Despre protestul din Polonia

NB: Acesta e siteul meu personal, nu datoria mea faţă de tine. Dacă nu-ţi place cum scriu, te rog din inimă, nu mă citi. Nu mă interesează să aflu de la tine cum ar trebui să scriu, iar dacă mă vei înjura, îţi asumi că vei fi tratat ca atare.

Mă sperie din ce în ce mai tare direcţia spre care merge estul ăsta de Europă. Guverne din ce în ce mai radicale şi mai extremiste, măsuri din ce în ce mai terifiante şi mai certate cu bunul simţ.
Recent, guvernul de dreapta polonez a interzis avorturile. Inclusiv în cazul sarcinilor cu fetuşi deformaţi, ale sarcinilor care periclitează sănătatea mamei şi ale sarcinilor rezultate prin viol. Practic, guvernul de dreapta polonez arată o lipsă absolută de respect şi o majoră nepăsare faţă de viaţa şi sănătatea cetăţencelor lui. Cei care încalcă legea sunt pasibili de 5 ani în închisoare.
De-a lungul weekendului, a început protestul negru. Czarny Protest. Cetăţenii polonezi, îmbrăcaţi în negru, majoritatea femei şi fete, dar şi rudele lor bărbaţi care nu-s atât de orbiţi de testosteron vitejesc încât să nu evalueze corect dezastrul, au ieşit în pieţe să protesteze împotriva noii legi. Dacă e adoptată, orice contact sexual, dorit sau nu, îţi poate răsturna planurile de viitor şi te poate lega de picior pe tot restul vieţii.
Mai e cazul să avem discuţia asta? o să oftaţi voi, când veţi auzi măsura asta cu iz de dictatură extremă, de totalitarism ex-comunist care ştie ce e mai bine pentru toţi.
Da, se pare că mai e. Periodic, ba un guvern, ba altul, se trezeşte că e cazul să le spună femeilor ce să facă cu viaţa şi corpurile lor. De parcă femeile nu ar fi cetăţeni egali, plătitori ai aceluiaşi cuantum de taxe şi impozite cu restul lumii.

Ce nu înţeleg politicienii ăştia, majoritatea bărbaţi la vârsta certitudinilor cotropitoare, e că nu există mame mai lipsite de empatie, tandreţe şi iubire faţă de copiii lor decât acelea care au devenit mame cu sila, fără ca sufletul lor să fie parte din decizie. Nu există copii mai suferinzi şi mai traumatizaţi decât aceia care au citit 18 ani în ochii mamei lor “Puteam avea un viitor măreţ, apoi ai apărut tu”.
Că orice femeie are un ceas biologic care îi spune exact când e momentul maternităţii, şi că dacă nu îi spune, poate nu are parenting skills şi cruţă nişte biete fiinţe de o potenţială copilărie traumatizată.

Dar soluţia la o astfel de lege nu sunt doar protestele stradale. Soluţia ar fi ca toate femeile naţiunii care se confruntă cu o astfel de lege să refuze să mai facă sex până când legea cade. Pentru că da, sunt doi parteneri care se angajează într-un act sexual. Dar unul singur îşi riscă tot restul vieţii pentru un orgasm, şi acela improbabil.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

9 Responses

 1. Ioana says:

  Lorena iti multumesc. Dupa o zi groaznica si stresanta mereu citesc unul din articolele tale si deja devine mai buna. Ori ma amuz teribil ori ma bucur sa vad ca mai exista cineva care imi impartaseste opinile. Cred ca marea majoritate a femeilor din Romania s-a confruntat macar o data cu mentalitatea asta bolnava conform careia femeia are datoria sa se marite, sa procreeze si sa fie la dispozitia familiei, a societatii, a unui barbat ori efectiv a oricaruia are chef, iar daca are vreo pretentie e o materialista, obraznica, egoista s.a.

 2. Kathy Bates says:

  Cică absolvenţii de Drept (cei care suportă toate balele şi toţi mucii virtuali ai ţăranilor de pe tarla şi ai muncitoroilor cu sticla-n mână de la uşa blocului) puneau întrebarea atunci când se ancheta o faptă nelalocul ei: “cui prodest?” Cine dobândeşte un beneficiu de pe urma interzicerii avortului?

  Alde Ceaşcă răposatu’ ar fi putut zice, dacă mai era în viaţă, că natalitatea nu a crescut extraordinar după ce a interzis el avortul, fiindcă recensământul din 1977 şi cel din 1992 zic altceva. Aşa încât a avut motive mult mai complicate pentru care a făcut-o.

 3. caprituss says:

  @ Kathy Bates
  Recensământ nu înseamnă neapărat numărul de sarcini, și cu atât mai mult numărul de copii născuți. Mama mea, de exemplu, a avut 10 sarcini, din care au ajuns adulți 3, alți 2 au murit după naștere, etc. Punând la socoteală și orfelinatele/lagăre de exterminare, unde rata mortalității era peste 80%, copiii handicapați grație metodelor inventive de încercare a întreruperii de sarcină, ajung la concluzia că decretul și-a atins scopul, și anume de a obține mai multe ovule fecundate.
  Asta plus faptul că femeile rome erau singurele cu permisiune să facă avort, mă duc la concluzia că se urmărea creșterea forței de muncă și puritatea etnică. Și statul comunist fiind declarat ateu nu putem lua în considerare criteriul religios, Pe principiul briciului lui Occam, statul ar fi fost beneficiarul oricum o dădeam.

  My two cents.

 4. George says:

  Doamne ajuta! vreau, da, vreau din tot sufletu’ sa prind ziua in care femeile, unite-n cuget si simtiri, o sa refuze sexul. da’ nu asa o zi doua, pentru un protest, ci niste ani buni. 3-5 ani acolo. ca si-asa multe declara ca nu e o prioritate pentru ele.
  stiu ca sunt un idiot care viseaza degeaba, da’ asta e visul meu de idiot. :))

 5. Kathy Bates says:

  E foarte posibil.

  Dar evoluţia populaţiei demonstrează că interzicerea avorturilor nu a făcut mare brânză:

  1977 ——- 21,56 milioane
  1992 ——- 22,81 milioane
  2002 ——- 21,69 milioane
  2011 ——- 22,258 milioane
  (din care 20,121641 milioane rezidenţi permanenţi şi restul la căpşuni)

  Şi atunci, o absolventă de Drept (adică, după logica ţărăşanilor de bloc, “curvă”, “muistă”, “lucrează pe sub birouri”, “Udrea” etc) ar putea întreba din nou “cui prodest?”

 6. Paranoid says:

  @ George Nu ai idee cat de simplu e, atunci cand ai ca alternativa un barbat roman (fara suparare, eu generalizez aici). Total lipsiti de imaginatie, incredibil de inhibati si lipsiti de bunul simt de a sta macar pe spate fara sa faca nimic daca vad ca nu se pricep. Si nici macar nu e problema aia eterna din revistele glossy ca nu stiu sa ofere, barbatul roman nu stie sa primeasca. Asa ca sincer iti spun, e incredibil de usor. Sigur, am factura la apa dubla si sanii umflati doua saptamani pe luna, un dublu inconvenient o data din cauza durerii si a doua oara din cauza atentiei sporite a unor barbati pe care nu mi-i doresc din motivele enumerate mai sus dar in rest sunt cat se poate de ok. Si alea care declara ca sexul nu e o prioritate pentru ele inseamna ca au parte de sex prost.

 7. George says:

  daca s-ar infiinta Partidul Femeilor care Refuza Sexul, voi ce ziceti, ar intra in Parlament?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: