Mit: Pisicile vor sclavi, nu stăpâni

Pulică dormind cu căpșorul pe laptopul meu

E o prejudecată frecventă, care spune că, dacă nu e valabil enunțul A, e obligatoriu valabil opusul lui A. Astfel, în înțelegerea câtorva dintre noi, opusul sclaviei este musai dominația.

Realitatea este că raportul dintre două persoane, sau dintre o persoană și un animal, poate avea diferite grade de submisivitate sau dominație și, periodic, un schimb de energii de la egal la egal, astfel încât mentalitatea din paragraful precedent să nu fie numai reductivă, ci absolut falsă.

De ce se tem bărbații cu ego fragil de femeile independente, de exemplu? Pe exact aceeași premisă. Că dacă face ce vrea cu viața ei, sigur te va slugări și pe tine până la ultimul strop de transpirație. Când realitatea e fix invers: de multe ori, o femeie independentă își rezolvă singură mare parte din probleme și tinde să te trateze și pe tine ca pe un element de sine stătător, pe când una co-dependentă e mereu călare pe tine: Gogu, nu uita să cumperi pâine. Gogu, de ce nu mă suni. Gogu, scoate-mă în oraș. Goguuuu, hai să muți dulapul ăsta. Gogu, repară acoperișul și robinetul.

Câinii le plac mai mult unor oameni pentru că pot fi dresați să stea jos, să facă culcat, să aducă bățul și așa mai departe. Prin dresajul ăsta, ne dau sentimentul puterii și posesiunii. Și multora le place sentimentul puterii și posesiunii, de aceea nu iau în calcul timpul și energia pe care ți le PRETINDE un câine.

Hai să ne jucăm! Hai să mergem la plimbare! Nu, încă nu intrăm în casă. Mă iubeești? Mângâie-mă. Mai mângâie-mă puțin. Au trecut zece secunde și nu m-ai băgat în seamă, cred că e cazul să latru lung și sfâșietor, a abandon. E timpul să-mi faci o baie.

Comparativ cu asta, pisica are nevoie să-i dai să mănânce & bea, să-i cureți litiera tot în interesul tău, să o folosească în continuare, are câteva pusee de joacă și, trei sferturi din zi, doarme. Uneori în poala ta, alteori sub pat, cum are chef.

Consumul tău de timp și energie, senzația că ești obligat să faci lucruri este mult mai mică.

Cine are nevoie de sclavi de fapt?

Că eu ador câinele mamei, dar mă obosește mult mai mult decât pisica mea.

 

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. December 17, 2020

    […] pisica e imposibil de tratat ca o proprietate, și nici sclav de pisică, de vreme ce am explicat aici cum inversul dominației nu e submisivitatea, ci libertatea – e dormitul alături de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: