Top 10 piese rap din anii 90

Ieri seara, o cititoare mi-a cerut să postez un top de rap vechi. Problema mea cu această rugăminte este dată de relativitatea noțiunii de “vechi”. Există rapul preistoric, din anii 80, există rapul old-school, cel din anii 90, şi există hip-hopul comercial al anilor 2000.

Eu am zis aşa într-o doară “donaţii pentru dedicaţii”. Iar viteza cu care a intrat donaţia m-a convins că fata means business. Şi cum reperele ei erau Coolio şi MCHammer, am înţeles că, exact ca mine, a copilărit în anii 90, şi că ne ducem înapoi în deceniul care a adus rapului perioada lui de glorie și murdărie.

Aşadar, doamnelor şi domnilor, sau, în limbaj rap, my thugz and my bitchez, să facem acest drum în era fabuloasă a anilor 90.

Ţin să menţionez că sunt sunt sute de piese de rap memorabile în anii 90, și dificultatea nu a constat în a numi piese, ci în a le filtra. Dacă voi aveţi altele preferate, simţiţi-vă liberi să completaţi în rubrica de comentarii.

10. Skee-Lo – I Wish (1995) 

În anii 90, gangsta rap, plin vârf de cuvinte colorate, droguri, femei și arme făcea ravagii prin topuri. În acest context, I Wish al lui Skee-Lo, o piesă clean și totodată poetică despre aspirații imposibile, a fost un stand-out din toate punctele de vedere.

E adevărat, poate fi considerat un one hit wonder, dar ce one hit. Clipul cu referințele la Forrest Gump a câștigat toate premiile relevante pentru video din acea perioadă.

 

*

 

*

9. House of Pain – Jump Around (1992) 

Dacă sound-ul acestei piese vă amintește de Cypress Hill, e pentru că… oh, well, producătorul DJ Muggs a creat-o inițial pentru Cypress Hill. Dar piesa a fost refuzată de vocalul B-Real pentru că nu avea mușchiul lui chef de ea.

Ironic, după ce trupa House of Pain a câștigat multiple discuri de platină, iar songul a ajuns un clasic al cluburilor, Cypress Hill au făcut un cover.

Blendingul de rap cu elemente de rock e unul dintre trendurile specifice ale deceniului, un obicei frumos care e cazul să reapară și în zilele noastre, wink-wink.

*

8. Luniz – I Got 5 On It (1995) 

Asta e o piesă care a rămas la fel de populară azi, cum a fost în vremea ei, deși dacă întrebi pe primii zece pe stradă cine o cântă, o să se uite tâmp la tine.

Popularitatea gangsta rap-ului în acele zile explică faptul că un cântec ca acesta, despre dealeri de droguri care nu vor să lase iarba sub 5 dolari și marchează banul sau pune-ți pofta în cui, a ajuns în high rotation pe un post dedicat în primul rând adolescenților, ca MTV.

O fi fost și faptul că nimeni nu asculta versurile și din numărul mare de bunăciuni din clip s-a înțeles că artistul pretinde că are cinci iubite, ceea ce, desigur, e total rezonabil.

*

7. Naughty By Nature – OPP (1991) 

Eu eram un copil nevinovat în 1991 și habaaar nu aveam ce e OPP, dar îmi plăcea swagul acestei piese de muream.

OPP e practic other people’s p…, pentru că da, şi în engleză diverse organe genitale încep cu litera p. E una dintre acele piese care azi ar fi interzise de soufleicşi ofensaţi peste tot, pentru că glorifică promiscuitatea sexuală şi explorarea proprietăţii vecinului, iar bogăţia de termeni cu dublu înţeles o face de-a dreptul scandaloasă. Adaugă un beat care te face să dansezi pe mese şi ai piesa perfectă de party.

*

6. The Notorious BIG – Big Poppa (1994) 

 

Mdaaa. Din promiscuu în extrem de promiscuu. Dar nu am cum să vorbesc despre rapul anilor 90 fără să-l menţionez pe tăticu’ gangsta rapului, Christopher Wallace, cunoscut ca Biggie Smalls sau, şi mai bine, The Notorious B.I.G., unul dintre greii (din toate punctele de vedere ai) Coastei de Est.

În numai trei ani de mainstream, din 1994, anul albumului de debut Ready to Die, și până când a fost asasinat în 1997, Biggie a ajuns o legendă şi a lăsat o moştenire culturală validă şi azi, cu peste 28 de milioane de discuri vândute.

Big Poppa e o piesă despre plăcerea de a agăţa necunoscute în club şi de a le introduce aceste duşuri lirice în tufişuri. Dar când beatul ăla se aude din boxe, e doar un motiv să dansezi până dimineaţa.

*

5. Snoop Dogg – Who Am I (What’s My Name) (1994) 

Ca din întâmplare, tot 1994 e anul când G-funkul concurenței directe și acerbe, West Coast, mai exact însorita Californie, saluta apariția altui album de debut. Doggystyle.

Un album care aducea pe scenă un rapper iconic, o personalitate complexă și versatilă și un personaj de o carismă aparte. Snoop Dogg.

Rapul anilor 90 n-ar fi același fără flow-ul lui chill și totodată pregnant, imposibil de confundat, perpetuu fumat.

“You don’t love me, you just love my doggystyle” e genul ăla de prezentare cu care anunţi un superstar.

Dincolo de umorul de aparenţă, piesa vorbeşte despre rasism şi segregare. Câinii sunt o metaforă relativ transparentă.

*

*

4. Coolio – Gangsta’s Paradise (1995) 

Tot West Coast, mai exact Compton (referință de bază pentru orice fan al rapului) îl oferea omenirii pe următorul artist din lista noastră. Coolio.

Tematica acestuia era mai profundă și mai serioasă. Aborda problematică socială, viața în ghetou, degradarea adusă de sărăcie, iresponsabilitatea. Dar o făcea pe rime și beats atât de catchy, încât nu aveai cum să nu-l adori.

Gangsta’s Paradise a fost unul dintre cele mai apoteotice hituri ale deceniului. Sample-uia refrenul şi linia melodică a lui Pastime Paradise, o baladă veche a lui Stevie Wonder, şi crea o replică de Compton, dureroasă şi dură. A fost inclus pe coloana sonoră a filmului Dangerous Minds, un film care atunci a fost extrem de popular, dar azi ar stârni un circ uriaş, pentru că îşi permite să pună o profesoară albă să şcolească copiii de culoare.

*

3. Ice Cube – It Was a Good Day (1993) 

Nu avem cum să vorbim despre rapul anilor 90 fără a-l include pe Ice Cube, fost membru al trupei NWA şi unul din cei mai prolifici autori rap ai deceniului.

It Was a Good Day e o piesă de pe cel de-al treilea album solo (Predator) şi e un stand alone în lumea tulbure a gangsta rapului. Are un chill, o serenitate şi un swag reţinut şi cool, de om care chiar are o zi bună din toate punctele de vedere.

*

2. Salt N’ Pepa – Shoop (1993) 

Un alt fenomen inițiat în anii 90 a fost empowermentul feminin. În deceniile precedente, piesele fetelor mergeau pe două linii tematice: fericirea vieții tale, când băiatul te iubeşte, şi drama vieţii tale, când băiatul nu te iubeşte.

În anii 90, femeile au început să pună mâna pe volanul propriei cariere, şi să atace teme legate de propriile preocupări.

Toate rapperiţele din zilele noastre, de la Nicki Minaj la Cardi B și de la Iggy Azalea la Doja Cat au o sursă uriaşă de inspiraţie în Salt N’ Pepa. Cele trei fete rele care au început să joace acest joc la nivelul și notorietatea rezervate până atunci bărbaților. Noi, copiii, habar n-aveam ce înseamnă Shoop, dar cântam și noi ce înțelegeam: Shoop și te rup și te rup și te rup!

Piesa Shoop face parte de pe alt album definitoriu pentru hip hopul deceniului, Very Necessary (1993), albumul care le-a adus artistelor cinci discuri de platină și un premiu Grammy pentru cel mai bun album rap al unui grup.

Shoop e despre sexualitate sigură de sine, inițiativă și atitudine, despre sex făcut nu pentru a face pe plac unui bărbat, ci pentru plăcerea și satisfacția proprie, atât de îndelung contestată și slut – shameuită de tradiționaliști. Iar energia și flow-ul impecabil al gagicilor te ridică de pe scaun.

1.  MC Hammer – U Can’t Touch This (1990) 

Nu am cum să pun pe locul 1 într-un astfel de top pe altcineva, dacă nu pe pionierul rapului modern, MC Hammer, omul care a lansat prima piesă rap nominalizată pentru un premiu Grammy la categoria piesa anului: U Can’t Touch This.

McHammer a inovat rapul cu complexitatea ritmică, schimbările creative de flow și perfecțiunea rimelor și a livrării, cu modul original în care a reutilizat elemente din alte genuri muzicale (piesa, de exemplu, sample-uiește riff-ul de deschidre din Super Freak de Rick James) și, nu în ultimul rând, cu o coregrafie și un look imposibil de confundat. Clipurile lui au determinat o generație întreagă de fete să poartă leggings (aka iegări) pe post de pantaloni. Iar Stop! Hammertime! ar fi devenit o memă instant, dacă memele ar fi fost pe atunci o chestie.

 

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. anca says:

    Doamna, includerea OPP in top si argumentul mi-au mers la casuta sufletului. o am in orice playlist pentru miscare. fain top. faina initiativa. m-a facut sa reascult si altele din ce rap ascultam “pe vremea aia”. mi-ati facut ziua mai faina. multumesc amandurora.

  2. Diana says:

    Superb!!! Ma mai gandesc si la Warren G – Regulate si la Queen Latifah – U.N.I.T.Y

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: