Covid, lockdown şi vaccin

Asist în ultima vreme la o eroare destul de amuzantă la exact aceiaşi comentaci, care vin over, and over, and over, and over again să ne spună cu botniţa, cu arestul la domiciliu şi alte dramolete de oameni care nu-şi apreciază norocul de a nu fi ajuns conectaţi la ventilator.

Despre cât de stupid este să compari o mască fină de material textil pe care o scoţi când vrei tu şi a cărei menire este să te protejeze de boli cu un dispozitiv de metal şi piele menit să umilească şi să limiteze libertatea am scris aici. Despre cât de stupid e să compari recomandarea de a sta acasă, în siguranţă şi confort, dar cu opţiunea de a te duce la job, cumpărături şi alte probleme ÎN TIMPUL ZILEI (as opposed to a fi forţat să stai acasă pentru că eşti anchetat) am tot dat statusuri.

Când a început să se scrie despre vaccin, reacţia aberantă a haterilor de botniţe şi aresturi m-a lăsat tablou. Dar ce tablou. Direct “Strigătul” lui Edvard Munch.

S-o luăm logic. Aşa cum o luăm şi atunci când unul te înjură şi te face nef… şi c**vă în acelaşi paragraf. Nef…a e aia care nu, c***va e aia care ba da, foarte mult şi fără standarde. So, cele două jigniri alăturate una alteia izbutesc doar să ilustreze infinitul prostiei celui tăbărât pe tine să te latre.

Mbun.

Exact pe baza logicii simple, te-ai fi aşteptat ca ăştia care nu mai pooot, nene, cu botniţa şi arestul, ăăăvai, dar  noi când mai trăim, draaagă – te-ai fi aşteptat să sară în sus de fericire la gândul că diverse vaccinuri sunt pe finalizare, ba chiar unele sunt aprobate şi sunt oameni care le primesc.

E la mintea cocoşului: APARIŢIA UNUI VACCIN EFICIENT = stop covid = gata lockdown, gata mască, după perioada firească de timp în care verifici dacă e funcţional şi dacă nu dă efecte secundare grave.

Deci, ăştia ar trebui să se bucure cel mai tare.

Dar surpriză, nu.

Surpriză, e tot tuvămumancurcuvaccinulvostru.

Aha, deci nu vrei vaccin, vrei lockdown şi mască în continuare.

Tuvămumancurcubotniţavoastră.

OK, până la urmă, ce vrei??

Nu e treaba ta ce vreau eu.

Îţi dai seama că un om e nespus de prost şi incapabil de o conversaţie coerentă când înjură cu sete şi A, şi non-A. Nu vrei lockdown, că-ţi pute, dar nu vrei nici vaccinul care ar însemna finalul safe al lockdownului. Ce pxla lui Hector vrei de fapt?

Iar alea glorioase, cu “vai, dar vaccinul cipează”. EŞTI DEJA CIPAT. Toate reţelele sociale, toate appurile pe telefon au cookies, şi cookies ştiu exact unde eşti. Te recunosc data viitoare când apari. Nen-tu Zuckerberg îţi ştie toate mişcările şi, în secunda în care ţi-ai făcut cont la el pe tarla, i-ai servit cadou toată viaţa ta.

“Vai, dar vaccinul sterilizează”. Unde nu dă domnul. Vreau să economisesc tot ce am investit în contracepţie. De ce să plătesc o cârcă de  bani să-mi lege trompele, când pot avea vaccinul covid-19 şi să scap de o grijă?

“Vai, dar vaccinul o să are efecte secundare”.

Voi chiar credeţi că vaccinul BCG –  cel administrat pentru prevenţia tuberculozei – a ajuns la efectele de acum pentru că s-au trezit domnii Albert Calmette şi Camille Guerin într-o zi cu soare şi i-a pocnit din senin ideea vaccinului perfect?

Mnup.

A fost un proces luuung, care a început cu constatarea lui Jean Antoine Villemin în 1865 că tuberculoza se transmite de la om la diverse animale, şi între specii diferite de animale, pentru că e unmicroorganism care o produce. Deci, nu mânia lui Dumnezeu. Robert Koch a început să studieze numitul microorganism în 1882 şi a ajuns la concluzia că de fapt sunt două abia în 1901: mycobacterium bovis şi mycobacterium tuberculosis. S-a crezut că dacă injectezi omul cu m. bovis, îl ajuţi la prevenirea tuberculozei. Dar, ţeapă. M. bovis a fost la fel de virulent şi de periculos. Şi da, a murit lume. Ghinion, aşa merge cercetarea. Trial and error. Şi decese.

Abia în 1908, Calmette, un bacteriolog, şi bunul său prieten Guerin, un veterinar, testau virulenţa bacilului în diverse culturi, când au descoperit accidental că  o combinaţie de glicerină şi cartof producea o subspecie mult mai puţin virulentă. AU CONTINUAT SĂ TESTEZE PE DIVERSE CULTURI PÂNĂ ÎN 1918.

Prima oară, vaccinul a fost folosit pe oameni în 1921.

Aşadar, cât timp a durat să se creeze un vaccin eficient împotriva tuberculozei?

MAI MULT DE JUMĂTATE DE SECOL, OILOR.

Cercetarea înseamnă încercare şi eroare. Dar fără încercare şi eroare nu există progres.

Dacă vrei să scapi de botniţă şi să redeschizi bodega din colţ, BUCURĂ-TE că se fac eforturi pentru crearea unui vaccin. Chiar dacă nu e perfect.

Imagine: Anna Shvets.

 

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. Radu says:

    Oamenii astia NU vor sa scape de botnita cum nu vor cainii care latra de dupa gard sa muste, vor doar sa latre.
    Care e problema, nu vor sa se vaccineze, sa nu se vaccineze si sa lasam selectia naturala sa-si faca treaba.

  2. hussar says:

    un vaccin omologat stiintific, trece peste 5ani de teste. acum, cine moare de pe urma acestor vaccinuri netestate, asta e! oricum sunt prea multi oameni pe asta planeta (conform unei teorii “conspirationiste” ). mai rarut ca i mai dragut..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading