Dezavantajele mâncatului sănătos

În tinereţe, mâncam şi eu ca toată lumea, adică extrem de prost. Cartofi prăjiţi cu ouă ochiuri, paste cu carne, chipsuri cu aromă fake de ghiceşte-ce-şi-câştigi-premiul-cel-mare, hamburgeri, cheeseburgeri, cozonaci, pe scurt, toate lăturile. Plus o tonă de dulciuri. Nu exagerez deloc. Un prieten a rămas praf când a văzut că am deschis poşeta şi, căutând mobilul, i-am dat să ţină un pachet de biscuiţi jaffa, o ciocolată, o pungă de napolitane şi nişte batoane de susan.

Aveam un stomac ca o cizmă. Digeram orice cu seninătate.

Apoi, am descoperit cum mănânci sănătos. Cu atenţie la combinaţii. Proteinele nu se combină între ele, doar cu legume. Harbohidraţii nu se combină între ei sau cu proteinele, doar cu legume. Orezul, cartofii, etc. – doar cu legume. Sâmburii graşi, idem. Singura pizza corectă e aia vegetariană, singurele paste corecte sunt cele cu sos de roşii, măsline şi busuioc, nu pui crutoane decât la ciorbă de legume, şi, de câte ori am chef să ronţăi, mai tai o felie din varza pe care mi-o cumpăr zilnic special pentru ronţăit, ca să nu ronţăi prostii. Şi dai jos nişte kilograme, ţi se curăţă tenul, nu mai pofteşti la idioţenii, începi să ai energie şi aşa mai departe.

Apoi, într-o zi, ieşi în oraş la masă cu nişte mâncăi şi zici să-ţi dai frâu liber.

Ei bine, în numai câteva ore te pomeneşti că boleşti de parcă ar fi sfârşitul lumii. Faci o indigestie de zici că ai mâncat cuie ruginite. Şi suferi de dai colţul.

Aşadar, prieteni, vedeţi cum treceţi pe mâncat sănătos. Că nu mai e cale înapoi. Stomacul vostru se crede subit vlăstar monarhic şi cere să i te adresezi cu Alteţa Voastră. Şi nu mai digeră decât frunze verzi şi poeme de dragoste autentică.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

17 Responses

 1. CiGriArg says:

  No, bine, mie îmi place rețeta asta și sper să ajung să mă hrănesc numai cu poeme, mai ales că nici onorariile nu sunt prea mari. 🙂

 2. Paula says:

  Chiar în seara asta mă gândeam că într-o zi voi mânca mai sănătos. :)) Deocamdată sunt în faza în care mănânc în cele mai nesănătoase combinaţii, mai ales dulciuri. Mă pui pe gânduri, eh…

 3. Luka says:

  Până la urmă doar excesele sunt nesănătoase, iar mâncatul sănătos poate fi un exces în sine. Ia hai să fim mai moderați în a mânca sănătos și vom vedea dacă și stomacul nostru va fi mai fericit.

 4. În “tinerețe”? Be careful, sometimes one lives longer than expexted… 🙂

 5. rtgbfvd says:

  sa fie la dv., acolo. toate ca toate, pana la pizza vegetariana – o fi sanatoasa, o fi si buna (n-am incercat), dar corecta?! s-avem pardon. poate politically correct, desi e o forma de discriminare. cat despre “ten” curat, sint multumit si cu 9.50.

 6. Linn Dick says:

  “Harbohidratii” ? …Ham mai Hauzit eu dinHastea, manHati-as!
  ..da stiu ca era doar o greseala de tastare,dar nu m-am putut abtine….

  se intampla si invers, daca mananci nesanatos si treci pe salata te apuca cufureala
  totul are de-a face cu apa din mancare, mancarea nesanatoasa e deobicei uscata, cea sanatoasa e mai umeda, stomacul se adapteaza si de aici lupta de clasa

  pofta buna si o zi buna!

 7. Nautilus says:

  Mâncatul sănătos are la fel de multe avantaje financiare ca şi religia.

  Nu, serios.

  Adică dacă ai o discuţie de afaceri şi interlocutorul e un hipstăr fanatic care mănâncă vegan şi bio (lucru care îl face să fie un nobil, deasupra prostimii cu micul şi berea…), iar tu nu, se duce pulii de suflet şi pierzi biznisu’. Numai fiindcă nu l-ai aplaudat când a spus ce rău e fast-foodul.

  Pentru unul ca ăla, să îi spui că mănânci fast-food şi bei Red Bull e ca şi cum ai vorbi cu un călugăr fanatic şi bărbos şi te-ai lăuda la el cu faptul că eşti homosexual şi faci filme porno gay.

 8. Eu încerc să țin cât de low carb pot, dar îmi dau voie la câte o felie de tort săptămânală. Pizza aia vegetariană are și brânză?

 9. Mada says:

  True story. Been there ,done that :))

 10. Nicoleta says:

  multumesc, Lorena!

 11. Dan says:

  Si daca la radacina legumitelor si fructitelor a cazut vreo ploaie acida se pune ca mananci sanatos?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: