From Baia Mare with love

Poluarea este un subiect sinonim cu orașul Baia Mare, situat suficient de în nordul țării încât după 14 ore de călătorit cu trenul să poți să zici că e fix acolo unde se pune harta-n cui. După ani de zile de când problema dioxidului de plumb și a sulfului eliminate în aer în urma extracțiilor miniere din zonă ridică semne de îngrijorare, scandaluri ecologice și dezbateri, în ultima vreme presa se agață de faptul că în reședința de județ a Maramureșului s-a ridicat un zid care îi izolează pe rromi într-un fel de Berlin al secolului XXI.

La Baia Mare nici nu s-a bănuit de amploarea acestui scandal, umflat artificial de ONG-uri interesate să-și justifice existența, după cum spun locuitorii orașului. Însă dacă dai un search pe Google o să ți se umple monitorul de paginile cu articole care titrează despre “Marele Zid Țigănesc”, “ghetoizarea țiganilor” și “primele zile ale segregării oficiale în România”. Numeroasele campanii pro-toleranță și stop prejudecăților despre etnia rromă din ultimii ani au făcut ca acoperirea știrilor pe tema subiectelor de acest tip să fie făcută cu precădere dintr-un singur unghi, acela al minorității. Se merge foarte mult pe această mentalitate acum, că dacă, în mare, am privi rromii cu aceiași ochi cu care privim orice alt cetățean român ei vor ajunge să se integreze social și să nu mai cauzeze atâtea probleme comunității. Genul ăsta de entuziasm mediatic a condus la niște lipsuri în folosirea regulilor de bază ale jurnalismului sau a eticii. Problema rromilor a rămas aceeași, veche de când lumea, însă acum și perspectiva populației e ignorată, pe motive de intoleranță.

Read the rest at Vice Magazine: MICUL MARE ZID ȚIGĂNESC – Vice la zi

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. goodman says:

  putin ontopic, total libidinos:

 2. nea_deli says:

  Păi!…

 3. nea_deli says:

  Aşa e.

 4. Augustina Popovici says:

  Am avut si noi niste tigani cand ne-am facut casa si erau foarte neseriosi sincer. Ca ii pusesem la sapat si au sapat picsina stramb si ca s-o niveleze si-au facut nevoile acolo in groapa. Foarte urat sa stiti.
  Dar sa stiti ca parerea mea ca sunt mai buni la sapata santuri si gropi de piscina decat la zidid zidul sincer.

 5. John says:

  eu sunt baimarean, si acel zid, care de fapt este un gard de protectie atat pentru copii rromi cat si pentru lumea care circula pe strada.
  Daca nu sunteti de-ai locului nu aveti cum sa cunosteti care este problema reala. Inaite sa se construiasca acest gard strada arata ca o groapa de gunoi si zilnic se faceau pene de roti; pe langa asta niciodata nu putea sa treci linistit pe acolo ca sa poti fi sigur ca nu te trezesti cu fel de fel de obiecte in masina. Este o protectie si pentru rromi, ca de parca nu ar avea unde sta copiii aia numai in strada stateau, iar aceasta nu e straduta cum s-ar putea crede (fiind vorba de un oras mediu), este una din cele mai importante din Baia Mare; pentru, ca spre nord (Baia Sprie, Cavnic, Maramuresul Istoric, etc…), iesirea din oras se poate face pe 2 strazi, iar strada cu “zidul” este una din ele.

 6. capitanu_cuc says:

  de ce nu vorbesti si despre problema romanilor din tinutul secuiesc, ajunsi minoritari si marginalizati in propria tara?
  articolul e in numarul 983 al formulei as.

 7. Deny says:

  Eu cred ca e vorba si de caracterul lor, de modul lor de viata. Degeaba incerci sa le dai de munca, sa-i ajuti, ei nu se vor schimba. Sunt si printre ei oameni faini, muncitori, civilizati, dar marea majoritate nu le urmeaza exemplul. Noi ii privim ca pe niste oameni normali, iar ei new pot lua de prosti

  • goodman says:

   pentru cuvantul “cred” pe care l-ai bagat in prima propozitie, sa te fut – e de bine
   pentru siguranta afirmatiei din ultima propozitie a frazei a 2-a, nu te mai fut – e de rau.
   zici ca esti profa?

 8. dadatroll says:

  Pai nu si unguri au pus un zid casa se separe de romani? Bine ca lau pus la Berlin nu langa romani sa nu se fure.

 9. Deny says:

  Goodman, eu NU ma fut, da? Stii vorba aia, “ne futem sau ne cantarim?”…eu nu fac nici una, nici alta. Brrr, urat am mai vorbit, mamaaaa! Dar nah! Mai trebuie!

 10. gadjodillo says:

  stai putin. unde naiba e zidul asta, ca tot googlesc si nu mi-e clar. am stat 3 ani de azil fortat la baia mare, chiar in zona aia, si nu-mi dau seama neam. e intre crisan si luminisului?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: