Top cinci tâmpenii glorioase emanate în apărarea legii amnistiei şi/sau graţierii

Scriam eu acum ceva vreme că PSD revenit la putere e o idee bună, că mai scoate din lene şi moleşeală lumea bună şi îi motivează pe românaşi să împrumute nişte coaie de prin vecini şi să devină cât de cât asertivi în a-şi apăra drepturile şi bunăstarea. Şi am luat nişte înjurături de ambele părţi ale orizontului politic – am talentul să-i enervez în egală măsură şi pe unii, şi pe ceilalţi – dar punctez: românul nu poate creşte CU cineva. El nu înţelege noţiunea de cooperare. Unica lui şansă de a deveni activ, implicat şi cetăţean, de a ieşi din somnolenţă şi de a lua lopata e în secunda în care cineva încearcă să-i fure scaunul de sub cur.
Singura parte proastă pentru pesedei e că, dacă pe vremea lui Ponta, aveau pe cineva cu un discurs cât de cât inteligent, care suna măcar vag contemporan şi european, iar manevrele erau ceva mai subtile – eu, una, ştiam că PSD va ajunge să-l plângă pe Ponta cu lacrimi de sânge, şi nici măcar nu realizează asta, dar o vor face curând – e că, de data asta, băieţii şi-au subestimat propriul popor. Proşti, proşti, dar cât de proşti?
Au încercat prea multe manevre într-un timp extrem de scurt, iar asta se numeşte, în limbaj academic, lăcomia curvei fomiste.
Prea evident, băieţi, prea ca la ţară.
Nici nu mă cobor să discut de ce ordonanţa asta a amnistiei şi / sau graţierii (că nici autorilor ei nu le e clar dacă e vorba de amnistie, graţiere sau ambele) e o mizerie incalificabilă, menită să scoată toate gunoaiele umane din puşcării, să le sloboadă pe capul prostului care încă munceşte cinstit pentru că, fraier fiind, a făcut şcoala de stat, nu şcoala vieţii, şi să le cruţe (gunoaielor umane, zic) miliardaşele de euro pe care, cu sudoarea grea a frunţii, au reuşit să le fure cu sânge rece.
Prea evident, băieţi, prea ca la ţară.
Nici nu mă cobor să discut cât de mizerabilă e manevra asta, a tentativei de adoptare repede-repede, până trece cancerul de afară şi apucă cineva să deschidă gura.
Prea evident, băieţi, prea ca la ţară.
Luaţi o şampanie cu aromă de piersici şi un michimaus roz şi duceţi-le cadou la prietenul meu Victor Ponta, chemaţi-l înapoi la petrecere, că ăla măcar avea stil şi graţie. Om inteligent fiind, ştia să nu insulte extrem de grav inteligenţa interlocutorului. Nu-l lua chiar de cel mai prost copil din bloc. Mai mult părea că te tachinează. Şi livra mai mult în jumătate de an decât o să izbutiţi voi să livraţi clientelei voastre în formula prezentă pe tot mandatul de patru.
Bun.
Ieri, tentativa de aprobare rapidă a ordonanţei de pardonat hoţi a fost dejucată glorios. Pentru prima oară pe anul în curs, m-am simţit mândră că sunt româncă. De asta zic: PSD ne face tuturor un bine. Ne aminteşte că avem o coloană vertebrală.

Luaţi pe nepusă masă, sus-puşii au început să ia public poziţii. Poziţii numai bune. Plăcerea mea deosebită e să le colectez şi să vi le ofer spre savurare.

5. Sorin Grideanu, prim ministru: “Aceste două propuneri, legate de grațiere și modificările Codurilor, nu erau pe ordinea de zi.” (Antena 3)

La asta, putem răspunde doar cu un print screen din proiect:

16002971_1491437064236889_6696354803960171187_n

4. Florin Iordache, ministru al justiţiei, despre protestatarii împotriva legii amnistiei: “Mi se pare că oamenii aceştia nu sunt informaţi corect.” (Antena 3.)

Da. Degeaba avem atâtea siteuri de propagandă filo-putinistă şi minciuni de la obraz, degeaba se împrăştie minciuna groasă de trei degete, încă n-aţi reuşit să-i “informaţi corect” pe toţi. Mai e de lucru.
Cum ziceam mai sus: Prea evident, băieţi. Prea ca la ţară.

3. Sorin Grindeanu, prim ministru: “Conform Constituţiei, avem voie să dăm graţiere şi amnistie? Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt împotriva legii.” (conferinţă de presă.)

Sigur, Constituţia îţi permite şi să emani, pardon, emiţi ordonanţe de urgenţă, dar NU în acest domeniu. Şi sigur, Constituţia îţi permite să graţiezi, dar NU în această formă.
După cum subliniază fostul membru CSM Cristi Danileţ pe pagina lui de Facebook. “Conform art. 73 alin. 3 din Constituția României, grațierea colectivă se dispune prin LEGE organică. În acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonanțe de către Guvern, potrivit art. 115 Constituție. Legea 546/2002 arată că numai Ministerul Justiției poate iniția o LEGE de grațiere. Oricum, trebuie dovedită URGENȚA. Or, de ieri sau de săptămâna trecută nu s-a întâmplat nimic care să justifice o OUG”.

2. Florin Iordache, ministru al justiţiei: “Nu se dezincrimineaza prin aceste propuneri nici conflictul de interese, nici abuzul in serviciu”. (conferinţă de presă.)

Riposta vine printr-un comunicat emis ieri de DNA care, analizând proiectul OUG, punctează:

“1. Remarcăm faptul că, între infracțiunile grațiate se regăsesc abuzul în serviciu (sub toate formele sale) și infracțiunile asimilate infracțiunilor de corupție.
2. În cazul evaziunii fiscale, sunt excluse de la grațiere doar cele mai simple forme de evaziune. Cele cu adevărat grave (art. 9 din L. 241/2005) sunt grațiate în totalitate, ceea ce va avea un efect negativ pentru investigarea faptelor de corupție, pentru că multe persoane cercetate pentru infracțiuni de evaziune fiscală recunosc că banii erau, de fapt, pentru o mită. Dacă aceste persoane știu că nu vor mai fi trase la răspundere pentru evaziune fiscală, nu au nici un motiv să denunțe mita.
3. Toate persoanele condamnate care au peste 60 de ani sau un copil mai mic de 5 ani în întreținere vor fi grațiate pentru jumătate de pedeapsă, indiferent de gravitatea faptei săvârșite (lista infracțiunilor excluse de la grațiere privește doar grațierea totală, nu și grațierea a jumătate din pedeapsă).”
(Sursă.)

1. Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului: “Condamnaţii sunt, totuşi, oameni, au dreptul la propria imagine.” (toate siteurile de ştiri. că na, cum să nu preiei aşa ceva.)

Oricât s-ar fi strofocat pesedeii, Tăriceanu a luat frişca de pe tort cu această perlă rară a înţelepciunii. Nu mai e vorba de penitenciare supraaglomerate, nici de amenzi CEDO, e vorba de “dreptul la imagine al condamnatului”.
Măi, Tăricene, de unde stau eu, mi se pare că un infractor a cam renunţat la dreptul la propria imagine în secunda când a comis infracţiunea. Şi faptul că-l eliberezi fără achitarea prejudiciului nu-l va ajuta deloc în imagine, ca să zic aşa. Dimpotrivă.

O mai spun o dată: prea evident, băieţi. Prea ca la ţară.

Foto: Dragoş Cristescu.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. De ce nu? says:

    Prea bun articolul, prea ca la țară.

  2. O bună însumare. Ai uitat-o pe Mungiu-Pippidi, care se întreba mai aseară cine-i plăteşte pe protestatarii din faţa guvernului…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: