De ce pisicile dorm cu noi

Poate cea mai plăcută activitate din viața unui companion de pisică – nu, nu stăpân de pisică, pentru că pisica e imposibil de tratat ca o proprietate, și nici sclav de pisică, de vreme ce am explicat aici cum inversul dominației nu e submisivitatea, ci libertatea – e dormitul alături de animăluțul aferent.

Cumva, dacă există iubire între stăpân și animal, pisica vine natural să doarmă lângă tine. Și unii: Îîîîu, vai, microbi, păr, cutare. Microbi și păr ai și tu, berechet, iar o pisică de apartament, spălată și periată, vaccinată și deparazitată cu regularitate e mai curată decât tine.

Dar de ce dorm pisicile cu noi?

A) Pentru că suntem calorifere naturale 

Ca animale cu sânge cald, emanăm căldură. Pentru că în timpul somnului, temperatura noastră scade natural cu unul – două grade, compensăm înfofolindu-ne în pături și plăpumi. Rezultatul fiind o temperatură mai mare decât cea obișnuită.

În aceste condiții, suntem calorifere biologice, iar pisicile vin să se încălzească la noi.

B) Sentimentul de siguranță 

În calitatea lor de feline mici, pisicile sunt natural vânate de o serie de alți prădători. Taman de aceea, locul în care își aleg instinctiv să doarmă e locul în care se simt cele mai apărate. Tu, care ai grijă zilnic de nevoile lor, ești practic poliția casei, cu mica diferență că apărarea oferită de tine e mai vizibilă. Taman de aceea, când se cuibăresc în tine, știu sigur că nu are cum să li se întâmple ceva rău în timpul somnului.

C) Comunicarea prin contact 

Cine are pisică, știe cât de nuanțată e comunicarea lor prin contact. Moduri în care te atinge o pisică, să comunice toate stările prin care trece. Neavând cuvinte la dispoziție, pisica se exprimă prin atingere, mai tandră sau mai agresivă, mai lentă sau mai rapidă, și dacă ar exista un mod de a scrie romane tactile, pisica ta ar fi Hemingway.

În timpul somnului, pisica ta are nevoie de reconfirmarea afecțiunii dintre voi, și o face cu căpșorul ăla infinit de gingaș sprijinit de umărul tău, cu lăbuța aia delicată pe care ți-o pune pe braț, cu atingerea foarte fină a întregului corpușor făcut covrig în curbura genunchilor tăi, și în multe-multe variante pe care pisicarii mei le știu foarte bine.

Bonus: Contactul respectiv induce calm și liniște, alungă anxietatea și stările negative în om. Ca orice copil crescut într-o familie profund nefericită și cu un climat de instabilitate, dormeam prost spre deloc. Abia după ce am adoptat pisica, prezența ei blândă și liniștitoare mi-a alinat anxietatea severă și perpetuă. Practic, profesorul meu de somn a fost, la 20 de ani, o pisică.

Din punctul ăsta de vedere, o să plusez fantasmagoric și o să zic așa:

D) Pisica doarme cu tine pentru că e îngerul tău păzitor desemnat să aibă grijă de tine și să-ți aline durerile. 

Bine, există explicația aia, cum că pisicile au un simț pentru energiile negative, pe care le anihilează, dar dacă e să dăm o conotație spirituală acestui fapt, rezultă exact ce am scris în paragraful precedent. Îngerul tău păzitor e de gardă pentru tine, cu lăbuțele lui fine, care cântă imnuri de harpă pe corzile sufletului tău.

Prezența unei pisici iubitoare mă apropie mai mult de noțiunea de Dumnezeu decât un popă cu barbă care îmi spune că femeia trebuie să fie rușinoasă și smerită, și să nu vrea nimic de la viață.

E) Pisica doarme cu tine pentru că se consideră puiul tău. 

Animalele de companie dezvoltă cu noi un raport filial. Practic, pentru că le hrănim, periem, adăpăm, curățăm excrețiile, și așa mai departe, noi continuăm rolul pisicii mamă, și le menținem într-o stare de copilărie nedeterminată. Așa se explică mâțele de 14 ani cu apucături de pui zgubilitici.

Avându-ne pe noi ca părinți, nu apucă să treacă prin testele maturității, care includ efortul de a obține prada, lupta pentru dominație și alte situații de viață reală. Rămân bebeii noștri.

În calitate de eterni pui, dorința lor de a se cuibări la sânul mamei sau tatălui adoptiv e ceva natural. Ajută și dimensiunea ta fizică, mult mai mare, care menține raportul filial.

De aceea, dacă de la un punct încolo, decizi că exilezi pisica în afara dormitorului, o să ragă la ușa ta ca un copil părăsit în gară.

Una peste alta, nimic nu se compară cu prezența calmă și caldă a unei pisici. Când am o zi liberă de obligații, o petrec în pat cu pisica. Când lucrez la un proiect în telemuncă, îl fac în pat cu pisica. Chiar și acest text a fost scris în pat cu pisica.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Marce says:

    Pisica mea evil la 6am începea să dărâme de la telefon la ochelari la parfumuri. Am acceptat-o în dormitor până când acum 4 ani mi-am luat gagic alergic. Șo cum ea se punea cu curu pe fața lui de avea nevoie de o baie și 3 claritine am evacuat-o din dormitorul matrimonial.
    Am avut pisici mereu dar n-am aflat ce e somnul până n-am dormit fără ele. Acum se mai bucură de un nap cu mine sâmbăta la prânz pe canapea dar nu mai vreau blănoasa în dormitor. Nu mai vreau scandal la 6

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: