Înțeapă-mă tandru!

Dacă aș fi știut de botox la 20 de ani, m-aș fi înțepat de atunci. Dintotdeauna am avut o tendință de a mă încrunta când mă gândesc concentrat la ceva, sau când aud vreo prostie – și viața cotidiană în țărișoara asta te expune la multe prostii.

Pentru ridurile de expresie ale frunții există toxina botulinică. Injecția miraculoasă care face cutele să dispară.

Primăvara aceasta nu am putut să solicit acest serviciu, din pricina stării de urgență; acum însă, am făcut-o. Am apelat la serviciile doamnei doctor dermatolog Roxana Nedelcu, de la clinica Derma360

Poza de alături de făcută cu mobilul, în lumină naturală, fără urmă de filtru sau editare, la două săptămâni după administrarea injecției. Aspectul 100% natural e impresionant. De aceea am invitat-o pe Roxana la un dialog deschis despre botox.

“Ceea ce ne diferenţiază”, spune Roxana, “e pregătirea medicală la un nivel performant. Asta înseamnă să ştii să estimezi foarte bine riscurile şi a preveni complicaţiile medicale.”

Legat de riscurile injecţiilor cu botox circulă multe mituri. De la faptul că “otrăvesc organismul” şi până la “pe termen lung adâncesc ridurile”. De aceea e bine să întrebăm omul care vorbeşte în cunoştinţă de cauză. Un medic dermatolog.

“Depinde de particularităţile anatomice ale fiecărei persoane. Practic, injecţia produce un grad de paralizie a muşchilor care produc ridurile. Şi dacă nu am şti să identificăm foarte bine poziţia muşchilor care produc aceste riduri, am putea injecta greşit şi am produce pareza asta în alţi muşchi, şi consecinţele ar putea fi să apară ptoze palpebrale (adică să pice pleoapele), sau alte anomalii anatomice la nivelul feţei. Alte riscuri ţin de istoricul medical al pacientului: bolile cronice, tratamentele cu antiagregante, anticoagulante, care ar putea să modifice timpii de sângerare. Dar discutăm cu pacienţii şi ei ne spun lucrurile astea. Se mai adaugă riscurile de infecţie, dacă injecţiile sunt făcute într-un loc unde nu se respectă măsurile de asepsie şi antisepsie”.

Adică sterilizarea instrumentarului şi măsurile de distrugere a factorilor infecţioşi, notă Lorena.

Tratamentul constă din mai multe injecţii aplicate în principalele zone predispuse la riduri de expresie: fruntea şi colţurile ochilor, unde se formează celebrele riduleţe orizontale numite “laba gâştei”. Cum eu nu am nici măcar o urmă vagă de laba gâştei, e o zonă pe care n-am tratat-o. “În cazul tău, am aplicat zece injecţii” spune Roxana. “Când e nevoie de mai multe zone, de obicei sunt şaisprezece.”

E de ştiut că e o procedură dureroasă. Nu-i o durere insuportabilă. Raportat la rezultate, e în limitele rezonabilului. Dar e bine de ştiut că există.

După ce intri în cabinet, dermatologul încearcă să identifice punctele în care va face injectarea. Mai exact, te roagă să te încrunţi, să râzi, să te miri, să te strâmbi. Şi din modul în care funcţionează muşchii tăi, medicul îşi dă seama unde e nevoie de injecţii.

Zonele în care se administrează de obicei injecţia cu botox sunt în număr de trei: zona glabelară (între sprâncene şi imediat deasupra lor), zona frunţii şi zona orbitală externă, sau, în româna populară, colţurile externe ale ochilor (aka zona în care Lorena nu are nevoie de tratament.)

Numărul de injecţii este administrat în funcţie de nişte limite minime şi maxime, pe care medicul le primeşte de la producător, în funcţie de profunzimea ridurilor pacientului.

“În cazul tău”, spune Roxana, “am folosit doza maximă în trei puncte din zece, în zona glabelară. În rest, am administrat o doză intermediară”. (În traducere: tendinţa de încruntare îmi dă nişte riduri verticale destul de severe între sprâncene şi a trebuit să le lichidăm fără milă).

Există anumite creme aplicate local care atenuează această durere. Dar, spune Roxana, acestea sunt controversate. Unele studii atestă că acestea reduc efectul toxinei. Sau să producă vasodilataţie în zona în care sunt aplicate şi să difuzeze botoxul şi în alte zone decât cele dorite. Dacă pacientul e foarte sensibil la durere, Roxana îi pune la dispoziţie această opţiune, dar rezultatele sunt mai reuşite fără. Dar e un medic empatic; dacă te vede gemând ca un răufăcător medieval tras pe roată, îţi dă o pauză şi îţi oferă un pahar cu apă, să-ţi revii.

În cât timp apare efectul injecţiei? Desigur, variază de la un pacient la altul, “dar mai devreme de trei zile nu se instalează la nimeni. E important de precizat, pentru că multă lume are impresia că pleacă de aici fără riduri. Realitatea e că pleci cum ai venit, doar cu nişte urme de înţepături în plus. Cam în cinci zile încep să se vadă efectele vizibile, şi în 14 zile are loc instalarea completă. Modificările sunt treptate, pas cu pas, iar în a paisprezecea zi, dacă rezultatul nu e mulţumitor din diverse motive, putem aplica şi corecţii.”

Acesta este şi motivul pentru care am făcut poza alăturată în a paisprezecea zi de după injecţie. Eu, una, n-am avut nevoie de absolut nici o corecţie ulterioară. Se vede şi în foto: sprâncenele sunt simetrice, n-au picat, spaţiul dintre ele e bine netezit, fruntea a păstrat o urmă vagă de riduleţ, dar subtil. Ce îmi place mie personal, după ce am trecut prin mai multe experienţe şi mai mulţi specialişti, e faptul că lucrarea Roxanei nu ţipă “alooou, am botox” de pe trotuarul opus. Nu e evident pentru cineva care nu a trecut personal prin asta, dar eu recunosc fruntea lucioasă şi artificial netezită, sprâncenele arcuite exacerbat, de personaj malefic de desen animat, la toţi confraţii mei botoxaţi în exces care trec pe stradă.

Injecţiile durează câteva minute, în funcţie de dozele necesare şi de gradul de toleranţă la durere al pacientului. După ce tratamentul ia sfârşit, omul părăseşte cabinetul pe propriile două picioare (sau patru roţi, dacă a venit cu maşina şi îşi poate vedea de treburile lui obişnuite din ziua în curs. Singurul simptom din ziua respectivă e uşoara năuceală pricinuită de faptul că tocmai ai fost înţepat de mai multe ori în frunte, respectiv şansa de a avea mici vânătăi. “Zona feţei e intens vascularizată. Căutăm să nu producem vânătăi, dar nu avem cum să garantăm 100% că nu vor exista. Nu veni la noi în ajunul nunţii; vino cu trei săptămâni mai devreme”.

Imediat după administrarea tratamentului, apar câteva restricţii. Nu ai voie să masezi faţa, să nu difuzezi substanţa în alte zone decât cele necesare; şi implicit, nu ai voie să aplici cremă de faţă sau fond de ten; pe acelaşi considerent, nu ai voie să dormi sau invers, să faci sport foarte intens. Rişti să te trezeşti cu diverse asimetrii, şi să fie afectaţi muşchi pe care nu ţi i-ai fi dorit să fie afectaţi.” Nu ai voie să zbori cu avionul, din cauza presiunii atmosferice.

Deşi, dacă ai stilul de viaţă în care te injectezi cu botox şi pleci imediat după cu avionul privat în Caraibe, te califici să ne dai tu nouă sfaturi, nu invers. 😀

Eventualele corecţii constau în aplicări punctuale ale unor doze suplimentare de botox, în caz că omul nu e satisfăcut de rezultat, şi intră în preţul tratamentului iniţial. “Dar fac injecţii cu botox de zece ani şi n-am avut corecţii”, spune Roxana.

Rezultatele devin din ce în ce mai bune dacă omul revine şi dăţile următoare să-şi facă refillul. Pe măsură ce îi cunoaşte mai bine faţa şi îi primeşte feedbackul, Roxana ştie să adapteze lucrurile la nevoile şi dorinţele lor. Pentru că, dincolo de detaliile faciale şi de profunzimea ridurilor, se adaugă a treia coordonată: dacă omul visează la naturaleţe, “myself but better”, sau la o faţă imobilă perfect netezită. Şi, cum spune şi Roxana: “Cu cât faci mai mult botox, cu atât ai nevoie mai rar. Muşchii ăştia care produc ridurile se dezobişnuiesc să se contracte atât de tare şi poţi sta mai mult timp după ce trece efectul botoxului”.

Cine e clientul obişnuit al tratamentului cu botox?

“În ultima vreme, am observat o schimbare. Oamenii au început să vină în număr din ce în ce mai mare, şi de la vârste din ce în ce mai tinere, pentru că rolul injecţiei este şi acela de a preveni ridurile de expresie. Cu cât ameliorăm activitatea acelor muşchi mai devreme, cu atât încetinim formarea ridurilor. Dacă ne apucăm prea târziu, când ele sunt foarte adânci, toxina nu mai e de ajuns, şi trebuie să le şi umplem cu acid hialuronic după.”

Un lucru care nu a dispărut, însă, este pudoarea pacientului ruşinat că apelează la o injecţie cu botox. Ceea ce, în mintea multora, echivalează fie cu a recunoaşte că eşti bătrân şi plin de riduri, fie cu a părea o piţipoancă superficială şi ahtiată după lux.

“Multe paciente care vin cu soţul sau prietenul ne roagă să  avem grijă, ca partenerul lor să nu afle ce am făcut. Sau dacă tratăm mai mulţi membri ai familiei, să ne asigurăm că ceilalţi nu ştiu ce intervenţie am făcut. Iar aceste rugăminţi vin din partea unor persoane foarte inteligente, moderne şi cu joburi ok. Inclusiv îşi păcălesc colegii de la serviciu că nu mai au riduri pentru că folosesc nu ştiu ce produse naturiste”.

Printre beneficiarii tratamentului cu botox se numără, în ultima vreme, şi bărbaţi. Mai puţini, mai timizi, “reacţionează mult mai intens la durere decât doamnele. Am avut inclusiv un pacient care a leşinat. Poate mai mult de emoţie decât de durere. Dar e haios cum vin foarte convinşi că sunt puternici, se indignează când le propunem să stea întinşi pe un pat în timp ce îi injectăm, apoi se sperie când experimentează înţepătura”.

Cea mai tânără pacientă care a vizitat-o pentru multdorita toxică avea 24 de ani. “Dar avea şi nişte riduri foarte pronunţate în colţurile ochilor”.

Produsul folosit de Roxana pentru injecţii este Dysport, unul dintre cele mai populare produse pe bază de toxină botulinică. E preferatul ei, pentru că e ideal şi pentru tratarea hiperhidrozei (transpiraţiei excesive). pentru injectări în axile, în palme sau în tălpi.

Costul tratamentului pentru riduri începe de la 1.200 de lei pentru cele trei zone enumerate mai sus, în funcţie şi de numărul de unităţi necesare pentru tratamentul complet.

***

 

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: