O formă de slăbiciune

Sunt oameni cărora le e foarte greu să spună “nu”. Oameni care renunţă la priorităţile lor pentru alţii. Oameni care tratează dorinţele altora ca pe nişte ordine şi le lasă mereu pe ale lor undeva pe ultimul loc. Oameni care speră că, dacă oferă şi oferă şi oferă şi oferă, la un moment dat vor primi.

Ceea ce nu se întâmplă niciodată. Dacă doar oferi şi oferi şi oferi şi oferi, lumea va avea impresia că lucrurile pe care le oferi se cuvin şi că e tributul tău firesc. Cam ca în bancul cu Nelu şi dolarii. Nelu pleacă în America, ajunge miliardar, revine în satul natal şi zice: Pentru că sunt bogat acum, vă dau fiecăruia dintre voi câte o sută de dolari pe lună. Ospăţ mare, fericire, bucurie. Treaba merge exact aşa câţiva ani, apoi, la un moment dat, Nelu anunţă pe Skype. “M-au prins cu droguri şi am o cauţiune de plătit. Vă trimit doar 50 de dolari”. “Păi bine, bă, nemernicule, tu te droghezi pe banii noştri?”

E foarte uşor să ajungi în poziţia de sclav al hachiţelor cuiva, pentru că oamenii sunt dependenţi de iubire şi aprobare. Dacă nu eram vaccinată de mică şi nu aveam această predilecţie nativă pentru singurătate, poate aş fi şi eu omul de care se foloseşte toată lumea.

Am avut recent o conversaţie cu un amic divorţat care trăieşte acum o viaţă de burlac autentic. Are o casă frumoasă, un job bun şi jonglează mai multe femei. “Tot ce vreau de la ele e să-mi sugă pula cu implicare”. Implicare pe care, bineînţeles că nu o oferă la rându-i. Şi se miră de ce, după câteva săptămâni de sex-şi-atât, tipele caută, tatonant, să negocieze o formă oarecare de relaţie. Şi când văd că nu merge, încep să-i găsească pricini de ceartă.
Eu îi explic: aceste femei nu sunt prostituate. Nu sug pula cu implicare pentru un fee. O sug în urma unei emoţii. E natural să aibă aşteptări emoţionale de la un punct încolo, sau să renunţe la implicare. Şi el: “Dar nu vor avea tupeul să îmi ceară să definim relaţia, pentru că ştiu că în secunda următoare m-am cărat.”

Mult prea puţini oameni ştiu să ceară ce vor şi se complac în ceea-ce-se-nimereşte. Şi partea cea mai tristă e că undeva în forul lor interior există vocea aceea mică şi furioasă care le spune că ceea-ce-se-nimereşte nu este ceea ce îşi doresc cu adevărat. Că ceea-ce-se-nimereşte e compromisul dintre lipsa de empatie a celui / celei care se foloseşte de ei şi a propriei lor laşităţi. Se urăsc pentru slăbiciunea lor, dar nu sunt în stare s-o depăşească.

Până în punctul în care aceşti oameni înnebunesc.
Singura persoană căreia nu reuşesc să-i dau block deşi mă agresează ore în şir este o fostă fată bună.
Deşi nu i-am abuzat niciodată bunătatea şi generozitatea, aşa cum au făcut-o alţii. Dar am asistat, şi am văzut bune intenţii călcate în picioare şi generozitate luată la ştangă.
Tot orgoliul pe care şi l-a ignorat, toate dorinţele subliminale pe care şi le-a negat, totul iese acum, sub forma unei agresivităţi monotone, egale şi fără nuanţe.
Şi mie mi se rupe inima.
Pentru că ştiu că dacă mă lăsam în voia bunătăţii, poate eram eu azi acolo.

Prieteni dragi, vă rog mult, iubiţi-vă în primul rând pe voi. Nu permiteţi nimănui să vă împingă în relaţii în care nu vă simţiţi împliniţi şi nu daţi niciodată mai mult decât puteţi da. Menţineţi-vă echilibrul. Îngrijiţi-vă.
Impuneţi limite celor din jurul vostru.
Luaţi-o din start ca pe un fapt că lumea îţi dă doar cât eşti dispus să ceri, niciodată mai mult, şi nu vă risipiţi fără rost.
Supravegheaţi-vă voi binele, nu-l lăsaţi pe mâna nimănui altcuiva.
Pentru că echilibrul se poate pierde, şi nu doar că lucrurile bune pe care le-aţi făcut nu vor exista niciodată, dar nici nu veţi fi capabili să dirijaţi răul pe care îl veţi exorciza spre ţintele corecte. Îl veţi împroşca la nimereală, de multe ori asupra unor inocenţi.

Iar asta, ca şi bunătatea necondiţionată, e tot o formă de slăbiciune.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. pai ba..dragul meu blog mov…manca-ti-as butonu tau de pay pal donate, oamenii care ofera gratuit si benevol fiind paradoxal intr-o oarescare forma de asteptare sa primeasca in schimb ceva aleator, vor primi fix nimic, li se va lua si mai mult. As vrea sa cred ca sursa de inspiratie din acest articol nu este din Vechiul Testament, pilde, ceva din invataturile lui Solomon, nu stiu exact versetul, dar este identic adaptata. Tare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: