Prejudecăţi stupide despre makeup

Zilele trecute, atenţia mi-a fost atrasă de statusul unei doamne. Doamna e româncă, mutată în străinătate, şi-şi întreba cititorii următorul lucru: am văzut într-un magazin o cutie de farduri cu 18 euro bucata. Le-am testat, sunt superbe. Şi totuşi, 18 euro mi se pare prea mult pentru farduri. Ce să fac?

Întrebarea m-a întristat. Din punctul meu de vedere, ziua în care dau doar 18 euro pe farduri e o zi tristă şi pustie. Am palete de farduri achiziţionate la 50 de euro bucata, am fonduri de ten de 35 de euro bucata şi rujuri de 20 de euro, şi nu o zic să mă umflu în pene, ci din următoarea perspectivă:
-Avem o singură viaţă. O singură şansă la fericire.
-Avem o singură faţă în această singură viaţă. Cel puţin pe exterior. Pe interior, majoritatea avem mai multe feţe, dar asta nu e tema articolului dat.
-Primul lucru la care ne uităm, dimineaţa, în oglindă, e propria noastră faţă. E cel mai important lucru la care ne raportăm: sigur, după viaţă, sănătate, şi aşa mai departe.

În acest context, cum să mi se pară mult 18 euro pe o paletă de farduri? Mai bine nu mănânc.

Dar noi suntem o ţară, cum ziceam, eminamente agrară, cu o mentalitate de ţărani iobagi când vine vorba de makeup. Din acest motiv, o sursă de umor e momentul când îmi fac intenţionat, pentru contul meu de spooky beauty de pe instagram, câte un look cu care cert nu ieşi să-ţi iei lapte la ora 18, într-o marţi. Şi încep să plouă comentariile spălate pe creier, de la gherţoi limitaţi pentru care o culoare mai fistichie pe pleoape deja e motiv de aolit şi chemat popa să te exorcizeze.

Şi nimic nu umileşte femeia româncă aşa cum se umileşte ea singură. Aşa cum îşi neagă singură dreptul la frumuseţe şi extravaganţă. Sieşi şi altor femei. De aceea, hai să trecem în evidenţă cele mai triste prejudecăţi pe care le avem despre makeup şi hai să le risipim împreună.

A) N-ai nevoie de machiaj.

Hai să zicem că nu decizi tu de ce anume am eu nevoie şi de ce nu. Că nu ştii. Nu ai dormit în patul meu, nu ne-am confesat tainic nevoile, şi poate în cazul meu nevoia de a-mi explora unghiurile şi contururile feţei în scop artistic e ceva mai pronunţată decât în cazul tău.

“Da, Lorena”, o să explice cineva binevoitor, “ce voia să spună autorul aici e că te găseşte frumoasă şi că nu consideră că are vreun sens să te machiezi”.

Pentru oamenii de acest tip, machiajul trebuie să fie, obligatoriu, ca Rolls Royce-ul pentru persoanele cu pula mică: o formă de compensaţie.

Ceea ce este greşit. Eu şi oamenii dilii ca mine nu ne machiem să ascundem un defect fizic. O facem ca să exhibăm apetitul ludic din creier.

B) E obligatoriu ca machiajul să fie natural.

Suntem o ţară în care mentalitatea faţă de femei – şi implicit a femeilor una faţă de cealaltă – suferă o compartimentare clară şi fără nuanţe între fete cuminţi şi piţipoance.
Fata cuminte e obligatoriu modestă, spălăcită, se bazează doar pe intelect, blândeţe sau o combinaţie, în timp ce piţipoanca e musai superficială şi proastă.
Iar dacă ţie îţi place să porţi un vişiniu intens pe pleoape, eşti piţipoancă şi părinţilor tăi musai trebuie să le fie ruşine cu tine.

Ei, bine, doamnele mele, a sosit momentul să fim mai libere faţă de noi înşine. Sincer, te simţi bine să drămuieşti machiajul de parcă era raţia de unt pe vremea lui Ceauşescu, şi să te îngrijorezi ce zice vecina şi dacă i se pare prea mult? Te asigur că vecina îşi face exact aceleaşi procese de conştiinţă legat de ce ai putea crede tu.

Mai bine ia-o frumos pe vecina de o toartă, invit-o la o cafea şi o sesiune de makeup şi prostiţi-vă ca între fete. Va fi cel mai sincer şi vesel moment de prietenie, şi veţi descoperi că niciuna dintre voi două nu e atât de nesuferită şi de vacă precum credea cealaltă.

Realitatea e că e fun să porţi gene false, o tonă de glitter pe pleoape şi un ruj de culoarea vântului turbat pe buze. Te simţi BINE. Nu te mai târăşti spre sarcinile zilnice ca un zombi fără vlagă, ci savurezi faptul că eşti propriul tău tablou.

C) Numai curvele se machiază.

Greşit. Machiajul nu este pentru alţii. Machiajul nu e o invitaţie, şi nu e o provocare. Sau, mă rog, poate deveni, în secunda în care e intenţionat ca atare.
Dar fă următorul exerciţiu: e o zi de sâmbătă sau duminică. Nu ai de mers nicăieri, plănuieşti să stai acasă la Netflix, singură sau cu iubitul, să plimbaţi câinele, sau poate să vă plimbaţi voi doi în parc.
După gimnastica şi duşul de dimineaţă, du-te în baie şi machiază-te. Lung, frumos, să te bucuri tu de tine de câte ori te nimereşti în raza de bătaie a unei oglinzi.
Te asigur că va fi o zi în care vei fi mai fericită cu tine, te vei iubi mai mult, vei acorda mai puţină atenţie energiei toxice a altora, vei avea mai mult chef de râs şi voie bună, şi adunând toate aceste aspecte, la final va fi o zi mai bună.
Şi asta pentru că noi toţi avem nevoie să ne iubim pe noi înşine un pic mai mult. Să ne îngrijim, să ne răsfăţăm, să ne punem un pic în centrul atenţiei în propriile noastre vieţi. Dacă noi suntem fericiţi, îi putem face fericiţi şi pe alţii. Dacă noi suntem demolaţi pe interior, îi împovărăm şi pe alţii.
Iar puterea e la noi.

D) Nu mă pricep la makeup şi o să iasă ca dracu’.

Nimeni nu se naşte priceput la makeup. Dar poţi începe cu paşi mici. Cumpără o paletă cu culori neutre, un dermatograf negru, un mascara, un ruj nude şi o cremă CC de nuanţa pielii tale.
Dacă ai ceva bănuţi, înscrie-te la un curs de makeup, dacă n-ai, intră pe YouTube. Tastează daytime makeup. Alege vloggerul cu o formă a feţei cât mai apropiată de a ta, pentru că tehnicile lui sau ei se vor potrivi şi pentru tine. Iată un exemplu de vlogger care îmi seamănă mie ca formă a feţei şi a ochilor.

Eu pot urma tehnicile acestei fete, pentru că trăsăturile mele aduc cu ale ei, şi dacă o chestie îi va sta ei bine, există şanse mari să-mi stea şi mie. Aşa, caută şi tu vloggerul care aduce cu tine şi inspiră-te. Sigur, fata asta nu face asimetrii şi “Picasso glam look” cum fac eu, dar acolo intervine ceea ce noi, golanii, numim “amprenta personală”.

Evident că la început n-o să-ţi iasă ca în filmuleţ, dar aminteşte-ţi că nici piureul de cartofi nu ţi-a ieşit din prima ca al maică-tii. Însă în timp, o să constaţi cum mâna ta tremurătoare aplică linii cu o precizie aproape neverosimilă, şi când te uiţi la rezultatul final, mai că-ţi vine să dai o labă în cinstea propriului skill.

Vă recomand tuturor să încercaţi această senzaţie magică: momentul când, după mult exerciţiu, reuşiţi să pictaţi nişte lucruri pe propriile feţe de vă vine să lingeţi oglinda. E o stare de beatitudine pe care n-o pot exprima în cuvinte.

 

E) Makeupul ia foarte mult timp

Da, în timp ce înveţi să-l faci. După ce descoperi ce se potriveşte cu faţa ta, poţi fi gata în exact zece minute. Am varianta scurtă pentru zile grăbite: concealer pentru cearcăne, un fard maro mai închis pentru accentuarea arcadei sprâncenei, un iluminator pe care îl pun şi pe pleoapă, şi pe obraz, să strălucesc puţin, o brumă de contur cu două nuanţe mai închis decât pielea mea, să dea senzaţia de faţă mai îngustă (am faţa extreeem de lată), un creion negru care să dea profunzime privirii, mascara şi balsam de buze.

Pentru că am tehnică şi viteză, şi ştiu exact ce caut să obţin, versiunea asta scurtă e gata în exact zece minute precizate în paragraful precedent şi arată fresh şi girly.

F) Machiajul este doar pentru fete tinere 

Ca să contrazic asta, am pus foto din deschidere, cu un bărbat heterosexual în vârstă de 41 de ani. Poza e din Metal Hammerul de acum aproximativ trei luni. Şi e dovada vie că makeupul poate arăta superb pe persoane de ambele sexe, şi de orice vârstă.

“Da, Loreno, dar ăsta nu-şi arată vârsta reală nici dacă scapă buletinul pe jos.”

Realitatea e că makeupul arată cel mai bine pe o piele bine hidratată şi odihnită, pe buze pline şi pe trăsături tonifiate. Dar vestea bună e că poţi avea o piele bine hidratată şi odihnită, buze pline şi trăsături tonifiate până la ce vârstă vrea pixda ta.

Bea doi litri de apă pe zi, foloseşte o cremă hidratantă, comută la una cu acid hialuronic după ce treci de 30, ia un set zi – noapte – cremă de ochi şi aplică-l cu rigoare, alocă-ţi zece minute pentru masaj facial dimineaţa şi seara – nu, nu mă iei cu “n-am timp”; poţi să-ţi faci masaj facial inclusiv în timp ce te uiţi la Netflix sau la TV, e vorba de faţa ta, singura pe care o ai! – şi vei constata îmbunătăţiri semnificative în calitatea tenului.

Machiajul e plăcere. Şi e un act de dragoste faţă de propria persoană. Iubeşte-te cu generozitate.

 

Foto: @John McMurtrie / Metal Hammer

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

9 Responses

 1. Anca says:

  Citesc fiecare articol si nu las, de obicei, comentarii, dar astazi simt nevoia sa apreciez dublu: si textul, dar si pooooza cu Ville 💜 you made my day

 2. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc foarte mult.

 3. 18 euro pt un machiaj e deja gratis aș putea spune… Îmi place să mă machiez dar prefer sa pun fard doar când ies seara, altfel am senzația că e prea mult. That being said, singurele zile când nu am absolut nimic pe fata sunt zilele in care sunt bolnava ori extrem de obosita din simplul motiv că nu pot să mă distrez punând liner când îmi curg mucii șiroaie. Altfel , long live liquid eyeliner and the eternal cat eye!

 4. vasile din vaslui says:

  maţ convins duamna loredana ma duc să mă machesc

 5. Hercule says:

  Cu poze ca cea de aici, care mascul n-ar vrea sa fii langa el goala si despletita, sa-l seci de puteri? 😉

 6. Ada says:

  Lorena ai atata dreptate.☺

 7. Dana Elencu says:

  Problema mea e… inversă. De ce se presupune că, dacă ești fată/femeie, trebuie musai și obligatoriu să te machiezi? Adică mie una nu mi-a reproșat nimeni niciodată că dau cu prea mult fard, dar mi s-a sugerat mai mult sau mai puțin subtil că ar trebui s-o fac. Și mă enervează atît de tare „obligativitatea” asta, încît prefer să nu mă machiez deloc, doar ca să nu le dau apă la moară acestor prejudecăți. Am ajuns să mă întreb de ce e-atît de important machiajul, că doar nu ne-am născut cu el și nu el ne ține în viață. Sau de ce bărbații sînt tolerați fără machiaj, fără bijuterii și nepensați, dar femeile nu.

  • Lorena Lupu says:

   Dacă nu-ţi place, nu te machia şi gata. Grav e când îţi place şi vin oamenii să te certe.

   Eu m-aş machia şi ca femeie, şi ca bărbat, şi probabil şi ca extraterestru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading