China şi vaccinurile Covid

Trăim într-o ţară haotică. Nici nu ai un termen mai bun s-o descrii. Oamenii fac ce vor, şi de multe ori acest “ce vor” se termină prost.

Dar când compar asta cu ceea ce se întâmplă în aceste zile în China, mi-e foarte clar că, indiferent de numărul de idioţi care o populează, ţara noastră este opţiunea fericită.

Toată povestea Covid a început în Wuhan. Unde, evident, a fost muşamalizată şi ignorată până în clipa în care au început să moară în număr mare oameni din diverse alte regiuni care aveau acorduri comerciale extinse cu China. Şi presiunea internaţională a obligat ţara să ia măsuri.

Evident, măsurile au fost heirupiste, disperate şi stupide. Ne amintim modul în care, în urma unei ştiri false care susţinea că Covid se transmite şi prin animale de companie, chinezii au fost forţaţi să scape de ele? Şi cum lumea panicată şi obedientă a început să le arunce pe geamurile blocurilor?

Twitter era plin de astfel de poze, dovadă că prostul obedient e la fel de nociv şi de sinistru ca ăla care acţionează de capul lui.

Cum din China vin ştiri puţine şi selectate, nu m-aş mira, pe acest model de acţiune, să fi existat vreo eutanasiere în masă a suferinzilor de Covid în forme de grave. Nu de alta, dar mi s-a părut suspect cum, cam la o lună – două de la declanşarea globală a pandemiei, statisticile furnizate de chinezi afirmau deja că boala e ca şi eradicată, “da’ ce-am făcut, şefu'”, alea.

Mi s-a părut suspect pentru că eu cunosc oameni care au avut forme grave de Covid. Dacă forma uşoară seamănă cu o gripă mai nasoală, cu bonus de insuficienţă respiratorie / senzaţie de sufocare, cea gravă e cu temperaturi mari, incapacitate severă de a respira, stare generală de rău şi zăcut în pat măcar o lună, plus, dacă îţi revii, convalescenţă îndelungată. Nu ai cum, concret, să declari boala eradicată ţaca – paca decât dacă apelezi la o soluţie de tip Game of Thrones: pui toţi bolnavii pe un rug imens şi îi arzi în timp ce intonezi incantaţii către R’hllor.

Acum, în timp ce îmi verificam mailul, aol (da, am un mail şi pe aol, dar pe ăla îl folosesc pentru corespondenţă care n-are legătură cu activitatea mea online) îmi dădea ştirile zilei. Şi printre ele, asta. Scrisă cu o precauţie ieşită din comun, şi cu mănuşi de catifea, să nu supere cei 678 de sponsori chinezi, că dacă îşi retrag ăia banii, e durere.

Paranteză: Uite aşa cred eu că recunoşti adevăraţii dictatori. Din modul în care se tem oamenii să-şi bată pxla de ei. De aceea, Trump nu mi se pare un pericol real şi un tiran autentic. Nu caută să închidă cu nimic izvorul de ironii, sarcasme, glume la adresa activităţii lui. Se mai isterizează pe Twitter (care nu ne isterizăm când suntem ţinta înjurăturilor colective, lol?), dar în rest, nu te caută în gaură de şarpe să te nimicească pentru că i-ai comentat “maimuţa portocalie”.

Când organul de presă caută să acuze China că impune populaţiei un vaccin anti-Covid creat de urgenţă şi netrecut încă prin perioada legală şi normală de teste de laborator care să verifice dacă e un tratament sigur, şi dacă nu dă efecte secundare mai grave decât boala pe care o trata, dar o face cu atâtea mănuşi şi precauţii, încât ai impresia că e mai degrabă un imn de slavă la adresa Chinei, ştii că ai de a face cu o dictatură.

Şi apoi: Dacă te lauzi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii că tu ai eradicat boala, că uite, şefu, noi suntem curaţi ca lacrima de fată mare, mânca-ţi-aş, cine, Covid? Scos din stoc, trăi-ţi-ar – de ce bagi tot tu pe gât vaccinul?

Several people who say they work in “front-line” organizations have said on social media that their workplaces have offered vaccinations for about 1,000 yuan ($150). They declined to comment, saying they would need permission from their organization.

Să traducem din jargon comunist în limbă română normală. Oamenii s-au plâns că li se iau abuziv bani şi li se impune vaccinul, dar nu pot scrie asta chiar aşa, că îşi iau mumu de la muncă şi de la partid, în format bukkake. Dar nu pot comenta mai mult, pentru că nu le e cald cu dinţii-n gură.

While emergency use may be the right path, Chinese companies are not being transparent about issues such as informed consent, said Joy Zhang, a professor who researches the ethical governance of emerging science at University of Kent in the U.K.

Asta e tot chinezoaică, dar e în UK, îşi permite să critice cu subiect şi predicat. Pe scurt, nu ţi se spune ce conţine vaccinul. ce va fi şi cum va fi, nu eşti întrebat. dacă vrei sau nu. Ţi se dă cu sila, ţi se iau banii aferenţi tot cu sila şi gata.

O încălcare flagrantă a drepturilor omului, povestită prin perdea, mai exact prin tot stocul de perdele din plastic de pe Aliexpress. Şi se întâmplă în zilele noastre.

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: