Da’ de ce stai, frateh?

Azi, dragilor, vom vorbi despre relații nesatisfăcătoare.

Pe baza acestei glume:

 

Gluma asta nu m-a amuzat câtuși de puțin. Da, sunt mulți tipi care sunt exact așa într-o relație. Ficuși de apartament trecuți la întreținere, care nu contribuie cu nimic la nimic, ci doar se așteaptă să le vină mâncarea la bot.

Dacă le spui ceva, tu ești pisăloagă, cicălitoare și vrei atenție. Ceea ce îmi deschide un nou subiect: Cum orice problemă pe care o deschide cineva poate fi eschivată cu succes prin replica “tu de fapt vrei atenţie”, pentru că focusul se va muta de la problema propriu-zisă la “ba nu vreau atenţie, în morţii mă-tii”, “ba da, vrei”, şi cearta se duce pe cărări.

Mbun. Dar subiectul evitării unei probleme prin “vrei atenţie”, pe un episod următor.

Azi, însă, vom vorbi despre altceva.

Despre persoane care se plâng zi şi noapte de partener, care fac exact ce făcea Miruna mai sus. Şi totuşi, stau. 

Am întâlnit şi eu ficuşi de apartament?

Da.

Diferenţa ştiţi care e?

În scurt timp, ficuşii ăia decorau alte apartamente. Nu mă complăceam în suferinţă. Vai, ce insuportabil, vai ce enervant, vai cum nu face nimic, vaaai, vaaai, vaaai.

Habar nu am ce e în mintea cuiva care acumulează frustrări în acest mod şi totuşi, stă în continuare în relaţia nasoală. Habar nu am de ce ai vrea să împarţi casa în continuare, să-ţi suporţi reciproc sâcâielile şi să te microsabotezi unul pe altul cu chestii mărunte, spart “accidental” obiecte preferate, rătăcit tricoul preferat, întuneric hol o săptămână ca război de ambiţii legat de cine o să cumpere bec, strâns patru pungi de gunoi să priceapă gigel că e cazul să le ducă şi aşa mai departe.

Nici măcar nu exagerez. De faze de genul am auzit în discuţii despre relaţiile unora şi altora. Toate sunt exemple din viaţa reală.

Şi totuşi, oamenii stau. Oamenii stau şi înghit kkt cu polonicul de la alţi oameni pe care încet – încet ajung să nu-i mai suporte, din teamă că… 

Nu ştiu exact de ce le e teamă.

Că dacă eşti singur, te desconsideră societatea?

Frate, societatea e de la uşă încolo. Relaţia toxică e de la uşă încoace. Avantaj omul singur.

Că dacă eşti singur, n-are cine să-ţi aducă o cană cu apă?

Ficusul de apartament nu doar că nu ţi-o aduce, dacă îi ceri, îţi mai şi spune că vrei atenţie.

Că dacă eşti singur, n-ai cu cine să faci sex?

Spuneţi-mi ceva mai frustrant şi nesatisfăcător decât sexul de rutină, vă roog. O labă în baia unei benzinării e infinit preferabilă. Ca să nu menţionez cuplurile care nu mai fac sex absolut deloc de ani buni, pentru că ranchiuna reciprocă a ucis orice formă de libido.

La un moment dat, un amic mă tot freca la icre cu lecţioare dezaprobatoare despre preferinţa mea pentru libertatea absolută a celibatului. Că omul e fiinţă socială. Sunt o fiinţă nespus de socială în timpul meu liber, zic eu. Am prieteni, am relaţii minunate cu cine se poate, nu duc lipsă de interacţiune umană.

Că omul are nevoie de o pereche. Care omul, bă? Dacă prin omul înţelegi “tu”, asumă-ţi subiectivitatea acestei nevoi, şi nu o proiecta peste toată lumea. Suntem diferiţi şi e ok.

Vă leat 2021. Ăla divorţează cu strigături, cu partaj, cu diverşi străini care evaluează frigiderul şi patul de doi, să vadă cât costă fiecare, cu împărţit linguriţe şi farfurii. Eu sunt în continuare chill şi zen.

Noroc că nu sunt genul care râde în nas. E ok, îţi râde viaţa în nas destul.

De ce să stai în relaţii de kkt, şi să te vaieţi oricui stă să te asculte cât de kkt sunt? 

Evident, după primele câteva luni, când practic se stabilesc termenii şi condiţiile, ăla, dacă a văzut că maniera ficus-de-apartament ţine cu tine, că ţipi la el şi apoi faci tu toată treaba, va avea zero interes să se schimbe. De păsat ce spui tu altora nu îi pasă oricum, cât timp faptele concrete arată că tu stai în continuare.

Aşa că nu îl ajuţi nici pe gigel să devină un om mai bun. Mai grav, după ce i-a mers atât de frumos cu tine, o să-i pretindă şi următoarei să întreţină ficus de apartament.

Concluzia: duci o viaţă nasoală pentru că te înconjori de oameni care o fac nasoală. Asumă-ţi responsabilitatea. Nu te mai văicări. Acţionează. 

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. Radu says:

  1) Din familiaritate, mila. O relatie poate incepe prin pasiune irationala, se domoleste si tii la el/ea ca la un o ruda… lol, cu beneficii?

  2) Pentru ca asa ai vazut in familie.

  3) Pentru ca nu e ATAT de naspa de fapt si nu e chiar un ficus poate nu se ridica la nush ce pretentii, nu castiga nush cat, nu e la fel de ordonat samd.

  4) Pentru ca nici ala care se plange nu e chiar usa de biserica, are si el muuulte lacune, in alte zone decat de cele de care se plange.
  SAU — of-urile alea de fapt sunt niste proiectii ale unor nemiltumiri de sine.
  Si probabil are experienta cu alti parteneri de calitate superioara pe care nu i-a putut pastra.

  5) Pentru ca in subconstient nu crede ca merita mai mult.

  6) Pentru ca cel care se plange e un obsedat de control si ficusul de fapt e o carpa pe care o poate manevra in scopuri emotionale. Poate nu-l poate manevra sa duca gunoiul, dar de fapt nu asta-si doreste cel mai mult.

  7) Pentru ca dupa o varsta oamenii se blazeaza si e foarte greu sa-si gaseasca partenerul dorit si o relatie cu acel partener ar implica mult efort din partea sa.

  8) Pentru ca singuratatea nu e pentru oricine. Pentru o mare parte din oameni partenerul ala “naspa” e chiar mai bun decat nimic.
  Pentru unii nu, singuratatea e muuult mai buna decat o relatie de “cacat”, dar pentru cei mai multi probabil nu e.

 2. NUCLEAR_TAKES says:

  Stau pentru ca le place, desi nu sunt constienti de asta. Exista o tipologie de persoana care are nevoie de genul asta de stimulare emotionala negativa (drama queens – de ambele sexe)

  Desi nu neg ca sunt multi barbati de cacat, it takes two to tango. Sa ne incercam sa vizualizam genul de persoana care depune efortul de a face o gluma pasiv agresiva de genul asta. Care isi face un cont de olx, scrie un anunt si pune poza partenerului acolo.

  Se merita unul pe altul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: