Violenţa domestică NU e mondenitate

Peretele meu e din nou plin de Reghe şi Prodanca, iar eu mă întreb ce e greşit cu naţiunea asta.

Dincolo de popularitatea lor ca starlete şi figuri publice vizibile, dincolo de faptul că sunt preferaţii tabloidelor şi ai publicului consumator de reality, aceşti doi oameni au o relaţie toxică, urâtă, un model de “aşa nu” în orice relaţie de cuplu. De ce insistăm să îi tot băgăm în seamă şi implicit să-i alimentăm să caute în continuare atenţie cu violenţe şi agresiuni reciproce?

E întrebarea pe care mi-am pus-o şi în zilele de glorie ale cuplului Viorel – Vulpiţa, dar eram zucced pe Facebook în zilele alea.

Numai că în acest caz, agresorul, bully-ul, omul care nu pare să proceseze că relaţia s-a terminat şi îl bântuie în continuare pe celălalt cu comentarii interminabile la televizor şi în presă, denigrare interminabilă şi provocări infinite este ea.

Nu, faptul că o femeie face asta nu e o dovadă de empowerment sau de fabuloşenie şi NU ar trebui tratată ca atare. Să tragi de un bărbat care nu te doreşte, care face copii cu alta şi care are cu totul alte priorităţi NU e girl power. E abuz şi hărţuire, şi ar trebui tratate ca atare. Empowerment e să ai respect de sine şi să părăseşti situaţia toxică, să-ţi creezi un echilibru în viaţa ta, chiar cu riscul de a trebui să-ţi baţi puţin capul să găseşti un alt subiect de interes pentru tabloide.

Faptul că o femeie îşi agresează şi hărţuieşte exul nu e de râs. Nu ar fi de râs nici dacă ar fi invers. Nu e o temă bună de glume, nu e un model sănătos de viaţă, nu e o temă suculentă de bârfe. Şi în niciun caz nu ar trebui să fie temă de interes monden.

Spre deosebire de alte victime, nici el nu mi se pare un inocent care nu ştie cum să iasă din balamuc. Dimpotrivă, face ce face şi se nimereşte în calea pumnilor ei pentru încă nişte ştiri pe prima pagină şi atenţie publică, iar asta mi se pare vomitiv. Nu la fel de vomitiv ca o femeie care trage de exul care nu o vrea, dar destul de aproape.

Taman de aceea, aceşti doi oameni ar trebui ignoraţi. Pentru ca nevoia lor de atenţie să rămână nesatisfăcută. Poate că asta i-ar ajuta să iasă din dinamica oribilă, care defineşte atâtea cupluri din ţara asta, numai că, spre deosebire de ăştia, care au bani şi pot pleca în două colţuri diferite de planetă când vrea muşchiul lor, cuplurile de oameni simpli care adoptă modelul lor de comportament nu au unde să fugă.

E un subiect care ar trebui să rămână în nişte dosare de poliţie şi atât.

Popor, ai nevoie de modele mai bune.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: