Punctul de vedere al unui fost inculpat

Un text de Emil Butnaru.

***

Notă LL: Nu mă deranjează ca un om să mă contrazică, dacă o face într-un mod care să nu-mi insulte inteligenţa. De aceea, preiau comentariul pe care l-am primit la articolul meu despre OUG referitoare la amnistie / graţiere. Mi se pare extrem de bine scris, pertinent şi mă bucur să am acest tip de feedback.

***

Hai să intru oleacă în DIALOG, cu opinia-mi mai mult decât avizată (zic Io*, din postura unui spirit echidistant, cu bun-simț analitic impecabil, cu un simț al predicției peste medie. Și, nu în ultimul rând, ca un individ târâit anapoda prin instanțe și care a văzut „ la mama ei acasă” hâdoșenia ca din bestiarii a acestui „sistem judiciar”). 3 ani din viața mea irosiți, 38 de termene numai în ședințe publice ale instanțelor, în 3 acțiuni principale și altele 7-8 asociate, îmi conferă anvergura unui grăitor BINE INFORMAT.

Înainte de toate trebuie de menționat că adevărul este exact acolo unde a stat dintotdeauna – LA MIJLOC. După cum la fel de adevărat este că tare aș vrea să-l văd pe vreunul din cei cu „Nu vrem amnistie, te vrem la pușcărie” ce față ar face în momentul în care știindu-se curat, i se sparge dimineața ușa de o duzină de mascați, este ridicat și dus la „organe” ca să i se pună în față vreo 360 de pagini de „dosar penal” fuckătură. Mai ușurel cu lozincile, atâta timp cât NU ȘTIȚI DESPRE CE VORBIȚI. Întrebați-i pe Mariana Rarinca, pe Mircea Gutău, pe Traian Berbeceanu, pe Daniela Tarău cam care-i meciul cu „te vrem în pușcărie”!
Și cu asta am încheiat prologul opiniei personale.

Așadar. Măsura amnistiei și grațierii este o procedură legală, permisă de normative. Mai mult decât atât, este o măsură cu preponderent caracter politic. Dar, aceasta se adoptă funcție de metodologia prevăzută de legile în vigoare: prin lege organică și la propunerea Ministerului Justiției. Deci art. 73 constituție și 115 stau î picioare, având postament de beton.
Ce justifică graba guvernanților:
a) Motivul obiectiv: iminenta sancționare a României de către UE, prevăzută pentru luna februarie, motivată de condițiile precare din închisori și supraaglomerarea acestora – grad de ocupare 150% adicătelea 28.000 de deținuți la o capacitate de 19.000 de locuri.
b) Motivul subiectiv: (cel mai important) – dorința actualilor aflați la putere de a-și spăla penalii.

Așadar, funcție de aceste circumstanțe, ce anume se aștepta: se aștepta degrevarea închisorilor de toți acei fraieri care s-au căpătuit cu ani grei de ocnă doar pentru că au furat 14 lalele, un baton de salam din market, au mutat 3 țăruși de grănițuire sau au condus un moped pe drumurile publice fără permis de conducere.
Nimeni n-ar fi avut nimic de obiectat dacă din pârnăi ar fi fost grațiați acei nenorocoși ai sorții care nici predispoziție nativă spre infracțiune nu au, dar nici neam de neamul lor nu au avut vreodată măcar o amendă.

Ce s-a primit? Apăi, O ȚEAPĂ MARE DE TOT, marca PSD, prin care din efectele grațierii sunt excluse 4/5 din faptele Codului penal și mai rămân doar câteva. Mânăreala dedicației acestei ordonanțe este atât de vizibilă încât până și șefa ÎCCJ – Cristina Tarcea a recunoscut, cu jumătate de gură, că e o ordonanță cu dedicație.
Ce anume grațiază această oripilantă ordonanță: politruci, juzi, primari, funcționari publici, milițieni și jândari. Adică grațiază ABUZUL DE PUTERE, grațiază licitațiile mânărite, grațiază spălarea de bani etc.
Această ordonanță NU ESTE O ORDONANȚĂ PENTRU CĂȚEI, CI ESTE O ORDONANȚĂ PENTRU LEI.

În loc de concluzie: cred că nimeni nu s-ar fi indignat față de o lege a amnistiei, care să materializeze postulatul lui Sir William Blackstone „It is better that ten guilty persons escape than that one innocent suffer”.
Iar într-o masă de fraieri și nenorocoși, ajunși aiurea în pârnăi, să fie camuflați și „LEII” politichiei de mărgăritar dâmbovițene.
Dar când vezi că postulatul lui Blackstone este interpretat deșucheat, cu dedicație – „Este mai bine ca zece fraieri să sufere în închisori atâta timp cât mecanismele legislative permit scăparea vinovaților noștri” – atunci chiar că o dai în pizda mă-sii de treabă, uiți de echilibrul rațional și-ți vine să ieși în stradă.
Ordonanța de grațiere propusă este un instrument legislativ neconstituțional, nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor și este un exercițiu cu DEDICAȚIE, menit să-i albească pe dragni, tăriceni, voiculești, voici, mitri, hrebenciuci et ejusdem farinae. Subiecții de fapt și de drept ai unei asemenea grațieri.

Pulimea nătângă, ajunsă aiurea în închisoare poate să putrezească acolo în continuare.
Părerea mea!

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. dadatroll says:

    Pai decat pentru lei ca si la lei aia are dreptu la imaginea la lei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: