe jos, spăla dușumeaua. își pune ion un pahar de pălincă, îl dă pe gît și-l trîntește pe masă.
  – femeie, cine-i capu-n casa asta?
  la care mărie se ridică și îi dă cu peria peste bot
  – vai, tu, femeie, nici să-ntreb n-am voie?

  acuma fă ca mărie.

  • Stau Ion si cu Marie la masa. Din senin Ion ii fute cateva perechi de palmi Mariei de zboara asta intr-un colt de bordei. Se ridica de acolo si stergandu-si sangele il intreaba pe Ion:
   -Ba Ioane, asta o fost in gluma sau in serios?
   -In serios, ma Mariei.
   -Asa, ca eu nu inghit glume din astea.

   Si acum faceti ca Mariutele Feministe sau Ionii de Uraniu.

 7. para says:

  the joke erases an emotion that should be felt about an event, making us insensitive to it.
  Freud dixit.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Joke

 8. Da-l in spumele valului ca erau zlabutze glumele.

 9. alex says:

  ,,O glumă este o glumă, atâta timp cât toţi cei de faţă ştiu de glumă.” = ,,O glumă este o glumă, atâta timp cât toți cei de față au simțul umorului.” ?

  p.s. simtu’ umorului. cum ne dam seama cine si cand il are? la unii, o gluma poate sa nu prinda, pe cand la altii, da. depinde de gluma sau (si) de cine o aude?

  • Lotus says:

   când X păţeşte o chestie nasoală iar tu scoţi glume pe tema aia, nu cred că e chiar aşa de dificil să anticipezi cum va fi primită acea glumă…

  • Poti testa simtul umorului spunand un banc. Cine rade inainte sau mult timp dupa, este prost.

   • Lotus says:

    sau slab/linguşitor dacă îţi este subaltern. sau se simte obligat de anumite convenienţe sociale. sau obosit. sau preocupat de altceva şi, deşi a înţeles poanta, nu are nici un chef să intre în atmosferă… etc

 10. neamtu tiganu says:

  am scris pe un blog ca a venit mortisoru in Japonia. Gluma e de altfel veche din timpu cutremurului din 77. S-a gasit unu sa-mi scrie pe blog ca sunt “mizerie umana”, ceea ce, de fapt ar putea fi adevarat, da in alt context.

  P.S Lorena spune-ne si noua bancu haios cu luatu la muie, ca altfel nu se pricepe nimic.

  • Lorena Lupu says:

   Proces. în boxa acuzatului, ursu, acuzat că l-a violat cu perversitate şi bestialitate şi atrocitate pe iepuraş. e interogat acuzatul.
   Procuror: De ce aţi făcut o asemenea faptă subanimalică?
   Ursu: Io eream în concediu şi mergeam la mare. Iepuraşul la fel. Am luat trenul de la Satu Mare până în Bucureşti, iepuraşul – în compartiment cu mine. Apoi am schimbat trenul la Bucureşti şi m-am dus până la Mangalia – iepuraşul, tot în compartiment cu mine. N-am mai rezistat şi de de la Tuzla încolo am sărit pe el. Şi l-am tot futut în toate părţile până în gara Mangalia.
   Procuror: Dar cum să comiţi o atare faptă atroce şi bestială?
   Ursu: Dom’le, tu ai rezista să stai în aceeaşi cămăruţă, non stop, de la Satu Mare şi până în Mangalia, cu unu’ care face fără întrerupere aşa:

   [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Pb0bVSwL3xU&NR=1]

   ?

   (cu menţiunea că io-s mai funny când imit mişcarea aia).

   • nedormitul says:

    eu știam bancul ăsta cu lupu. da’ nu știu, nu-mi aduc aminte, poate că iepurașul a înjurat, a zis ceva…

 11. Nea says:

  A nu se uita lecţia de umor luată contra cost de Borat de la un instructor de umor.

 12. nedormitul says:

  Umorul e cînd eu rîd de tine. Cînd rîzi tu de mine e banc prost.

  • Lotus says:

   nu tot umorul este politic, nu tot umorul este ironie gratuită la adresa celuilalt.

   • ionut says:

    nu tot omul poate râde. de obicei ăia mai proști. si madalin ciordea idei slabe de la oameni prosti. chestia cu râsul prea ușor sau prea mult e o idee de „puritani” creștini occidentali, niște idioți medievali care se temeau să nu cadă de pe marginea pământului, care prea au luat de bun cuvântul mesianic al grijei să nu râzi peste măsură.
    G G e nebun dar nu prost; a făcut o glumă despre, nu a făcut el gluma cu o găleată de tsunami prăvălit peste Japonia. așa că atât timp cât putem râde nimic nu e pierdut.
    deși se cam apropie zilele de pe urmă cu câtă prostie ne paște.

    • Lotus says:

     păi atunci ar trebui să nu mai fim legume sau vegetaţie ca să ne pască cineva…

     sunt de acord că atât timp cât putem râde nu este totul pierdut. dar aici nu vorbeam despre asta. contează şi cum râzi, nu trebuie să râzi oricum şi la normă.

 13. Isa says:

  Umorul e gustat in functie de pozitita si dispozitia fiecaruia. Nici eu nu pot gusta acum glumele concediatului. Nu pt ca-s in problema, ci pt ca-s obosita si surmenata. Si mi-e rau. Si la cat ma simt de rea acum, ma bucur ca l-au concediat.

 14. nedormitul says:

  cel mai bine ar fi să se explice glumele și să se specifice clar care e o glumă bună, care e proastă, etc.

 15. nedormitul says:

  foarte slab linkul de la para.
  A practical joke or prank differs from a spoken one in that the major component of the humour is physical rather than verbal (for example placing salt in the sugar bowl). am pus vreo două linguri de sare și nu s-a întîmplat nimic.

 16. nedormitul says:

  cică According to research conducted by Dr Paul McDonald of the University of Wolverhampton, a fart joke from ancient Sumer is currently believed to be the world’s oldest known joke. Visitors can flavour the restored joke at Wolverhampton Art Gallery.

 17. Lorena Lupu says:

  şi update pentru slobojii banaţi: AM ZIS SĂ VĂ DUCEŢI DRACULUI, NU RETRACTEZ. Puteţi veni de pe ce ip vreţi voi, vă cunosc şi vă voi bana iar, iar şi iar. MARŞ ÎN CĂCAT DE JEGURI INEPTE, FUTU-VĂ MORŢII-N GÂT. Nu mai cerşiţi atenţie de la un om care a zis clar că nu v-o oferă. Nu vă mai victimizaţi: da, sunteţi proşti de puţiţi, de-aia v-am banat. CĂRAŢI-VĂ ÎN PIZDELE MAMELOR VOASTRE ŞI LĂSAŢI-MĂ ÎN PACE!

  • lezbianu obosit says:

   zici frumos. nu, nu te ling…..chiar suna sweet. cam e de datoria lu’ orice roman adevarat sa cerseasca ceva, altfel unde pula mea o sa ajunga mareata noastra natiune? mie mi se pare tare interesant ca exista oameni d’astia haiosi. vreau sa te intreb, cu scuzele de rigoare pentru curiozitatea mea de pizda proasta, sunt multi acesti cetateni? adica fro’ 3-4 sau mai multi?

 18. dadatroll says:

  Deci in primu rand cai scris Hagi gresit. Sin al doilea rand ca nus americani anti Hagi ca nici macar nau auzit de Hagi ca la ei fotbalu e un fel de rugbi da cum pinsaturi.

 19. Dana says:

  l-au concediat pe ala pentru ca cea mai mare parte a activitatilor lor se desfasurau in japonia => profit din japonia
  mie oricum nu mi-au placut glumele lui :-??

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: